Καρκίνος της μήτρας: Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις - Πότε ανοίγουν τα ραντεβού
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας

Μετά τον καρκίνο του μαστού, το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης» επεκτείνεται στις προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας. Τις προσεχείς ημέρες, οι δικαιούχοι θα λάβουν μήνυμα για ραντεβού.

Ειδικότερα, μέσα στον Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος θα λάβουν τα πρώτα SMS για να προγραμματίσουν το δωρεάν ραντεβού με τον γιατρό τους, προκειμένου να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο της μήτρας. 

Επέκταση προγράμματος

Την επέκταση του εν λόγω προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, ανακοίνωσαν σήμερα (07.12.2022) ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η γενική Γραμματέας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Πρόκειται για 2,5 εκατ. γυναίκες από 21 έως 65 ετών, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δωρεάν τεστ ΠΑΠ (thin prep HPV DNA τεστ για τις ηλικίες από 30 έως 65 ετών), κολποσκόπηση, βιοψία και δωρεάν κλινική εξέταση από γυναικολόγο. Στόχος του προγράμματος είναι η εξάλειψη των νέων διαγνώσεων το 2030 για τον ιό HPV και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Η χώρα μας γυρνάει σελίδα επενδύοντας σε όλα αυτά που χρόνια τώρα έχουν μείνει στο περιθώριο», τόνισε η γγ κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «Εξασφαλίζουμε ισότιμη πρόσβαση και εξασφαλίζουμε για τον πολίτη πολύ περισσότερα χρόνια, όχι μόνο ζωής, αλλά υγειούς ζωής».

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, το πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί με βασικό άξονα τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, θα κοστίσει 300 εκατομμύρια και είναι «η πρώτη φορά που η χώρα μας κάνει μια τέτοιου μεγέθους επένδυση στην Υγεία».

Επίσης, είναι η πρώτη φορά που η χώρα θα συλλέξει δεδομένα για την υγεία του πληθυσμού, τα οποία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για τη βελτίωση των θεμάτων δημόσιας Υγείας.

Μεγάλος ο κίνδυνος καθυστερημένων διαγνώσεων

Όπως παραδέχθηκε η κυρία Αγαπηδάκη, η χώρα μας υστερεί στον τομέα της πρόληψης στη δημόσια υγεία, διότι οι πολιτικές εστιάζουν κυρίως στα νοσοκομεία και τη θεραπεία των ασθενών.

«Το 75% των πρόωρων θανάτων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί, διότι έτσι χάνουμε 10 χρόνια από το προσδόκιμο της ζωής μας. Είναι πρώτη φορά που η χώρα αποκτά βάση δεδομένων δημόσιας υγείας και έτσι θα μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα την κατάσταση», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Όπως ανακοίνωσε ο Θανάσης Πλεύρης, σύντομα θα έρθουν και νέα προγράμματα δωρεάν ελέγχου για την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Πηγή: Γιάννα Σουλάκη, iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
«Όχι στα σχολεία πολλών ταχυτήτων» – Αντιδράσεις εκπαιδευτικών στην Άρτα για τις εξετάσεις PISA
Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί Άρτας: «Οι εξετάσεις ενισχύουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό»
«Όχι στα σχολεία πολλών ταχυτήτων» – Αντιδράσεις εκπαιδευτικών στην Άρτα για τις εξετάσεις PISA
Τραγωδία στην Ηλιούπολη
Τραγωδία στην Ηλιούπολη: «Η μνήμη της να δίνει ελπίδα» - Η επιθυμία της οικογένειας της 17χρονης
Συγκλονίζει η οικογένεια της 17χρονης στην Ηλιούπολη – Η τελευταία επιθυμία μετά την τραγωδία
Τραγωδία στην Ηλιούπολη: «Η μνήμη της να δίνει ελπίδα» - Η επιθυμία της οικογένειας της 17χρονης