λείψανα
«Είναι πολύ πιθανό ότι είναι ο τάφος μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ένα ανώτερο μέλος του ελληνιστικού στρατού ή της κυβέρνησης»

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε έναν τάφο που ήταν σε μία σπηλιά στην άκρη του δρόμου στο Ισραήλ τα αποτεφρωμένα λείψανα μιας αρχαίας Ελληνίδας εταίρας, η οποία πιθανόν συνόδευε τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις εκστρατείες του.

Ο τάφος της γυναίκας, η οποία ετάφη μαζί με έναν περίτεχνο μπρούτζινο καθρέφτη, χρονολογείται πριν από 2.300 χρόνια στον δρόμο προς την Ιερουσαλήμ και μακριά από οποιονδήποτε οικισμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν επαγγελματίας συνοδός, ή “εταίρα”, που ταξίδευε μαζί με τους στρατιώτες, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι αρχαιολόγοι στο Live Science. Πρόκειται για την πρώτη ανακάλυψη αυτού του είδους,

«Είναι πολύ πιθανό ότι είναι ο τάφος μιας γυναίκας ελληνικής καταγωγής που συνόδευε ένα ανώτερο μέλος του ελληνιστικού στρατού ή της κυβέρνησης», ανέφεραν οι ερευνητές στην ανακοίνωση. Ο «πελάτης» της μπορεί να πολέμησε σε μία από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συμπλήρωσαν, ή σε μια σειρά συγκρούσεων που ονομάζονται Πόλεμοι των Διαδόχων, καθώς οι στρατηγοί του Μεγάλου Αλεξάνδρου μάχονταν για τη διαδοχή του και την ηγεμονία της Μακεδονικής Αυτοκρατορίας μετά τον θάνατό του το 323 π.Χ.

Η γυναίκα ήταν 20 έως 30 ετών όταν πέθανε, ανέφεραν οι ερευνητές στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, και τα λείψανά της δείχνουν ότι αποτεφρώθηκε πριν ταφεί δίπλα σε έναν “πολύ πολύτιμο” χάλκινο καθρέφτη και τέσσερα σιδερένια καρφιά.

Ο καθρέφτης ήταν τοποθετημένος σε ένα πτυσσόμενο κουτί το οποίο μοιάζει με έναν τύπο κουτιού που έχει βρεθεί στο παρελθόν σε ελληνιστικούς τάφους, γεγονός που υποδηλώνει την ελληνική καταγωγή της γυναίκας. Ενώ αυτά τα αξεσουάρ συχνά φέρουν χαραγμένα ή ανάγλυφα ιδανικών γυναικείων και θεϊκών μορφών, το αντικείμενο που ανακαλύφθηκε είναι διακοσμημένο εξωτερικά με ένα πιο απλό μοτίβο με ομόκεντρους κύκλους.

«Αυτός είναι μόλις ο δεύτερος καθρέφτης αυτού του τύπου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στο Ισραήλ», σημείωσε η Liat Oz, αρχαιολόγος που ηγήθηκε της πρόσφατης ανασκαφής στη συνοικία Ταλπιότ της Ιερουσαλήμ για λογαριασμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ. Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο καθρέπτης μπορεί να ήταν δώρο που είχε κάνει στην εταίρα ο πανίσχυρος πελάτης της.

Οι γυναίκες αποκτούσαν επίσης χάλκινους καθρέφτες ως μέρος της προίκας τους – όμως οι παντρεμένες γυναίκες της εποχής σπάνια έφευγαν από τα σπίτια τους στην Ελλάδα, πόσο μάλλον δεν συνόδευαν τους συζύγους τους σε στρατιωτικές εκστρατείες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ιστορικές καταγραφές δείχνουν ότι εταίρες ήταν παρούσες κατά τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δήλωσαν οι ερευνητές στο Haaretz. Παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες, αλλά ήταν επίσης μορφωμένες και διασκέδαζαν τους πελάτες τους με ποίηση, χορό και θεατρικές παραστάσεις.

«Ξέρουμε ότι ορισμένες εταίρες συνόδευαν στρατηγούς ή ηγεμόνες στις εκστρατείες τους – η πιο διάσημη ήταν η εταίρα Θαΐς, η οποία συνόδευε τον Μέγα Αλέξανδρο στις εκστρατείες του, καθώς αυτός δεν ήθελε να βρίσκεται μακριά του», δήλωσε στο Haaretz ο Guy Stiebel, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη ανασκαφή.

Επίσης, πιθανόν να θεωρούσαν ότι τα σιδερένια καρφιά, που ανακαλύφθηκαν στον τάφο στην άκρη του δρόμου, έχουν “μαγικές δυνάμεις”, όπως η αποτροπή του κακού ματιού και της ανάστασης νεκρών. Τα καρφιά βρίσκονται συχνά σε αρχαίους ελληνικούς και ρωμαϊκούς τάφους, καθώς και σε εβραϊκούς τάφους της εποχής.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μια πιο λεπτομερής ανάλυση του μπρούτζινου καθρέφτη θα αποκαλύψει στοιχεία για το υπόβαθρο της γυναίκας, καθώς και για τον άνδρα που την συνόδευε.

Πηγή: enikos.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
Ενα από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ο Υπουργός Παιδείας κ. Κυριάκος Πιερρακάκης είναι οι Πανελλαδικές...
Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης προαναγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας
μαθητριες
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία με μία νέα έρευνα για τις μαθήτριες στην Ελλάδα, καθώς περισσότερα από 10.000 κορίτσια απουσιάζουν έως και μια εβδομάδα...
Χιλιάδες μαθήτριες στην Ελλάδα δεν πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν να αγοράσουν σερβιέτες