Thumbnail
Πώς μπορείτε να βάλετε «φρένο» στην αϋπνία

Δυσκολεύεστε πολύ να κοιμηθείτε και αυτό σας ταλαιπωρεί συχνά; Σκέφτεστε πολλά και ο ύπνος τείνει να γίνει ένας παλιός φίλος που κάποτε ξέρατε;

Οι αιτίες που προκαλούν αϋπνία είναι αρκετές, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να περιορίσει το φαινόμενο.

Τι προκαλεί αϋπνία

Η αϋπνία διακρίνεται σε παροδική και χρόνια. Η παροδική, διαρκεί λίγο, μπορεί όμως να επανεμφανίζεται και οφείλεται σε κάποιον εξωγενή παράγοντα και περνά χωρίς θεραπεία. Ως χρόνια αϋπνία χαρακτηρίζονται οι διαταραχές του ύπνου που συμβαίνουν τουλάχιστον 3 νύχτες ανά εβδομάδα και διαρκούν πάνω από 3 μήνες.

Η διαταραχή μπορεί να είναι δυσκολία στην επέλευση του ύπνου, διακοπές του, ή μικρή διάρκεια.

Η χρόνια αϋπνία οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως: αλλαγές του περιβάλλοντος, ακατάλληλες συμπεριφορές, αλλαγές στις ώρες εργασίας, παθήσεις και φάρμακα.

Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αϋπνία όπως: η ρινίτιδα, η παραρινοκολπίτιδα, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι παθήσεις του γαστρεντερικού, οι αρθρίτιδες, οι ενδοκρινοπάθειες, οι εγκεφαλοπάθειες, τα ψυχικά νοσήματα, η οσφυαλγία, ο χρόνιος πόνος, η συχνουρία,  το σύνδρομο των ανήσυχων ποδών, η υπνική άπνοια και άλλες. Πολλά και διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για συνήθεις παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.

Το καθημερινό άγχος είναι συχνή και σημαντική αιτία αϋπνίας, η οποία και αύτη με την σειρά της επιτείνει το άγχος, σύμφωνα με το hygeia.gr.

Tips για άμεσο ύπνο

Ξεκινήστε με μια χαλαρή στάση

Στόχος να είστε όσο πιο χαλαροί μπορείτε αφού πέσετε στο κρεβάτι, προτείνει ο Warren. Ο σκεπτικισμός μπορεί να εμποδίσει τον διαλογισμό να λειτουργήσει, επομένως χαλαρώστε και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο.

«Όσο πιο σφιχτός είσαι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι αυτό», λέει ο Warren.

Προσποιηθείτε ότι κοιμάστε

Μιμηθείτε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναπνέουν όταν κοιμούνται, έχοντας έναν ομοιόμορφο ρυθμό αναπνοής μέσα και έξω. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται με το στόμα τους ελαφρώς ανοιχτό και αν αυτό είναι κάτι που συνήθως κάνετε, σκεφτείτε να το κάνετε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Ίσως ακόμη σκεφτείτε πώς θα προσπαθούσατε να ξεγελάσετε κάποιον ώστε να πιστεύει ότι κοιμάστε αν σας παρακολουθούσε. «Τι θα έκανες στο πρόσωπό σου, στο σώμα σου και στην αναπνοή σου για να είσαι απόλυτα πειστικός;» αναρωτιέται ο Γουόρεν.

Ακολουθήστε το σώμα στον ύπνο

Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε εικόνες που «σκάνε» στο κεφάλι σας, λέει ο Warren. «Απόφυγε να τα σκέφτεσαι πολύ», προσθέτει, και απλώς «άσε να σε πάνε εκεί που σε πάνε».

Κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου βήματος, είναι σημαντικό «να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί και η προσοχή σας [και] το μυαλό σας  να παρασύρεται μαζί σας», λέει ο Warren. Για να αποκοιμηθείτε, σας ενθαρρύνει να μην έχετε «καμία αντίσταση στο σώμα και το μυαλό και να παραδοθείτε εντελώς στη διαδικασία», καταλήγει. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη
Όλα είναι ένα μεγάλο θεαθήναι
«Όταν υποκλέπτετε την ιδιωτικότητα ¨φίλων¨ και εχθρών και δεν μπορείτε να  διασφαλίσετε  εν έτει 2023  τη διαδρομή ενός τρένου, τότε  η παθογένεια...
Όλα είναι ένα μεγάλο θεαθήναι
νοσοκομείο, γιατρός, νοσοκόμα
ΑΣΕΠ: Τελευταία ημέρα αιτήσεων για τις 775 μόνιμες προσλήψεις στα Νοσοκομεία
Στην προκήρυξη ζητούνται 31 ειδικότητες ΔΕ και ΥΕ και μπορούν να υποβάλλουν αίτηση όσοι έχουν απολυτήριο γυμνασίου ή λυκείου
ΑΣΕΠ: Τελευταία ημέρα αιτήσεων για τις 775 μόνιμες προσλήψεις στα Νοσοκομεία
γιγαντοπανο
Μήνυμα των Φοιτητικών συλλόγων: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια»
Γιγαντοπανό στην Βουλή από τους Φοιτητές
Μήνυμα των Φοιτητικών συλλόγων: «Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί. Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή! Ολοι στην απεργία Τετάρτη 10.30 Προπύλαια»
pencil_foto_education.jpg
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – Απόφοιτοι επιπέδου 5: Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων
Απόφοιτοι Επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων: Διάταξη για Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επικαιροποίησης γνώσεων
Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων – Απόφοιτοι επιπέδου 5: Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων