Πρωτομαγιά 2022: Ποιοι δουλεύουν και πώς θα πληρωθούν
Για τη Δευτέρα, 2 Μαΐου 2022 μετατέθηκε η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μετατέθηκε για τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022.

Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε Υπουργού Απασχόλησης χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κλπ.

Ειδικότερα:

Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου ιδικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.
 

Όλες οι ειδήσεις για νέες θέσεις εργασίας, Προκηρύξεις, Διορισμούς, ΑΣΕΠ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Η πιο ΕΥΚΟΛΗ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Αγγλικών golearn σε 2 ημέρες - Την παίρνετε από το σπίτι σας

Πιστοποίηση Η/Υ  - ECDL golearn για το Δημόσιο σε 2 ημέρες στα χέρια σου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

saek
«Ώρα για μόνιμους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ στις ΣΑΕΚ»: Η επιστολή της ΠΟΕ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. στο Υπουργείο Παιδείας
ΠΟΕ - ΥΠΑΙΘΑ στο Υπουργείο Παιδείας: Ώρα για γενναίες αποφάσεις και όχι για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις - Θεσμοθέτηση πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων...
«Ώρα για μόνιμους διορισμούς μέσω ΑΣΕΠ στις ΣΑΕΚ»: Η επιστολή της ΠΟΕ Υ.ΠΑΙ.Θ.Α. στο Υπουργείο Παιδείας
υπουργειο
Υπ. Παιδείας: Προκήρυξη για 120 θέσεις Ιεροδιδασκάλων στις Μουφτείες Θράκης – Προσόντα, κριτήρια και διαδικασία
Δημοσιεύτηκε η νέα προκήρυξη του Υπουργείου Παιδείας για την πλήρωση 120 θέσεων Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας στις Μουφτείες της Θράκης
Υπ. Παιδείας: Προκήρυξη για 120 θέσεις Ιεροδιδασκάλων στις Μουφτείες Θράκης – Προσόντα, κριτήρια και διαδικασία
foto_education_pencils_molyvia.jpg
Χιλιάδες κενά στα σχολεία - Καθηγητές: «Δεν φταίνε οι μητέρες εκπαιδευτικοί»
Απάντηση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών στη στοχοποίηση εκπαιδευτικών που άσκησαν θεμελιώδη δικαιώματα, όπως οι άδειες μητρότητας
Χιλιάδες κενά στα σχολεία - Καθηγητές: «Δεν φταίνε οι μητέρες εκπαιδευτικοί»