πλάκα
Μουσείο Ιράκ
Μία βαβυλωνιακή πλάκα έρχεται να ανατρέψει τις γνώσεις μας για το πυθαγόρειο θεώρημα

Ο Πυθαγόρας άφησε ιδιαίτερα σημαντικό έργο στις μετέπειτα γενιές, ενώ ιδιαίτερα γνωστός έγινε, μεταξύ άλλων, και για το πυθαγόρειο θεώρημα.

Εντούτοις, μία αρχαία βαβυλωνιακή πλάκα έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα γνώσεις μας επί του θέματος και να δημιουργήσει ερωτήματα.

Η πλάκα

Πιο συγκεκριμένα, η βαβυλωνιακή πλάκα (με το όνομα IM 67118) χρησιμοποιεί το «πυθαγόρειο θεώρημα» για να λύσει το μήκος μιας διαγωνίου μέσα σε ένα ορθογώνιο και χρονολογείται από το 1770 π.Χ. δηλαδή αιώνες πριν γεννηθεί ο Πυθαγόρας, ήτοι γύρω στο 570 π.Χ.

Μια άλλη πλάκα από το 1800-1600 π.Χ. περίπου έχει ένα τετράγωνο με σημειωμένα τρίγωνα στο εσωτερικό του. Η μετάφραση των σημάνσεων από τη βάση 60 - το σύστημα αρίθμησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι - έδειξε ότι αυτοί οι αρχαίοι μαθηματικοί γνώριζαν το «πυθαγόρειο θεώρημα» (δεν το ονόμαζαν έτσι, φυσικά) καθώς και άλλες προηγμένες μαθηματικές έννοιες.

«Το συμπέρασμα είναι αναπόφευκτο. Οι Βαβυλώνιοι γνώριζαν τη σχέση μεταξύ του μήκους της διαγωνίου ενός τετραγώνου και της πλευράς του  (d = a√2)», γράφει ο μαθηματικός Μπρους Ράτνερ σε ένα άρθρο για το θέμα. «Αυτός ήταν πιθανότατα ο πρώτος αριθμός που ήταν γνωστός ως ανορθολογικός. Ωστόσο, αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ήταν εξοικειωμένοι με το «πυθαγόρειο θεώρημα» ή, τουλάχιστον, με την ειδική περίπτωσή του για τη διαγώνιο ενός τετραγώνου (d2 = a2 + a2 = 2a2), περισσότερο από χίλια χρόνια πριν από τον μεγάλο σοφό από τον οποίο πήρε το όνομά του», αναφέρει.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Erasmus+
Το 7ο Γυμνάσιο Χανίων δημιουργεί ψηφιακό, συμπεριληπτικό και καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό
«Το υλικό έχει δημιουργηθεί με χρήση ποικίλων εργαλείων, όπως το H5P, με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και με τη χρήση δικτυακών πλατφόρμων»
Το 7ο Γυμνάσιο Χανίων δημιουργεί ψηφιακό, συμπεριληπτικό και καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στο Action24
Ζαχαράκη για Βορίζια: «Kλειστό το σχολείο μέχρι Τετάρτη ή Πέμπτη – Θα πάω και εγώ αν χρειαστεί»
Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε μέτρα στήριξης μετά το τραγικό περιστατικό στα Βορίζια – Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και σχολές...
Ζαχαράκη για Βορίζια: «Kλειστό το σχολείο μέχρι Τετάρτη ή Πέμπτη – Θα πάω και εγώ αν χρειαστεί»
Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ: Ολοκληρώθηκε ο γραπτός για το ΥΠΕΞ - Το μήνυμα Παπαϊωάννου
Από τον νέο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το υπουργείο Εξωτερικών απουσίαζε το ένα τρίτο των υποψήφιων που είχαν δηλώσει συμμετοχή
ΑΣΕΠ: Ολοκληρώθηκε ο γραπτός για το ΥΠΕΞ - Το μήνυμα Παπαϊωάννου