Υγεία: Αυξημένος ο κίνδυνος σοβαρής Covid-19 για τους ανθρώπους με υπνική άπνοια και υποξία
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν  να μολυνθούν από τον κορονοϊό, αλλά εάν αρρωστήσουν εξαιτίας του έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρά συμπτώματα

Ο κίνδυνος βαριάς Covid-19 είναι μεγαλύτερος στους ανθρώπους με αποφρακτική υπνική άπνοια και άλλες αναπνευστικές δυσκολίες που προκαλούν μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στη διάρκεια του ύπνου (υποξία), σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κινδυνεύουν  να μολυνθούν από τον κορονοϊό, αλλά εάν αρρωστήσουν εξαιτίας του έχουν αυξημένη πιθανότητα να νοσήσουν με σοβαρά συμπτώματα.

Οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», ανέλυσαν στοιχεία για 5.402 ενήλικες με μέση ηλικία 56 ετών και τέτοια προβλήματα στον ύπνο. Διαπιστώθηκε ότι από αυτούς πάνω από το ένα τρίτο (36%) είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Μολονότι η πιθανότητα μόλυνσης δεν φάνηκε να αυξάνει ανάλογα με τη σοβαρότητα τέτοιων προβλημάτων, όσοι έχουν χειρότερη βαθμολογία στον «δείκτη άπνοιας-υποξίας» -μία ένδειξη για μεγαλύτερη έλλειψη οξυγόνου κατά τον ύπνο- έχουν μεγαλύτερη κατά 31% πιθανότητα να χρειαστούν νοσηλεία λόγω Covid-19 ή να πεθάνουν εξαιτίας της. Ακόμη δεν είναι σαφές εάν οι θεραπείες που βελτιώνουν την υπνική άπνοια μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19.

Περίπου ο ένας στους 15 ενήλικες εκτιμάται ότι έχει μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας υπνική άπνοια, μία διαταραχή που οδηγεί, συχνότερα του φυσιολογικού, σε παύση της αναπνοής ή σε πολύ ρηχή αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό έχει ως συνέπεια να διαταράσσεται η ομαλή και επαρκής ροή οξυγόνου στο σώμα και να παρατηρείται υποξία, μία επιπλοκή που -γενικότερα- έχει συσχετιστεί με τη σοβαρή Covid-19. Συχνά συμπτώματα της υπνικής άπνοιας είναι το πολύ δυνατό ροχαλητό και οι αλλαγές στον τρόπο αναπνοής.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2785921

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συνέδριο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – ΓΓΕΕ με θέμα «Γραμματισμός στις ειδήσεις για τους νέους: πλοήγηση στον κόσμο της πληροφορίας και των ψηφιακών μέσων», για το πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες»
Υπουργείο Παιδείας - ΓΓΕΕ: Με επιτυχία το Συνέδριο «Γραμματισμός στις ειδήσεις για τους νέους»
Κορυφώθηκε στη ΓΓΕΕ το Συνέδριο για το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες» – Σ. Ζαχαράκη: «Η παιδεία είναι η ισχυρότερη άμυνα...
Υπουργείο Παιδείας - ΓΓΕΕ: Με επιτυχία το Συνέδριο «Γραμματισμός στις ειδήσεις για τους νέους»
UFO στην Ελλάδα: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και βίντεο από το Πεντάγωνο
UFO στην Ελλάδα: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και βίντεο από το Πεντάγωνο
Δεκάδες αρχεία για θεάσεις UAP στο Αιγαίο και την ενδοχώρα εξέδωσε το Υπουργείο Πολέμου των ΗΠΑ – Τι κατέγραψαν οι αισθητήρες των πιλότων
UFO στην Ελλάδα: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα και βίντεο από το Πεντάγωνο