Κοινωνικές Δομές: «Δεν υπάρχει προσχέδιο» λένε Λιβάνιος και Χαραλαμπογιάννη
Νίκη της απεργίας και των εργαζομένων - «Το ΥΠΕΣ αποσύρει το προσχέδιο νόμου για τους συμβασιούχους»

Σε αναδίπλωση προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τη μαζική απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, δεσμεύτηκε για την έναρξη διαλόγου από «μηδενική βάση» σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων και τη χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, Κέντρα Κοινότητας).

Το «άγνωστο» έγγραφο και οι δεσμεύσεις για νέα συνάντηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιβάνιος εμφανίστηκε να μην «αναγνωρίζει» το κυβερνητικό προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, το οποίο προέβλεπε σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και άνοιγε την πόρτα σε απολύσεις.

Τόσο ο ίδιος όσο και η υφυπουργός, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχει τέτοιο προσχέδιο» και πως το κείμενο που διακινήθηκε ήταν απλώς «ένα έγγραφο» μεταξύ «υπηρεσιακών παραγόντων χωρίς δεσμευτικό χαρακτήρα».

Οι συνδικαλιστές ανέφεραν μάλιστα πως η υφυπουργός επιχείρησε τις προηγούμενες ημέρες να επικοινωνήσει με στελέχη της Ομοσπονδίας για να τα …«πείσει» ότι το επίμαχο σχέδιο νόμου δεν υφίσταται. Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ έως τα μέσα Μαΐου, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα του κλάδου.

Ανυποχώρητοι οι εργαζόμενοι: Απαιτούν μονιμοποίηση «εδώ και τώρα»

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατέστησαν σαφές ότι η μόνη βάση διαλόγου που αποδέχονται είναι η άμεση νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις Κοινωνικές Δομές και η διασφάλιση της χρηματοδότησής τους απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Η ηγεσία του ΥΠΕΣ επανέλαβε ότι η οριστική ρύθμιση για το εργασιακό καθεστώς και τη λειτουργία των δομών θα καθοριστεί με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη του 2026.

Η παρέμβαση της ΔΑΣ-ΟΤΑ

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ-ΟΤΑ σχολίασε τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι η μαζική παρουσία των εργαζομένων στους δρόμους ανάγκασε τον υπουργό να δηλώσει ότι «αποσύρει το προσχέδιο νόμου».

24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ

Οι εκλεγμένοι της παράταξης υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν βήμα πίσω από το κεντρικό τους αίτημα, σημειώνοντας πως η μόνη αποδεκτή λύση είναι να μονιμοποιηθούν «εδώ και τώρα» όλοι οι συμβασιούχοι.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

χανταιος
Έρχεται στην Αθήνα ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με χανταϊό – Μεταφορά στο «Αττικόν» και 45ήμερη καραντίνα
Αεροδιακομιδή μέσω Ολλανδίας και Ελευσίνας με αυστηρά υγειονομικά μέτρα – Σε επιφυλακή οι αρχές δημόσιας υγείας
Έρχεται στην Αθήνα ο Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου με χανταϊό – Μεταφορά στο «Αττικόν» και 45ήμερη καραντίνα
Ταυτότητα
Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι του 2026 και τι ισχύει για όσους δεν τις έχουν εκδώσει
Οι παλιές «μπλε» ταυτότητες παύουν να ισχύουν για ταξίδια στην ΕΕ – Διαδικασία, κόστος και προθεσμίες έκδοσης
Νέες ταυτότητες: Τι αλλάζει από το καλοκαίρι του 2026 και τι ισχύει για όσους δεν τις έχουν εκδώσει
δημοσκοπηση
Δημοσκοπήσεις και ψηφοφόροι: Αντικειμενική έρευνα εκλογών ή εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης;
«Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μένουν στα συρτάρια των ερευνητών, αλλά προβάλλονται κυρίως μέσα από τηλεοπτικούς σταθμούς και...
Δημοσκοπήσεις και ψηφοφόροι: Αντικειμενική έρευνα εκλογών ή εργαλείο χειραγώγησης της κοινής γνώμης;