Καρκίνος της μήτρας: Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού
Δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας

Μετά τον καρκίνο του μαστού, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» επεκτείνεται στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας. Τις προσεχείς ημέρες, οι δικαιούχοι θα λάβουν μήνυμα για ραντεβού.

Ειδικότερα, μέσα στον Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα λάβουν τα πρώτα SMS για να προγραμματίσουν το δωρεάν ραντεβού με τον γιατρό τους, προκειμένου να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας. 

Επέκταση προγράμματος

Την επέκταση του εν λόγω προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, ανακοίνωσαν σήμερα (07.12.2022) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η γενική Γραμματέας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πρόκειται για 2,5 εκατ. γυναίκες από 21 έως 65 ετών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ (thin prep HPV DNA τεστ για τις ηλικίες από 30 έως 65 ετών), κολποσκόπηση, βιοψία και δωρεάν κλινική εξέταση από γυναικολόγο. Στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη των νέων διαγνώσεων το 2030 για τον ιό HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Η χώρα μας γυρνάει σελίδα επενδύοντας σε όλα αυτά που χρόνια τώρα έχουν μείνει στο περιθώριο», τόνισε η γγ κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Εξασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση και εξασφαλίζουμε για τον πολίτη πολύ περισσότερα χρόνια, όχι μόνο ζωής, αλλά υγειούς ζωής».

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, το πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με βασικό άξονα τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, θα κοστίσει 300 εκατομμύρια και είναι «η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει μια τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Υγεία».

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα συλλέξει δεδομένα για την υγεία του πληθυσμού, τα οποία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για τη βελτίωση των θεμάτων δημόσιας Υγείας.

Μεγάλος ο κίνδυνος καθυστερημένων διαγνώσεων

Όπως παραδέχθηκε η κυρία Αγαπηδάκη, η χώρα μας υστερεί στον τομέα της πρόληψης στη δημόσια υγεία, διότι οι πολιτικές εστιάζουν κυρίως στα νοσοκομεία και τη θεραπεία των ασθενών.

«Το 75% των πρόωρων θανάτων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, διότι έτσι χάνουμε 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας. Είναι πρώτη φορά που η χώρα αποκτά βάση δεδομένων δημόσιας υγείας και έτσι θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Όπως ανακοίνωσε ο Θανάσης Πλεύρης, σύντομα θα έρθουν και νέα προγράμματα δωρεάν ελέγχου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πηγή: Γιάννα Σουλάκη, iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ypaith
Υποβολή Προτάσεων για το έργο «SUB1.1 Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας – ΣΕΑ» - Ανακοινοποίηση στο ορθό
Πρόσκληση υποβολής Προτάσεων στο πλαίσιο του Έργου «SUB1.1 Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας – ΣΕΑ»
Υποβολή Προτάσεων για το έργο «SUB1.1 Συμπράξεις Ερευνητικής Αριστείας – ΣΕΑ» - Ανακοινοποίηση στο ορθό