Υπουργείο Παιδείας
INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Προχωράνε οι διαδικασίες για την δημιουργία του πολλαπλού βιβλίο - Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα

Συνεχίζονται οι διαδικασίες υλοποίησης του πολλαπλού βιβλίου από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο υποστηρίζει ότι η δημιουργία του θα συμβάλει στον περιορισμό της αποστήθισης και θα φέρει στο προσκήνιο την κριτική σκέψη.

Κύκλοι του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το πολλαπλό βιβλίο θα προορίζεται για όλες τις τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου και χαρακτήρισαν την εν λόγω μεταρρύθμιση ως μία «εκπαιδευτική τομή μεγάλης κλίματας», «εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη στην υλοποίησή της». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπολογίζεται όλα τα εγκεκριμένα βιβλία για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες θα είναι διαθέσιμα ψηφιακά το φθινόπωρο του 2024, με ορισμένα από αυτά να είναι έτοιμα και σε έντυπη μορφή.

Τι είναι το πολλαπλό βιβλίο

Με το πολλαπλό βιβλίο, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο επιθυμούν να διδάξουν στην τάξη, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία που θα περιλαμβάνονται σε ένα Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων. Ταυτόχρονα, όλα τα εγκεκριμένα βιβλία του Μητρώου θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη, προκειμένου οι μαθητές να μπορούν να συνδυάσουν πηγές και να καλλιεργήσουν περαιτέρω την κριτική τους σκέψη.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχου τύπου πολλαπλό βιβλίο ανά μάθημα έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της συντριπτικής πλειονότητας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι η σταδιακή απομάκρυνση από την αποστήθιση, μέσα από περισσότερα του ενός βιβλία ανά γνωστικό αντικείμενο, καθώς και ο εμπλουτισμός των διαθέσιμων διδακτικών εργαλείων των εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα μπορούν να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών τους με το κατάλληλο διδακτικό βιβλίο. Έτσι, όπως σημείωσαν πηγές του ΙΕΠ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «δεν θα περιχαρακώνεται πλέον η γνώση στα όρια ενός βιβλίου».

Επόμενα βήματα

Προς το παρόν, για την υλοποίηση της εν λόγω μεταρρύθμισης, έχουν υπογραφεί οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν από τη μία τη δημιουργία, συγκρότηση, λειτουργία και τεχνική υποστήριξη του Μητρώου Διδακτικών Βιβλίων (ΜΔΒ) και της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Διδακτικών Βιβλίων (ΨΒΔΒ) και από την άλλη, τη διαδικασία κοστολόγησης του όλου εγχειρήματος. Από πλευράς ΙΕΠ, τα εν λόγω θεσμικά βήματα χαρακτηρίζονται πολύ σημαντικά για την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης.

Επόμενα βήματα στη διαδικασία υλοποίησης του πολλαπλού βιβλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, είναι η έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η διαδικασία συγγραφής, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα, ενώσεις φυσικών προσώπων, νομικά πρόσωπα ή ενώσεις νομικών προσώπων, καθώς επίσης και η αξιολόγηση των βιβλίων προς ένταξη στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων από επιστημονικές επιτροπές ανά γνωστικό αντικείμενο, με κριτήρια ποιότητας και χαρακτηριστικά επιστημονικής και παιδαγωγικής καταλληλότητας.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με την Αυστραλιανή εταιρεία τεχνολογίας Canva για δωρεάν πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στην πλατφόρμα Canva Education
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Ελεύθερη πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαλεία παρουσιάσεων και ψηφιακού περιεχομένου για όλους τους εκπαιδευτικούς
Υπουργείο Παιδείας: Δωρεάν για 3 χρόνια το «Canva Education» σε όλα τα σχολεία
Πανελλήνιες εξετάσεις 2026 σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα
Οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), πότε αρχίζει η κανονική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Πανελλήνιες 2026: Αρχίζει αύριο Σάββατο η πειραματική βαθμολόγηση στη Νεοελληνική Γλώσσα