protomagia
Alexandros Michailidis / SOOC
H ημέρα παραμένει υποχρεωτική αργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και εργοδότες.

Και φέτος η Πρωτομαγιά αναμένεται να μεταφερθεί στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 2 Μαΐου καθώς φέτος πέφτει Κυριακή.

H ημέρα παραμένει υποχρεωτική αργία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και εργοδότες.

Άλλωστε, το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017 προβλέπει τη μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή ή με μία ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.

Με αυτόν τον τρόπο, στο πρόγραμμα όσων δεν εργάζονται το Σαββατοκύριακο, θα συμπληρωθεί άλλο ένα τριήμερο.

Για την ώρα, δεν επιβεβαιώνεται πότε θα μεταφερθεί η υποχρεωτική αργία, ενώ δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση και για το πότε θα ανακοινωθεί.

Σημειώνεται πως πέρυσι, που η Πρωτομαγιά έπεφτε Μ. Σάββατο, από το υπουργείο Εργασίας η ενημέρωση είχε γίνει στις 14 Απριλίου, δηλαδή δύο περίπου εβδομάδες πριν. Το πιθανότερο είναι πως φέτος θα ανακοινωθεί η μεταφορά της Πρωτομαγιάς τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Πότε καθιερώθηκε επίσημη αργία

Υπενθυμίζεται ότι η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως επίσημη αργία το 2017 καθώς πριν οριζόταν ως αργία με απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας. Συγκεκριμένα το 2017 η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως «παγκόσμια ημέρα διαμαρτυρίας και διεκδίκησης του εργατικού κινήματος» με ορόσημο την απεργία του Σικάγο το 1886 για την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας.

Πώς θα πληρωθεί

Ο καθορισμός της Πρωτομαγιάς ως υποχρεωτικής αργίας – βάσει του Ν. 4468/2017 – υπαγορεύει πως την 1η Μαΐου απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εξαιρουμένων των επιχειρήσεων που επιτρέπεται να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ για την πληρωμή των εργαζομένων στις αργίες, προβλέπονται τα ακόλουθα:

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Πώς καθιερώθηκε - Αργία ή απεργία;

Η Πρωτομαγιά είναι η μέρα των εργατών. Καθιερώθηκε ύστερα από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων. Τον τα εργατικά Μάιο του 1886 συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο». Η μέρα έχει καθιερωθεί ως εργατική απεργία παρόλο που πλέον έχει θεσπιστεί και ως αργία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαύρη τρύπα
Αναπληρωτές Φυσικοί: Αδιανόητο! Οργανικά κενά απορροφήθηκαν από «μαύρη τρύπα» και εξαφανίστηκαν!
«Κάποια “μαύρη τρύπα” πρέπει να βρίσκεται εκεί, η οποία μάλιστα ρουφάει μόνο τα κενά των φυσικών, ενώ δεν επηρεάζει τα κενά των υπολοίπων ειδικοτήτων...
Αναπληρωτές Φυσικοί: Αδιανόητο! Οργανικά κενά απορροφήθηκαν από «μαύρη τρύπα» και εξαφανίστηκαν!
Αβοκάντο
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες
Σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν, γυναίκες που κατανάλωναν αβοκάντο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη ενώ στους άντρες δεν παρατηρήθηκε...
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες