Τι σημαίνει η μεγάλη αύξηση του ποσοστού αυτισμού στα παιδιά

Αύξηση των νέων περιστατικών φαίνεται να σημειώνει ο αυτισμός στα παιδιά, δημιουργώντας απορίες για το τι σημαίνει αυτό πολυεπίπεδα.

Όπως έδειξε μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, τα ποσοστά αυτισμού έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία 16 χρόνια.

Υψηλά ποσοστά

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers μελέτησαν περισσότερα από 4.000 8χρονα με αυτισμό, σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ.

Ανέφεραν, ότι η σημαντική αύξηση έχει να κάνει με την αυξημένη επαγρύπνηση, τα καλύτερα διαγωνιστικά εργαλεία και την ευρύτητα που έχει δοθεί στον ορισμό του αυτισμού. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης, ότι οι περισσότερες διαγνώσεις έγιναν σε παιδιά από οικογένειες καλής οικονομικής κατάστασης, εξηγώντας, ότι τα παιδιά από υποβαθμισμένες κοινότητες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες.

Οι γενετικοί παράγοντες μπορεί, επίσης, να αυξάνουν τα περιστατικά αυτισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μία ανάλυση έδειξε, ότι περίπου στο 83% των περιπτώσεων έχει να κάνει με γενετικούς παράγοντες. Περίπου 2.000 με 3.000 γονίδια συμβάλλουν στην διαταραχή, ωστόσο είναι 100 από αυτά που σχετίζονται άμεσα.

Ένα παιδί, λοιπόν, μπορεί να κληρονομήσει παράγοντες από έναν ή και από τους δύο γονείς. Οι δε γονείς μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδιά με αυτισμό.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Όσο για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, πιθανώς να παίζουν κάποιον ρόλο, όμως, δεν είναι ακόμα σαφές πώς.

Το ποιοι άλλοι παράγοντες ενισχύουν την αύξηση του αυτισμού είναι ακόμα άγνωστο, αλλά οι ερευνητές είναι τουλάχιστον ξεκάθαροι σε ένα γεγονός: ο αυτισμός δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια.

«Γνωρίζουμε με βεβαιότητα, τόσα χρόνια τώρα, ότι τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό», δήλωσε ο Santhosh Girirajan, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια που μελετά τα γενετικά υπόβαθρα των νευροαναπτυξιακών διαταραχών που δεν συμμετείχε, όμως, στη νέα μελέτη.

Τέλος, η μελέτη αυτή διαπίστωσε, επίσης, ότι αν και οι φυλετικές ανισότητες στις διαγνώσεις αυτισμού έχουν περιοριστεί, εξακολουθούν να υφίστανται.

Ιστορικά, τα μαύρα και τα ισπανόφωνα παιδιά έχουν διαγνωστεί με αυτισμό σε χαμηλότερα ποσοστά από τα λευκά παιδιά. Η νέα ανάλυση έδειξε ότι μεταξύ των παιδιών χωρίς διανοητική αναπηρία, τα μαύρα παιδιά είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες από τα λευκά παιδιά να διαγνωστούν με αυτισμό.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

σχετικά άρθρα

Τζουφή
Τζούφη: Κραυγή για την απαξίωση των ΑΕΙ η παραίτηση των καθηγητών στη Γεωπονική Ιωαννίνων
«Έστω και τώρα, παρά την τετραετή καθυστέρηση, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας οφείλουν να βρουν λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν. Αν ήταν...
Τζούφη: Κραυγή για την απαξίωση των ΑΕΙ η παραίτηση των καθηγητών στη Γεωπονική Ιωαννίνων
κλαρινέτο
Μουσικά Σχολεία: Ενημέρωση για τη Β' Φάση Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων
Ενημέρωση για τη Β Φάση Επιμόρφωσης του Εκπαιδευτικού δυναμικού μουσικών ειδικοτήτων των Μουσικών Σχολείων και των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου...
Μουσικά Σχολεία: Ενημέρωση για τη Β' Φάση Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών μουσικών ειδικοτήτων