estiasi ergazomeni
George Vitsaras / SOOC
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Από σήμερα σε ισχύ η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας- Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί των εργαζομένων

Στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό, μετά την σχετική εισήγηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, προχώρησε εχθές ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση.

Οι ρυθμίσεις και ο μισθός

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας  οι κατώτατες αποδοχές, σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία αυξάνονται και διαμορφώνονται (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου κλπ.), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζόμενου ως εξής:

Αρχιμάγειρας 964,42 ευρώ.

Μάγειρας Α’ 756,29 ευρώ.

Μπάρμαν 761,64 ευρώ.

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας) για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με την ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ κ.ά.)

Ζήτημα δικαιοσύνης

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι η εργοδοτική πλευρά δεν έδινε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας τα στοιχεία που απαιτούνταν για την κήρυξη της κλαδικής Σύμβασης Εργασίας του επισιτισμού ως υποχρεωτικής, προχωρήσαμε στην υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Όχι μόνο εξαιτίας της υψηλής παραβατικότητας που παρατηρείται στον κλάδο στις εκθέσεις της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και επειδή είναι ζήτημα δικαιοσύνης για τους εργαζομένους του συγκεκριμένου κλάδου. Οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά ιδίως κατά την τουριστική περίοδο θα είναι εντατικοί προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και ο υγιής ανταγωνισμός».

Από σήμερα σε ισχύ η σύμβαση

«Αφορά άπαντες, ακόμα και ένα μικρό ταχυφαγείο, σε τουριστικές και μη περιοχές. Την εφαρμόζουν όλοι υποχρεωτικά», τόνισε ο σύμβουλος Εργασιακών, Βασίλης Πρασσάς, μιλώντας στο. Ο ίδιος σημείωσε ότι η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτισμό ισχύει από σήμερα.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Αστροναύτες ετοιμάζονται για πιθανή εκκένωση
Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Αστροναύτες ετοιμάζονται για εκκένωση
Η NASA έδωσε εντολή στο πλήρωμα του ISS να φορέσει τις διαστημικές στολές μετά από ραγδαία αύξηση διαρροής αέρα
Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Αστροναύτες ετοιμάζονται για εκκένωση
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Σωκράτης Φάμελλος έστειλε μήνυμα συμπόρευσης με τον Αλέξη Τσίπρα
Σωκράτης Φάμελλος: «Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ – Θα κάνουμε όσες υπερβάσεις απαιτούνται»
«Στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Παρέμβαση Νίκου Παππά για επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα
Σωκράτης Φάμελλος: «Στηρίζουμε την ΕΛΑΣ – Θα κάνουμε όσες υπερβάσεις απαιτούνται»
paidikoi_stathmoi_teacher_nipiagogeio.jpg
Νέες προσλήψεις στη ΔΥΠΑ: Θέσεις για Παιδαγωγούς και βοηθούς Βρεφονηπιοκόμων
Θέσεις εργασίας για 3 ειδικότητες με δυνατότητα παράτασης στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ
Νέες προσλήψεις στη ΔΥΠΑ: Θέσεις για Παιδαγωγούς και βοηθούς Βρεφονηπιοκόμων