Νοσοκομεία Θεσσαλονίκη, κορονοϊός
Ιδιαίτερα μικρό φαίνεται ότι είναι το ποσοστό των υγειονομικών εργαζόμενων που απολυμαίνουν σωστά τα χέρια τους

Σοβαρό πρόβλημα προκαλούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, δημιουργώντας ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία, ιδιαίτερα σε αδύναμους οργανισμούς είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν.

Έτσι, πέντε ιατρικοί φορείς προχώρησαν σε αναμόρφωση των οδηγιών για την υγιεινή των χεριών και την προστασία υγειονομικών και ασθενών στα νοσοκομεία από λοιμώξεις παραγόντων που ζουν σε περιβάλλον νοσοκομείου.

Οι οδηγίες

Οι σχετικές οδηγίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology ως ενημέρωση στην Επιτομή που έχει δημιουργηθεί για την στρατηγική πρόληψης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων μέσω της υγιεινής των χεριών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Άννας Παπαδομαρκάκη στο in.gr.

Το έγγραφο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι υγειονομικές δομές μπορούν να εκπαιδεύουν το προσωπικό στη σωστή τεχνική, να παρακολουθούν τη συμμόρφωσή τους, να το εμπλέκουν στην επιλογή προϊόντων για να διατηρήσουν το δέρμα τους υγιές και να χρησιμοποιούν σωστά τα γάντια. Αναφέρει επίσης πού και πώς πρέπει να τοποθετούνται τα απολυμαντικά οινοπνεύματος και οι νεροχύτες στις δομές περίθαλψης.

Ελάχιστοι υγειονομικοί πλένουν τα χέρια σωστά

Έρευνα δείχνει ότι μόνο το 7% του υγειονομικού προσωπικού καθαρίζει σωστά και πλήρως τα χέρια του, ενώ οι αντίχειρες και τα άκρα των δακτύλων παραλείπονταν πιο συχνά.

Οι συγγραφείς συνιστούν να μην δίνονται στους υγειονομικούς μικρά, ατομικά απολυμαντικά χεριών σε μέγεθος τσέπης αντί για τα επιτοίχια απολυμαντικά, και τονίζουν ότι τα απολυμαντικά στους τοίχους των νοσοκομείων είναι πάντα διαθέσιμα και ποτέ δεν απαγορεύονται, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ενδείκνυται πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

Όταν το υγειονομικό προσωπικό υποπτεύεται μικρόβια ή άλλους λοιμογόνους παράγοντες που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν, όπως ο C. difficile και οι νοροϊοί, το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να φορά γάντια και να ακολουθεί συγκεκριμένες τεχνικές για το πλύσιμο των χεριών και την απολύμανση των χεριών. Επιπλέον, τα νοσοκομεία δεν θα πρέπει να γεμίζουν τα μπουκάλια των απολυμαντικών μίας χρήσης ή ακόμη κι αν το κάνουν, θα πρέπει να παρέχουν αντιμικροβιακά σαπούνια που περιέχουν Triclosan. Τα νοσοκομεία θα πρέπει επίσης να αποθαρρύνουν τη χρήση διπλών γαντιών, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις.

Για καλύτερη συμμόρφωση ώστε να διασφαλιστούν τα καθαρά χέρια και νύχια, οι υγειονομικές δομές  θα πρέπει να διαθέτουν στο προσωπικό απολυμαντικά χεριών και ενυδατικές ουσίες κατάλληλες για άμεση χρήση με γάντια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα προϊόντα είναι συμβατά με αντισηπτικά και γάντια που χρησιμοποιούνται επί τόπου. Ο λόγος είναι ότι η διατήρηση του δέρματος υγιούς είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της υγιεινής των χεριών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ypaith
Υπουργείο Παιδείας: 96 υπάλληλοι που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα μοιραστούν 120.000 ευρώ
Η κατανομή ανά υπηρεσία του ΥΠΑΙΘΑ
Υπουργείο Παιδείας: 96 υπάλληλοι που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα μοιραστούν 120.000 ευρώ