Νοσοκομεία Θεσσαλονίκη, κορονοϊός
Ιδιαίτερα μικρό φαίνεται ότι είναι το ποσοστό των υγειονομικών εργαζόμενων που απολυμαίνουν σωστά τα χέρια τους

Σοβαρό πρόβλημα προκαλούν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις, δημιουργώντας ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία, ιδιαίτερα σε αδύναμους οργανισμούς είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν.

Έτσι, πέντε ιατρικοί φορείς προχώρησαν σε αναμόρφωση των οδηγιών για την υγιεινή των χεριών και την προστασία υγειονομικών και ασθενών στα νοσοκομεία από λοιμώξεις παραγόντων που ζουν σε περιβάλλον νοσοκομείου.

Οι οδηγίες

Οι σχετικές οδηγίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology ως ενημέρωση στην Επιτομή που έχει δημιουργηθεί για την στρατηγική πρόληψης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων μέσω της υγιεινής των χεριών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Άννας Παπαδομαρκάκη στο in.gr.

Το έγγραφο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι υγειονομικές δομές μπορούν να εκπαιδεύουν το προσωπικό στη σωστή τεχνική, να παρακολουθούν τη συμμόρφωσή τους, να το εμπλέκουν στην επιλογή προϊόντων για να διατηρήσουν το δέρμα τους υγιές και να χρησιμοποιούν σωστά τα γάντια. Αναφέρει επίσης πού και πώς πρέπει να τοποθετούνται τα απολυμαντικά οινοπνεύματος και οι νεροχύτες στις δομές περίθαλψης.

Ελάχιστοι υγειονομικοί πλένουν τα χέρια σωστά

Έρευνα δείχνει ότι μόνο το 7% του υγειονομικού προσωπικού καθαρίζει σωστά και πλήρως τα χέρια του, ενώ οι αντίχειρες και τα άκρα των δακτύλων παραλείπονταν πιο συχνά.

Οι συγγραφείς συνιστούν να μην δίνονται στους υγειονομικούς μικρά, ατομικά απολυμαντικά χεριών σε μέγεθος τσέπης αντί για τα επιτοίχια απολυμαντικά, και τονίζουν ότι τα απολυμαντικά στους τοίχους των νοσοκομείων είναι πάντα διαθέσιμα και ποτέ δεν απαγορεύονται, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ενδείκνυται πλύσιμο με σαπούνι και νερό.

Όταν το υγειονομικό προσωπικό υποπτεύεται μικρόβια ή άλλους λοιμογόνους παράγοντες που είναι δύσκολο να απομακρυνθούν, όπως ο C. difficile και οι νοροϊοί, το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει να φορά γάντια και να ακολουθεί συγκεκριμένες τεχνικές για το πλύσιμο των χεριών και την απολύμανση των χεριών. Επιπλέον, τα νοσοκομεία δεν θα πρέπει να γεμίζουν τα μπουκάλια των απολυμαντικών μίας χρήσης ή ακόμη κι αν το κάνουν, θα πρέπει να παρέχουν αντιμικροβιακά σαπούνια που περιέχουν Triclosan. Τα νοσοκομεία θα πρέπει επίσης να αποθαρρύνουν τη χρήση διπλών γαντιών, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις.

Για καλύτερη συμμόρφωση ώστε να διασφαλιστούν τα καθαρά χέρια και νύχια, οι υγειονομικές δομές  θα πρέπει να διαθέτουν στο προσωπικό απολυμαντικά χεριών και ενυδατικές ουσίες κατάλληλες για άμεση χρήση με γάντια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα προϊόντα είναι συμβατά με αντισηπτικά και γάντια που χρησιμοποιούνται επί τόπου. Ο λόγος είναι ότι η διατήρηση του δέρματος υγιούς είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της υγιεινής των χεριών.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες 3
Πανελλαδικές 2023: Σχολιασμός των θεμάτων Μαθηματικών ΕΠΑΛ από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
Σχολιασμός των θεμάτων Μαθηματικών ΕΠΑΛ από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, στο πλαίσιο των Πανελλήνιων-Πανελλαδικών εξετάσεων 2023
Πανελλαδικές 2023: Σχολιασμός των θεμάτων Μαθηματικών ΕΠΑΛ από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία