Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμα - Πότε χαλάει
Πότε ένα κρασί σταματάει να είναι πόσιμο

Πολλές φορές ανοίγουμε ένα κρασί και εν τέλει το ξεχνάμε για μέρες ή και βδομάδες στο ψυγείο μας. Πότε, όμως, αυτό χαλάει και πόσες μέρες από το άνοιγμα του μπορούμε να το πιούμε;

«Εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα κρασί για δεκαετίες, ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε τη σωστή αποθήκευση είναι να αγοράσετε ένα ψυγείο κρασιού», λέει στο eatthis.com, η Natalie Tapken της Bluepoint Hospitality και αποδέκτης τριών βραβείων Wine Spectator.

Πόσο διαρκεί το κρασί μετά το άνοιγμά του;

Η απλή απάντηση για τα συνήθη κρασιά είναι από 1 έως 7 ημέρες, ανάλογα με το είδος τους και τους όρους συντήρησής τους, ενώ για τα ενισχυμένα, όπως το πόρτο, μέχρι και 1 μήνας.

Μετά το άνοιγμα ο αέρας αρχίζει την οξείδωση και χάνει σταδιακά τα αρώματα και τις γεύσεις του. Για να διατηρήσουμε το κρασί που περίσσεψε όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερες μέρες θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανακλείσουμε με κάποιο πώμα, έστω και αυτοσχέδιο, και να το βάλουμε στο ψυγείο.

Πότε το κρασί έχει χαλάσει

Παρόλο που έχετε μια βάση για να γνωρίζετε πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει το αγαπημένο σας κρασί μετά το άνοιγμα, μπορεί να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τα ενδεικτικά σημάδια ότι το κρασί έχει χαλάσει.

«Μόλις ανοίξει ένα μπουκάλι αφρώδους κρασιού, θα αρχίσει να χάνει την ενανθράκωση και τη γεύση του μέσα σε λίγες ώρες. Είναι καλύτερα να καταναλώνετε ολόκληρο το μπουκάλι την ίδια μέρα που ανοίγει», λέει ο Bash Hovian, ιδιοκτήτης του BASH the Bartender. «Εάν πρέπει να το αποθηκεύσετε, χρησιμοποιήστε ένα πώμα αφρώδους κρασιού για να διατηρήσετε μερικές από τις φυσαλίδες και αναζητήστε σημάδια όπως μυρωδιά σαν ξίδι, καφέ χρώμα ή μούχλα.» Από την άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για ένα ξηρό κρασί, «η παρουσία φυσαλίδων ή αφρού μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι το κρασί έχει χαλάσει, οπότε σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί και να το πετάξετε  εάν μυρίζει ή έχει άσχημη γεύση», λέει ο Χόβιαν.

Όταν πρόκειται για ένα κόκκινο κρασί, «τα σημάδια περιλαμβάνουν οξείδωση, απώλεια χαρακτηριστικών φρούτων και πιο μαλακές τανίνες», λέει η Sara Fowler, οινοποιός στο οινοποιείο PEJU. «Με απλά λόγια, δεν θα έχει τόσο καλή γεύση!»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεύμα
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό
Επιστήμονες στο τμήμα έρευνας του μεταβολισμού του Ινστιτούτου Max Planck, έδειξαν σε πειράματα σε ποντίκια ότι οι προσαρμογές στα μιτοχόνδρια του...
Αυτό συμβαίνει στο σώμα όταν πεινάμε και μυρίζουμε φαγητό