λείψανα
«Είναι πολύ πιθανό ότι είναι ο τάφος μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ένα ανώτερο μέλος του ελληνιστικού στρατού ή της κυβέρνησης»

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε έναν τάφο που ήταν σε μία σπηλιά στην άκρη του δρόμου στο Ισραήλ τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας αρχαίας Ελληνίδας εταίρας, η οποία πιθανόν συνόδευε τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις εκστρατείες του.

Ο τάφος της γυναίκας, η οποία ετάφη μαζί με έναν περίτεχνο μπρούτζινο καθρέφτη, χρονολογείται πριν από 2.300 χρόνια στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ και μακριά από οποιονδήποτε οικισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν επαγγελματίας συνοδός, ή “εταίρα”, που ταξίδευε μαζί με τους στρατιώτες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αρχαιολόγοι στο Live Science. Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη αυτού του είδους,

«Είναι πολύ πιθανό ότι είναι ο τάφος μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ένα ανώτερο μέλος του ελληνιστικού στρατού ή της κυβέρνησης», ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωση. Ο «πελάτης» της μπορεί να πολέμησε σε μία από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συμπλήρωσαν, ή σε μια σειρά συγκρούσεων που ονομάζονται Πόλεμοι των Διαδόχων, καθώς οι στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου μάχονταν για τη διαδοχή του και την ηγεμονία της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του το 323 π.Χ.

Η γυναίκα ήταν 20 έως 30 ετών όταν πέθανε, ανέφεραν οι ερευνητές στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, και τα λείψανά της δείχνουν ότι αποτεφρώθηκε πριν ταφεί δίπλα σε έναν “πολύ πολύτιμο” χάλκινο καθρέφτη και τέσσερα σιδερένια καρφιά.

Ο καθρέφτης ήταν τοποθετημένος σε ένα πτυσσόμενο κουτί το οποίο μοιάζει με έναν τύπο κουτιού που έχει βρεθεί στο παρελθόν σε ελληνιστικούς τάφους, γεγονός που υποδηλώνει την ελληνική καταγωγή της γυναίκας. Ενώ αυτά τα αξεσουάρ συχνά φέρουν χαραγμένα ή ανάγλυφα ιδανικών γυναικείων και θεϊκών μορφών, το αντικείμενο που ανακαλύφθηκε είναι διακοσμημένο εξωτερικά με ένα πιο απλό μοτίβο με ομόκεντρους κύκλους.

«Αυτός είναι μόλις ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ», σημείωσε η Liat Oz, αρχαιολόγος που ηγήθηκε της πρόσφατης ανασκαφής στη συνοικία Ταλπιότ της Ιερουσαλήμ για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ. Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο καθρέπτης μπορεί να ήταν δώρο που είχε κάνει στην εταίρα ο πανίσχυρος πελάτης της.

Οι γυναίκες αποκτούσαν επίσης χάλκινους καθρέφτες ως μέρος της προίκας τους – όμως οι παντρεμένες γυναίκες της εποχής σπάνια έφευγαν από τα σπίτια τους στην Ελλάδα, πόσο μάλλον δεν συνόδευαν τους συζύγους τους σε στρατιωτικές εκστρατείες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ιστορικές καταγραφές δείχνουν ότι εταίρες ήταν παρούσες κατά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δήλωσαν οι ερευνητές στο Haaretz. Παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες, αλλά ήταν επίσης μορφωμένες και διασκέδαζαν τους πελάτες τους με ποίηση, χορό και θεατρικές παραστάσεις.

«Ξέρουμε ότι ορισμένες εταίρες συνόδευαν στρατηγούς ή ηγεμόνες στις εκστρατείες τους – η πιο διάσημη ήταν η εταίρα Θαΐς, η οποία συνόδευε τον Μέγα Αλέξανδρο στις εκστρατείες του, καθώς αυτός δεν ήθελε να βρίσκεται μακριά του», δήλωσε στο Haaretz ο Guy Stiebel, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη ανασκαφή.

Επίσης, πιθανόν να θεωρούσαν ότι τα σιδερένια καρφιά, που ανακαλύφθηκαν στον τάφο στην άκρη του δρόμου, έχουν “μαγικές δυνάμεις”, όπως η αποτροπή του κακού ματιού και της ανάστασης νεκρών. Τα καρφιά βρίσκονται συχνά σε αρχαίους ελληνικούς και ρωμαϊκούς τάφους, καθώς και σε εβραϊκούς τάφους της εποχής.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια πιο λεπτομερής ανάλυση του μπρούτζινου καθρέφτη θα αποκαλύψει στοιχεία για το υπόβαθρο της γυναίκας, καθώς και για τον άνδρα που την συνόδευε.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα
Οργή Ντόλκα που έχασε την κόρη της στα Τέμπη για Καραμανλή: «Βραβεύει φοιτήτρια του Γεωπονικού ενώ το 2023 δολοφόνησε μία άλλη»
Η κ. Ντόλκα χαρακτήρισε τη βράβευση «ασέβεια» και «ντροπή», κατηγορώντας τον Καραμανλή ως «μακελάρη των Τεμπών», ενώ σημείωσε ότι η κόρη της δεν θα...
Οργή Ντόλκα που έχασε την κόρη της στα Τέμπη για Καραμανλή: «Βραβεύει φοιτήτρια του Γεωπονικού ενώ το 2023 δολοφόνησε μία άλλη»
olme
100 χρόνια ΟΛΜΕ: Αίτημα ενίσχυσης της συλλογικότητας και ανθρωπιστική εκπαίδευση
Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ΟΛΜΕ, ο Νίκος Τσούλιας τόνισε τον ρόλο της Ομοσπονδίας ως κεντρικού μορφωτικού και κοινωνικού κινήματος,...
100 χρόνια ΟΛΜΕ: Αίτημα ενίσχυσης της συλλογικότητας και ανθρωπιστική εκπαίδευση
αλκοόλ
Σύλληψη καταστηματάρχη στα Ιωάννινα για παράνομη πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους - Tου επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, το οποίο διαπίστωσε την παράβαση επί τόπου
Σύλληψη καταστηματάρχη στα Ιωάννινα για παράνομη πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους - Tου επιβλήθηκε πρόστιμο 3.000 ευρώ
misthos dimosioi ypalliloi
Πανελλαδική δράση στις 12 Νοεμβρίου: Σωματεία ζητούν επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αυξήσεις
Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για μισθούς, συντάξεις και κατά των πειθαρχικών
Πανελλαδική δράση στις 12 Νοεμβρίου: Σωματεία ζητούν επαναφορά 13ου-14ου μισθού και αυξήσεις