annita louloupi
Η Ελληνίδα βιοχημικός αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Βερολίνο - Ο ερευνητικός οργανισμός FVB θα της απονείμει το βραβείο του Marthe Vogt

Ο ερευνητικός οργανισμός Forschungsverbund Berlin e.V (FVB) του Βερολίνου θα απονείμει το φετινό βραβείο του Marthe Vogt στη νεαρή Ελληνίδα βιοχημικό δρα Αννίτα Λουλούπη για «την ξεχωριστή συνεισφορά της στη θεμελιώδη κατανόηση της βιολογίας του RNA», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο φορέας FVB αποτελείται από οκτώ ερευνητικά ινστιτούτα στο πεδίο των φυσικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών επιστημών, χρηματοδοτείται από το κράτος, ανήκει στην ευρύτερη επιστημονική «οικογένεια» της Ένωσης Leibniz και συνεργάζεται στενά με τα γερμανικά πανεπιστήμια.

Το βραβείο Marthe Vogt, που συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ, απονέμεται από το 2001 σε νεαρές γυναίκες ερευνήτριες που έχουν κάνει τη διδακτορική διατριβή τους σε κάποιο ερευνητικό φορέα του Βερολίνου ή του Βραδεμβούργου. Η (διαδικτυακή) απονομή του φετινού βραβείου θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Επιστήμης του Βερολίνου.

Η Αννίτα Λουλούπη, η οποία έκανε το διδακτορικό της στο Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής Μαξ Πλανκ και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, είναι από τον Ιανουάριο του 2019 μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βιολογίας Ιατρικών Συστημάτων του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Μαξ Ντελμπρίκ του Βερολίνου. Η Ελληνίδα ερευνήτρια είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κρήτης, με ερευνητική εμπειρία στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

To DNA είναι ο φορέας των γενετικών πληροφοριών για την ανάπτυξη όλων των έμβιων οργανισμών. Για να μετατραπούν αυτές οι «οδηγίες» (γονίδια) σε λειτουργικό αποτέλεσμα, αρχικά το DNA αντιγράφεται στο μόριο του RNA, το οποίο διαθέτει τέσσερα νουκλεοτίδια, η αλληλουχία των οποίων κωδικοποιεί τα γονίδια. Οι τροποποιήσεις που υφίσταται το RNA, αποτελούν το κύριο αντικείμενο έρευνας της Α.Λουλούπη. Οι αλλαγές αυτές έχουν συσχετισθεί με αρκετές παθήσεις, όπως καρκίνο, καρδιαγγειακές νόσους, εκ γενετής ανωμαλίες, μεταβολικές διαταραχές, νευρολογικές παθήσεις και λοιμώξεις από ιούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ετήσιο τσεκάπ: Οι εξετάσεις που δεν πρέπει να αναβάλλουμε

Πορτοκαλί φανάρι: Τι λέει ο νέος ΚΟΚ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς λόγω ΑΜΚΑ: Ποιες ηλικίες θα δουν αυξήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική αίθουσα
Σχολικές Επιτροπές: Το «λουκέτο» που φέρνει οικονομική ασφυξία στα σχολεία
«Σήμα κινδύνου» από την ΕΛΜΕ Πειραιά - Πώς οι Διευθυντές μετατρέπονται σε λογιστές και γιατί η υποχρηματοδότηση οδηγεί σε σχολεία-επαίτες
Σχολικές Επιτροπές: Το «λουκέτο» που φέρνει οικονομική ασφυξία στα σχολεία
Στο μπλόκο της Νίκαιας η Μαρία Καρυστιανού
Στο μπλόκο της Νίκαιας η Μαρία Καρυστιανού: «Θα τα καταφέρετε εάν μείνετε ενωμένοι» (Βίντεο)
«Δεν έχω να πω ημερομηνία, δεν έχω να πω όνομα για το κόμμα» - Στο πλευρό των αγροτών Μαρία Καρυστιανού και Ζωή Κωνσταντοπούλου
Στο μπλόκο της Νίκαιας η Μαρία Καρυστιανού: «Θα τα καταφέρετε εάν μείνετε ενωμένοι» (Βίντεο)
Τηλέμαχος Κουντούρης
Τηλέμαχος Κουντούρης: Γιατί η πλατφόρμα αναφορών για ενδοσχολική βία και εκφοβισμό πρέπει να καταργηθεί
Η κατάργηση της πλατφόρμας αναφορών δεν σημαίνει ανοχή στη βία. Συνιστά επιστροφή στην ουσία της παιδαγωγικής ευθύνης και στην ενδυνάμωση του...
Τηλέμαχος Κουντούρης: Γιατί η πλατφόρμα αναφορών για ενδοσχολική βία και εκφοβισμό πρέπει να καταργηθεί
Αγρότες με τρακτέρ
Αγρότες: Πρόταση για "απόβαση" στην Αθήνα την Τρίτη με λεωφορεία
Συλλαλητήριο ετοιμάζουν οι αγρότες την ώρα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «Δεν υποχωρούμε, ο αγώνας συνεχίζεται»
Αγρότες: Πρόταση για "απόβαση" στην Αθήνα την Τρίτη με λεωφορεία