Υγεία: Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 για τους ανθρώπους με υπνική άπνοια και υποξία
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν  να μολυνθούν από τον κορονοϊό, αλλά εάν αρρωστήσουν εξαιτίας του έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρά συμπτώματα

Ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 είναι μεγαλύτερος στους ανθρώπους με αποφρακτική υπνική άπνοια και άλλες αναπνευστικές δυσκολίες που προκαλούν μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στη διάρκεια του ύπνου (υποξία), σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν  να μολυνθούν από τον κορονοϊό, αλλά εάν αρρωστήσουν εξαιτίας του έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 5.402 ενήλικες με μέση ηλικία 56 ετών και τέτοια προβλήματα στον ύπνο. Διαπιστώθηκε ότι από αυτούς πάνω από το ένα τρίτο (36%) είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Μολονότι η πιθανότητα μόλυνσης δεν φάνηκε να αυξάνει ανάλογα με τη σοβαρότητα τέτοιων προβλημάτων, όσοι έχουν χειρότερη βαθμολογία στον «δείκτη άπνοιας-υποξίας» -μία ένδειξη για μεγαλύτερη έλλειψη οξυγόνου κατά τον ύπνο- έχουν μεγαλύτερη κατά 31% πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19 ή να πεθάνουν εξαιτίας της. Ακόμη δεν είναι σαφές εάν οι θεραπείες που βελτιώνουν την υπνική άπνοια μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19.

Περίπου ο ένας στους 15 ενήλικες εκτιμάται ότι έχει μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας υπνική άπνοια, μία διαταραχή που οδηγεί, συχνότερα του φυσιολογικού, σε παύση της αναπνοής ή σε πολύ ρηχή αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως συνέπεια να διαταράσσεται η ομαλή και επαρκής ροή οξυγόνου στο σώμα και να παρατηρείται υποξία, μία επιπλοκή που -γενικότερα- έχει συσχετιστεί με τη σοβαρή Covid-19. Συχνά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι το πολύ δυνατό ροχαλητό και οι αλλαγές στον τρόπο αναπνοής.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2785921

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Πίνακες εκπαιδευτικών: Οι καλύτερες ώρες για την αίτηση στο ΑΣΕΠ

«Δεν αντέχω άλλο»: Τα αθόρυβα σημάδια της εφηβικής απελπισίας με αφορμή το περιστατικό στην Ηλιούπολη

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικες εξετασεις
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: «Λοβοτομή» στην επιστημονική γνώση η υποβάθμιση των Μαθηματικών
Για ποιες σχολές «καταργούνται» ως προϋπόθεση – Η σκληρή ανακοίνωση της ΕΜΕ
Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία: «Λοβοτομή» στην επιστημονική γνώση η υποβάθμιση των Μαθηματικών
Η «παγίδα του Θουκυδίδη» στην αναφορά του Σι Τζινπίνγκ στον Ντόναλντ Τραμπ
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι
Ο Θουκυδίδης δεν λέει απλώς τι έγινε τότε. Λέει τι γίνεται πάντα: όταν η δύναμη χάσει το μέτρο της, γεννά φόβο, όταν ο φόβος γίνει νόμος, γεννά...
Όταν η Κίνα πιάνει στο στόμα της τον Θουκυδίδη, δεν τον πιάνει για στολίδι