Thumbnail
Πώς μπορείτε να βάλετε «φρένο» στην αϋπνία

Δυσκολεύεστε πολύ να κοιμηθείτε και αυτό σας ταλαιπωρεί συχνά; Σκέφτεστε πολλά και ο ύπνος τείνει να γίνει ένας παλιός φίλος που κάποτε ξέρατε;

Οι αιτίες που προκαλούν αϋπνία είναι αρκετές, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να περιορίσει το φαινόμενο.

Τι προκαλεί αϋπνία

Η αϋπνία διακρίνεται σε παροδική και χρόνια. Η παροδική, διαρκεί λίγο, μπορεί όμως να επανεμφανίζεται και οφείλεται σε κάποιον εξωγενή παράγοντα και περνά χωρίς θεραπεία. Ως χρόνια αϋπνία χαρακτηρίζονται οι διαταραχές του ύπνου που συμβαίνουν τουλάχιστον 3 νύχτες ανά εβδομάδα και διαρκούν πάνω από 3 μήνες.

Η διαταραχή μπορεί να είναι δυσκολία στην επέλευση του ύπνου, διακοπές του, ή μικρή διάρκεια.

Η χρόνια αϋπνία οφείλεται σε πολλές αιτίες, όπως: αλλαγές του περιβάλλοντος, ακατάλληλες συμπεριφορές, αλλαγές στις ώρες εργασίας, παθήσεις και φάρμακα.

Υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις οι οποίες προκαλούν αϋπνία όπως: η ρινίτιδα, η παραρινοκολπίτιδα, το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι παθήσεις του γαστρεντερικού, οι αρθρίτιδες, οι ενδοκρινοπάθειες, οι εγκεφαλοπάθειες, τα ψυχικά νοσήματα, η οσφυαλγία, ο χρόνιος πόνος, η συχνουρία,  το σύνδρομο των ανήσυχων ποδών, η υπνική άπνοια και άλλες. Πολλά και διάφορα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για συνήθεις παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν αϋπνία.

Το καθημερινό άγχος είναι συχνή και σημαντική αιτία αϋπνίας, η οποία και αύτη με την σειρά της επιτείνει το άγχος, σύμφωνα με το hygeia.gr.

Tips για άμεσο ύπνο

Ξεκινήστε με μια χαλαρή στάση

Στόχος να είστε όσο πιο χαλαροί μπορείτε αφού πέσετε στο κρεβάτι, προτείνει ο Warren. Ο σκεπτικισμός μπορεί να εμποδίσει τον διαλογισμό να λειτουργήσει, επομένως χαλαρώστε και αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο.

«Όσο πιο σφιχτός είσαι, τόσο πιο δύσκολο θα είναι αυτό», λέει ο Warren.

Προσποιηθείτε ότι κοιμάστε

Μιμηθείτε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναπνέουν όταν κοιμούνται, έχοντας έναν ομοιόμορφο ρυθμό αναπνοής μέσα και έξω. Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται με το στόμα τους ελαφρώς ανοιχτό και αν αυτό είναι κάτι που συνήθως κάνετε, σκεφτείτε να το κάνετε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Ίσως ακόμη σκεφτείτε πώς θα προσπαθούσατε να ξεγελάσετε κάποιον ώστε να πιστεύει ότι κοιμάστε αν σας παρακολουθούσε. «Τι θα έκανες στο πρόσωπό σου, στο σώμα σου και στην αναπνοή σου για να είσαι απόλυτα πειστικός;» αναρωτιέται ο Γουόρεν.

Ακολουθήστε το σώμα στον ύπνο

Σε αυτό το στάδιο, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε εικόνες που «σκάνε» στο κεφάλι σας, λέει ο Warren. «Απόφυγε να τα σκέφτεσαι πολύ», προσθέτει, και απλώς «άσε να σε πάνε εκεί που σε πάνε».

Κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου βήματος, είναι σημαντικό «να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί και η προσοχή σας [και] το μυαλό σας  να παρασύρεται μαζί σας», λέει ο Warren. Για να αποκοιμηθείτε, σας ενθαρρύνει να μην έχετε «καμία αντίσταση στο σώμα και το μυαλό και να παραδοθείτε εντελώς στη διαδικασία», καταλήγει. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Έκτακτο επίδομα έως 1.700 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΥΠΑΙΘΑ
Κενά στα σχολεία: Δυο νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Προσλήψεις 2 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου...
Κενά στα σχολεία: Δυο νέες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών
επιστροφή ενοικίου
Επιστροφή ενοικίου: Απόψε λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι
Η υποβολή γίνεται μόνο μέσω myAADE – Πότε πληρώνονται όσοι καθυστερήσουν μέχρι το τέλος του μήνα
Επιστροφή ενοικίου: Απόψε λήγει η προθεσμία για τις διορθώσεις – Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι
EU_CONEXUS event_slider.
Δυναμική Παρουσία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη 2η Ημερίδα «Ελληνικά ΑΕΙ σε Ευρωπαϊκές Συμμαχίες: Προκλήσεις και Επόμενα Βήματα»

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) συμμετείχε ενεργά στη 2η Ημερίδα με τίτλο «Ελληνικά ΑΕΙ σε Ευρωπαϊκές Συμμαχίες:...

Δυναμική Παρουσία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη 2η Ημερίδα «Ελληνικά ΑΕΙ σε Ευρωπαϊκές Συμμαχίες: Προκλήσεις και Επόμενα Βήματα»
apath_1.jpg
Νέα απάτη με δήθεν οφειλές στάθμευσης: SMS και emails στο όνομα του Δήμου Αθηναίων
Ψεύτικες ειδοποιήσεις 3 ευρώ παραπέμπουν σε πλαστή ιστοσελίδα – Προειδοποίηση και νομικές ενέργειες από τη ΔΑΕΜ Α.Ε.
Νέα απάτη με δήθεν οφειλές στάθμευσης: SMS και emails στο όνομα του Δήμου Αθηναίων