Thumbnail
Οι πεδιάδες στα ανατολικά της Νοτίου Αφρικής θεωρούνται το «λίκνο» της ανθρωπότητας

Με «καμβά» ένα κομμάτι πέτρας θεωρείται πως βρέθηκε η αρχαιότερη ζωγραφιά που προήλθε από ανθρώπινο χέρι, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι επικεφαλής της ανασκαφής.

Η πέτρα φέρει σχέδια με κόκκινες διασταυρούμενες λωρίδες που σχεδιάστηκαν με ώχρα και εντοπίστηκε στο σπήλαιο Μπλόμπος, 300.000 χλμ ανατολικά του Κέιπ Τάουν.

Η ηλικία του υπολογίζεται στα 73.000 έτη και ήρθε στο φως της ημέρας κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διηύθηναν ερευνητές και αρχαιολόγοι από διάφορες χώρες (Γαλλία, Νορβηγία, Ν.Αφρική, Ελβετία) ενώ επικεφαλής τέθηκε ο δρα Κρίστοφερ Χένσιλγουντ από το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Οι ερευνητές εικάζουν πως τα σχέδια δεν είναι τυχαία και αποτυπώνουν κάποιες πρώτες προσπάθειες καλλιτεχνικής δημιουργίας του «νεογέννητου» τότε ανθρώπινο είδους. Σύμφωνα με τις «παραδοσιακές» αντιλήψεις, η δυνατότητα της συμβολικής αναπαράστασης (και άρα, κατά κάποιον τρόπο, της λεγόμενης «καλλιτεχνικής σκέψης») ξεκίνησε στην Ευρώπη πριν περίπου 40.000 χρόνια, όμως πρόσφατες ενδείξεις από διάφορες «κοιτίδες» που εποίκισε το ανθρώπινο είδος (βόρεια Αφρική, Ινδονησία) φαίνεται πως αυτές οι δεξιότητες αναπτύχθηκαν αρκετά νωρίτερα.

Με την νέα ανακάλυψη, οι απαρχές της καλλιτεχνικής σκέψης μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη νωρίτερα, σχεδόν στα πρώτα «βήματα» του ανθρώπινο είδους, όταν ο Homo Sapiens ζούσε ακόμη σε μια στενή γεωγραφικά περιοχή της νοτιοανατολικής Αφρικής.

Στην ίδια τοποθεσία η αρχαιολογική σκαπάνη ανέσκαψε κι άλλες ενδείξεις συμβολικού στοχασμού αυτών των ανθρώπων, όπως γραμμές και σκαλίσματα με κόκκινη ώχρα πάνω σε χάντρες από όστρακα. «Αυτό δείχνει ότι ο πρώιμος Homo sapiens στο νότιο Ακκρωτήριο χρησιμοποιούσε διάφορες τεχνικές για να παράγει παρόμοια σχέδια σε διάφορα μέσα», είπε ο καθηγητής Χένσιλγουντ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ για όλους του εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

περιπολ
Κρήτη: Συνελήφθησαν τρεις μαθητές που πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό
Κατασκεύασαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με οδηγίες από βίντεο στα social media – Συνελήφθησαν και οι μητέρες τους για παραμέληση εποπτείας
Κρήτη: Συνελήφθησαν τρεις μαθητές που πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό
θρανία καρέκλες σχολική τάξη σχολείο
Πάνω από 230 κενά στα σχολεία του Πειραιά – Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας
Καταγγελίες για ελλείψεις σε γενική και ειδική αγωγή, εκατοντάδες ώρες υποχρεωτικών υπερωριών και μετακινήσεις εκπαιδευτικών στη μέση της χρονιάς.
Πάνω από 230 κενά στα σχολεία του Πειραιά – Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας
Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η είσοδος του υπουργείου
Τοπικές προσκλήσεις πρόσληψης αναπληρωτών - Οι πίνακες για την Κρήτη
Το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε τους πίνακες αναπληρωτών δασκάλων στο πλαίσιο της τοπικής πρόσκλησης για την Κρήτη
Τοπικές προσκλήσεις πρόσληψης αναπληρωτών - Οι πίνακες για την Κρήτη
Νηπιαγωγεία
Στο «περίμενε» τα Ειδικά Σχολεία: Καταγγελίες για υποδομές που δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια
Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την έλλειψη σχεδίου για την Ειδική Αγωγή και τη μη λειτουργία του Ειδικού Νηπιαγωγείου Μεταμόρφωσης που ιδρύθηκε το 2011
Στο «περίμενε» τα Ειδικά Σχολεία: Καταγγελίες για υποδομές που δεν λειτουργούν εδώ και χρόνια