Thumbnail
Η εκτόξευση των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων περίπου στα 4 δισ. ευρώ μέσα στο 2013 και η αδυναμία είσπραξης συσσωρευμένων χρεών, που υπολογίζονται στα 15 δισ., αποτελούν τα συνήθη άλλοθι για το νέο τελεσίγραφο των δανειστών για νέες δραματικές περικοπές στις συντάξεις.

Πετρόπουλος Α.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας λέγοντας δύο και τρεις φορές ότι το ασφαλιστικό χρειάζεται... αναμόρφωση, οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 20%, και αυτό δεν θα αφορά μόνο τους νέους συνταξιούχους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους.

 

Οι τροϊκανοί υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση την... υποχρέωση (που απορρέει από το πρώτο Μνημόνιο) για "ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του". Στο στόχαστρο αργά ή γρήγορα θα μπουν και οι κύριες συντάξεις, ακόμα και οι χαμηλότερες των 300 - 400 ευρώ, που σύμφωνα με κυριακάτικα δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί από τον υπουργό Εργασίας, θα περικοπούν κατά 30% (!), ενώ την ίδια ώρα απαιτούν δραστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είχε γίνει φανερό και από την προηγούμενη εβδομάδα, το ασφαλιστικό έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της τρόικας, όπως έδειξε και η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, όπου περιγράφεται ξεκάθαρα μια νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με αιχμή τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κυρίως τη μείωση των παροχών σε κατηγορίες ασφαλισμένων ταμείων των οποίων οι συντάξεις είναι υψηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί!
Με άλλα λόγια, οι δανειστές ζητούν τη μετατροπή του κοινωνικού - ασφαλιστικού συστήματος, που διατηρεί, παρά τις δραματικές περικοπές, στοιχεία αναδιανεμητικά, σε πλήρως ανταποδοτικό, δηλαδή ζητούν νέα μείωση συντάξεων όπου οι απολαβές των απόμαχων της εργασίας είναι υψηλότερες των εισφορών που έχουν καταβάλει στο σύνολο του εργασιακού τους βίου. Ουσιαστικά οι περικοπές αυτές θα αφορούν κατά κύριο λόγο τις κύριες συντάξεις σε ασφαλισμένους κυρίως ΔΕΚΟ και τραπεζών. Ταυτόχρονα οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών μέχρι τα 200 ή τα 400 ευρώ και να διατηρηθεί η υποχρέωση πληρωμής εισφορών για το υπόλοιπο τμήμα του μισθού. Για να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων για το ασφαλιστικό σύστημα, συνιστάται η αύξηση της φορολογίας, είτε στα εισοδήματα είτε στην ακίνητη περιουσία.
 
Πηγή: Η ΑΥΓΗ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Google-Chrome
Google Chrome: Η μεγαλύτερη αλλαγή στην αυτόματη συμπλήρωση των τελευταίων ετών
Η νέα λειτουργία «Enhanced Autofill» αποθηκεύει πλέον διαβατήρια, διπλώματα και στοιχεία οχημάτων – Τι αλλάζει για εκατομμύρια χρήστες
Google Chrome: Η μεγαλύτερη αλλαγή στην αυτόματη συμπλήρωση των τελευταίων ετών
παιδιου
Επίδομα παιδιού Α21: Έκτακτη πληρωμή τον Δεκέμβριο – Ποιοι θα δουν μπόνους πριν τα Χριστούγεννα;
Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ΟΠΕΚΑ, ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πότε ανοίγει ξανά η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού
Επίδομα παιδιού Α21: Έκτακτη πληρωμή τον Δεκέμβριο – Ποιοι θα δουν μπόνους πριν τα Χριστούγεννα;
teachers1-665x365.jpg
Κέρκυρα: Καταγγελίες για απειλές και προσβλητική συμπεριφορά της Διευθύντριας Εκπαίδευσης
Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης απείλησε με επέμβαση της Αστυνομίας και προχώρησε σε προσβλητικούς...
Κέρκυρα: Καταγγελίες για απειλές και προσβλητική συμπεριφορά της Διευθύντριας Εκπαίδευσης