Thumbnail
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η κλιματική αλλαγή σήμερα βρίσκεται έναν βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα - Κίνδυνος αν ξεπεραστεί το όριο του 1,5

Η ξηρασία αυξάνεται συνεχώς εδώ και αρκετά χρόνια στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί σημαντικά, αν η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φθάσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, από τον ένα βαθμό περίπου που είναι σήμερα, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αυτό προειδοποιεί μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία είναι ζωτικό η άνοδος της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τον ενάμιση βαθμό Κελσίου, κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα ως χώρα ταυτόχρονα της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, καθώς η αυξημένη ξηρασία, εκτός των άλλων συνεπειών, θα προκαλέσει και περισσότερες πυρκαγιές.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Μανότζ Τζόσι της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», προβλέπουν ότι πάνω από το ένα τέταρτο του κόσμου (έως το 30%) θα γνωρίσει σημαντικά περισσότερη ξηρασία, αν όχι ερημοποίηση, σε περίπτωση που η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τελικά τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Η μελέτη των επιστημόνων -που έλαβε υπόψη της τις προβλέψεις από 27 διαφορετικά παγκόσμια κλιματικά μοντέλα- δείχνει ότι, αν η άνοδος της θερμοκρασίας συγκρατηθεί έως τον ενάμιση βαθμό, θα μειωθεί κατά πολύ η έκταση της Γης που θα υποστεί τις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν η άνοδος της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει το όριο του ενάμιση βαθμού Κελσίου, οι περιοχές που θα ωφεληθούν περισσότερο από τη συγκράτηση της ξηρασίας, θα είναι η Νότια Ευρώπη, η Νοτιοανατολική Ασία, η Νότια Αφρική, η Κεντρική Αμερική και η Νότια Αυστραλία, όπου ζει πάνω από το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Μια δεύτερη αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τη μελέτη, με επικεφαλής τον Μπράιαν Μπέκατζ του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, οι άνθρωποι μπορεί να είναι η βασική αιτία για την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά επίσης μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί για την αντιμετώπισή της.

Η γκάμα των επιθυμητών συμπεριφορών είναι μεγάλη: από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και τη μεγαλύτερη έμφαση στα δημόσια μέσα μεταφοράς αντί για τα ιδιωτικά, έως τη στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη σωστή μόνωση των σπιτιών. Είναι θέμα τόσο συλλογικό όσο και ατομικό να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καφε
Συναντήσεις κορυφής της ΠΟΣΥΠ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον των ΣΑΕΚ
Στο τραπέζι αμοιβές, ωράρια και συμβάσεις εκπαιδευτών ΣΑΕΚ στη συνάντηση με Βλάση και Καφετζοπούλου
Συναντήσεις κορυφής της ΠΟΣΥΠ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον των ΣΑΕΚ
μητσοτακης
Τι ανακοίνωσε σήμερα ο Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις για στέγη, υγεία, εργασία και επενδύσεις
Οι βασικές εξαγγελίες και παρεμβάσεις από τη νέα κυριακάτικη ανασκόπηση Μητσοτάκη
Τι ανακοίνωσε σήμερα ο Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις για στέγη, υγεία, εργασία και επενδύσεις
Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: Όλες οι αλλαγές στις φοιτητικές εστίες μετά τα επεισόδια στο ΑΠΘ – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος διαμονής
Νέοι αυστηροί κανονισμοί στις εστίες - Έρχονται 10.000 νέες κλίνες και ελεγχόμενη είσοδος
Σοφία Ζαχαράκη: Όλες οι αλλαγές στις φοιτητικές εστίες μετά τα επεισόδια στο ΑΠΘ – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος διαμονής