sirigos
«Οι ολιγογράμματοι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν κατά μίας αυτοκρατορίας και τη νίκησαν. Αυτό είναι για μένα το μήνυμα του 1821», τόνισε ο Α. Συρίγος στην έκθεση «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του 21’»

Την έκθεση «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του 21’» του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, εγκαινίασε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

«Αυτό το κράτος το έφτιαξαν αυτοί που ξεσηκώθηκαν, οι παππούδες μας, οι πρόγονοι μας οι οποίοι δεν ήταν ούτε κόμηδες, ούτε βαρώνοι, ούτε πρίγκιπες. Ήταν ψαράδες, ήταν βοσκοί, αγωγιάτες, χωρικοί, αγρότες. Αυτοί οι ολιγογράμματοι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν κατά μίας αυτοκρατορίας και τη νίκησαν. Αυτό είναι για μένα το μήνυμα του 1821» τόνισε ο υφυπουργός Α. Συρίγος.

Αναλυτικά:

Την Έκθεση «Εικαστική και Λόγια Αποτύπωση του ‘21» του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εγκαινίασε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κος Άγγελος Συρίγος την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

«Αυτό το κράτος το έφτιαξαν αυτοί που ξεσηκώθηκαν, οι παππούδες μας, οι πρόγονοι μας οι οποίοι δεν ήταν ούτε κόμηδες, ούτε βαρώνοι, ούτε πρίγκιπες. Ήταν ψαράδες, ήταν βοσκοί, αγωγιάτες, χωρικοί, αγρότες. Αυτοί οι ολιγογράμματοι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν κατά μίας αυτοκρατορίας και τη νίκησαν. Αυτό είναι για μένα το μήνυμα του 1821» τόνισε ο Υφυπουργός.

Αναπτύσσοντας τα σημεία της αυτοσυνειδησίας όπως τα χαρακτήρισε, ο κος Συρίγος  ανέφερε: «Η επανάσταση του 1821 ήταν δική μας υπόθεση, εμείς την οργανώσαμε και εμείς τη χρηματοδοτήσαμε. Δεν θα έρθει κανένας άλλος να πολεμήσει τον πόλεμο το δικό μας. Η επανάσταση ήταν εθνικοαπελευθερωτική. Αυτοί που αισθάνονταν Έλληνες εξεγέρθηκαν κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενώ ξεκίνησε στη Μολδοβλαχία, συνεπήρε μόνο τους Έλληνες και αναπτύχθηκε εκεί που ήταν ακμαίος ο ελληνισμός. Ήταν μια διαρκής επανάσταση που δεν τελείωσε με τη δημιουργία του Νέου Ελληνικού Κράτους αλλά συνεχίστηκε για 100 χρόνια. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα αποδεικνύει ότι ήταν ένας διαρκής αγώνας για την απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων»

«Μέσα στο διάστημα αυτό των 200 ετών , παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχουμε κατορθώσαμε και φτιάξαμε ένα κράτος το οποίο είναι με διαφορά το πιο πλούσιο απ’ τα κράτη που φτιάχτηκαν στα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμμετέχει στις μεγαλύτερες συμμαχίες του κόσμου και έχει παρά την οικονομική κρίση των τελευταίων 10 ετών μια αξιοθαύμαστη ευημερία» σημείωσε κλείνοντας την ομιλία του.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από τη συλλογή των συλλεκτών Γιώργου Γαϊτανάρη και της Ιώς Ντόλκα και πλαισιώνονται από επιλεγμένα έγγραφα από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό της Θεσσαλονίκης

Το εικαστικό μέρος της περιλαμβάνει 24 επιχρωματισμένες λιθογραφίες του Ζωγράφου του Μακρυγιάννη, το έργο του Μποστ «Ο Γενέος Ήρος Σκαλτσοδήμος», το έργο του Φώτη Κόντογλου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο γέρος του Μωριά και Ανδρέας Μιαούλης ο νέος Θεμιστοκλής» και την επετειακή έκδοση του 2021 του γλυπτού έργου «Περικεφαλαία αυτοκτονίας» του γλύπτη Θόδωρου.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

altsxaimer.jpg
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Δημοφιλές διατροφικό μοτίβο ενδεχομένως να μπορεί να αναστρέψει την εξέλιξη της άνοιας και να μειώσει τις διαταραχές μνήμης
Αλτσχάιμερ: Η δημοφιλής διατροφή που φρενάρει την άνοια και δυναμώνει τη μνήμη
Lauterbrunnen
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες
Η προτεινόμενη χρέωση, η οποία θα καταβληθεί μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, θα είναι μεταξύ 5 και 10 ελβετικών φράγκων (5,50 έως 10,99 $) και θα...
Το γραφικό χωριό της Ελβετίας που θέλει να χρεώνει τους επισκέπτες