Κατάθλιψη: Ποιες τροφές δρουν κατά της κατάθλιψης
Τα θρεπτικά συστατικά που δρουν αποδεδειγμένα κατά της κατάθλιψης

Ένα από τα πιο σημαντικά όπλα κατά της κατάθλιψης είναι και η διατροφή, με τις έρευνες να δείχνουν τις θρεπτικές ουσίες και τις τροφές που μπορούν να βοηθήσουν.

Η κατάθλιψη είναι μια από τις κύριες αιτίες κακής υγείας και αναπηρίας, με περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα, μάλιστα με το National Institutes of Health, το 60% των ανθρώπων που πάσχουν δεν αναζητούν επαγγελματική υποστήριξη, πιστεύοντας ότι οι ψυχικές ασθένειες κουβαλούν ένα στίγμα που μπορεί να τους επηρεάσει στην κοινωνική ζωή και την εργασία τους.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η υποστήριξη και καθοδήγηση από ειδικό σε συνδυασμό με μια ολιστική αντιμετώπιση της κατάστασης μπορεί να δείξει φως στην άκρη του τούνελ γρήγορα και να μπλοκάρει όλα τα αδιέξοδα που εμφανίζονταν μέχρι τώρα. Μέρος αυτής της ολιστικής αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι και η ισορροπημένη διατροφή, με κάποια θρεπτικά συστατικά να έχουν σημαντική δράση.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που έχει δημοσιευτεί στο World Journal of Psychiatry προκύπτει μια λίστα αντικαταθλιπτικών θρεπτικών συστατικών από τα 34 θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο.Τα δεδομένα προέκυψαν για ένα υποσύνολο τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε τουλάχιστον ένα αντικαταθλιπτικό θρεπτικό συστατικό χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων του USDA. Αυτά τα τρόφιμα αναλύθηκαν ως προς την πυκνότητα συστατικών αυτών, με αποτέλεσμα να προκύψει η βαθμολογία των αντικαταθλιπτικών τροφίμων (AFS), όπου τα φυτικά και τα ζωικά τρόφιμα αναλύθηκαν χωριστά.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Δώδεκα αντικαταθλιπτικά θρεπτικά συστατικά σχετίζονται με την πρόληψη και τη θεραπεία των καταθλιπτικών διαταραχών: Φυλλικό οξύ, σίδηρος, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (EPA και DHA), μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, θειαμίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, βιταμίνη C και ψευδάργυρος. Τα τρόφιμα με την υψηλότερη βαθμολογία ήταν τα δίλοβα όστρακα όπως τα στρείδια, οι αχιβάδες, τα χτένια και τα μύδια, ενώ από τα φυτικά τρόφιμα, ψηλά στη λίστα βρέθηκαν τα φυλλώδη λαχανικά, οι πιπεριές και τα σταυρανθή λαχανικά.

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, με αποφυγή τροφών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο, όπως κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά και βούτυρο, οι παραπάνω θρεπτικές ουσίες μέσω της διατροφής, μπορούν να βοηθήσουν, με πολλαπλούς τρόπους, τόσο την υγεία του εγκεφάλου, όσο και το μικροβίωμα του εντέρου που σχετίζεται άμεσα.

Πηγή: clickatlige.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Θέρμανση στα σχολεία
Αιτωλοακαρνανία: «Σχολεία λειτουργούν χωρίς άδεια, με ακατάλληλες αίθουσες»
Προβλήματα σχολικής στέγης: «Άκρως απαραίτητο να σχεδιαστεί ΤΩΡΑ ολοκληρωμένη πρόταση για τη σχολική στέγη από τη Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την...
Αιτωλοακαρνανία: «Σχολεία λειτουργούν χωρίς άδεια, με ακατάλληλες αίθουσες»