Η ταχεία ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας δεν περιορίζεται στην τεχνολογική καινοτομία, αλλά επιφέρει βαθιές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις διεθνώς. Μοντέλα απασχόλησης όπως η gig economy και το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων προβάλλονται συχνά ως σύμβολα ευελιξίας και ελευθερίας, ωστόσο πίσω από αυτή την εικόνα διαμορφώνεται ένα νέο καθεστώς επισφάλειας και εντατικοποίησης της εργασίας.
Σύμφωνα με άρθρο του Κώστα Γουλιάμου, οι πλατφόρμες εργασίας βασίζονται σε σύντομες αναθέσεις και προσωρινές συμβάσεις, με εκατομμύρια εργαζόμενους να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς σταθερά εργασιακά δικαιώματα. Παράλληλα, οι ψηφιακοί νομάδες συγκροτούν μια διεθνοποιημένη δεξαμενή εργατικού δυναμικού, ικανή να μετακινείται διαρκώς και να προσαρμόζεται στις ανάγκες μεγάλων επιχειρηματικών και τεχνολογικών ομίλων.
Όταν ο αλγόριθμος αντικαθιστά τον εργοδότη
Στο νέο αυτό περιβάλλον, ο έλεγχος της εργασίας δεν ασκείται πλέον μόνο από φυσικά πρόσωπα ή διοικητικές δομές, αλλά από αλγοριθμικά συστήματα. Οι πλατφόρμες καθορίζουν τον ρυθμό, την αμοιβή και τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων, μεταφέροντας το επιχειρηματικό ρίσκο στους ίδιους και περιορίζοντας τη δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης. Η συνεχής ψηφιακή παρουσία θολώνει τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου, επεκτείνοντας την εργασία σε κάθε στιγμή της ημέρας.
Ταυτόχρονα, η ψηφιακή οικονομία αξιοποιεί όχι μόνο την άμεση εργασία, αλλά και τη συμμετοχή των χρηστών. Η αλληλεπίδραση, τα δεδομένα και ο χρόνος προσοχής μετατρέπονται σε οικονομική αξία, συγκροτώντας μια μορφή «αόρατης» εργασίας που συχνά περνά απαρατήρητη.
Η gig economy και ο ψηφιακός νομαδισμός, επομένως, δεν αποτελούν περιθωριακές τάσεις, αλλά βασικά εργαλεία της σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας. Μέσα από αυτά, ενισχύεται η ευελιξία για το κεφάλαιο και η ανασφάλεια για τους εργαζόμενους, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα όρια της εργασίας, τον ρόλο της τεχνολογίας και την ανάγκη συλλογικής προστασίας σε έναν ολοένα και πιο «ψηφιακό» κόσμο.
Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα
Διορίζονται όλοι το 2026 στα Δικαστήρια χωρίς όριο ηλικίας και πτυχίο
Alfavita Newsroom