spain
Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για τους επιστήμονες, καθώς οποιαδήποτε τεχνουργήματα από φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το χορτάρι σπάνια επιβιώνουν τόσο πολύ.

Τα παλαιότερα παπούτσια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε ευρωπαϊκό έδαφος ανακαλύφθηκαν μέσα σε μια σπηλιά νυχτερίδων στην Ισπανία. Πρόκειται για εξαιρετικά καλοδιατηρημένες σόλες παπουτσιών η χρονολόγηση των οποίων έδειξε ότι είναι ηλικίας περίπου έξι χιλιάδων ετών. Μαζί με τις σόλες βρέθηκαν  με περίτεχνα υφαντά καλάθια και ξύλινα αντικείμενα που η χρονολόγηση έδειξε ότι ορισμένα από αυτά είναι ακόμη παλαιότερα από τις σόλες.

Το παλαιότερο από τα παπούτσια ήταν ένα σανδάλι υφαντό από μια ίνα που ονομάζεται esparto grass και έχει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με το σύγχρονο παπούτσι Espadrille (εσπραντίγιες). Αν η χρονολόγηση αποδειχθεί ακριβής το σανδάλι θα κερδίσει τον τίτλο του αρχαιότερου ευρωπαϊκού παπουτσιού βγάζοντας από την θέση αυτή ένα δερμάτινο παπούτσι ηλικίας 5.500 ετών που ανακαλύφθηκε στην Αρμενία το 2008.

Η χρονολόγηση με άνθρακα αποκάλυψε ότι η συλλογή των άλλων αντικειμένων ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη τα παπούτσια.

Τα παπούτσια είχαν διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση, εξαιτίας της χαμηλής υγρασίας και των δροσερών ανέμων που επικρατούσαν στο σπήλαιο.

Νέες τεχνικές χρονολόγησης που χρησιμοποιήθηκαν έδειξαν ότι η συλλογή των 76 αντικειμένων που βρέθηκαν στο σπήλαιο ήταν περίπου 2.000 χρόνια παλαιότερη από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως. Μάλιστα, ορισμένα αντικείμενα κατασκευάστηκαν έως και πριν από 9.000 χρόνια.

Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για τους επιστήμονες, καθώς οποιαδήποτε τεχνουργήματα από φυσικά υλικά όπως το ξύλο και το χορτάρι σπάνια επιβιώνουν τόσο πολύ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σκηνές έντασης στη Βουλή μπροστά σε μαθητές: «Μάσα», «γυμνοσάλιαγκας», «τσαμπατζού»

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα – Μέχρι πότε οι αιτήσεις

VOUCHER ΔΥΠΑ 750 ΕΥΡΩ: Μάθε αν εγκρίθηκες και ξεκίνα πρώτος

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΚΑΙΡΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ
Καιρός: Έρχονται βροχές και πτώση θερμοκρασίας – Τι προβλέπει ο Θοδωρής Κολυδάς για την Αθήνα
Η εβδομάδα που έρχεται θα σηματοδοτήσει μια προσωρινή επιστροφή σε πιο χειμωνιάτικες συνθήκες, με βροχές και χαμηλότερες θερμοκρασίες, πριν η άνοιξη...
Καιρός: Έρχονται βροχές και πτώση θερμοκρασίας – Τι προβλέπει ο Θοδωρής Κολυδάς για την Αθήνα
ιραν
Μέση Ανατολή: B-52 πλήττουν το Ιράν, νέες επιθέσεις της Τεχεράνης στο Ισραήλ
Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή – B-52 των ΗΠΑ πλήττουν το Ιράν, πυραυλικές επιθέσεις της Τεχεράνης σε Ισραήλ και χώρες του Κόλπου
Μέση Ανατολή: B-52 πλήττουν το Ιράν, νέες επιθέσεις της Τεχεράνης στο Ισραήλ
ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Tα παράδοξα της ελληνικής εκπαίδευσης: «Πώς επιλέγουμε και εκπαιδεύουμε εκπαιδευτικούς»
Η επιλογή των εκπαιδευτικών περνάει από τα εξής στάδια: Πριν το Πανεπιστήμιο, στη σχολή, στη διαδικασία επιλογής. Τα λάθη βαρύτατα σε κάθε στάδιο.
Tα παράδοξα της ελληνικής εκπαίδευσης: «Πώς επιλέγουμε και εκπαιδεύουμε εκπαιδευτικούς»