Β. Διγαλάκης: Τα ΑΕΙ ξεκίνησαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση - Δεν θα χαθεί το εξάμηνο
Τα πανεπιστήμια ξεκίνησαν σταδιακά από χθες την εκπαιδευτική διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω του αρμοδίου Υφυπουργού για την Ανώτατη Εκπαίδευση κ. Β. Διγαλάκη ενημέρωσε αναλυτικά χθες με σχετική εγκύκλιο τις διοικήσεις των ΑΕΙ για τη θεσμοθέτηση μέσω του άρθρου 12 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα ΑΕΙ.

Η ως άνω διάταξη επιτρέπει στα ΑΕΙ να προχωρήσουν άμεσα σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα/πλατφόρμες, ενώ σε αρκετά υπάρχουν και συμπληρωματικά λογισμικά πακέτα τα οποία επιτρέπουν την απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο διαδικτυακά.

Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα ενίσχυσης των σχετικών υποδομών των ΑΕΙ με προμήθεια εξοπλισμού κεντρικών εξυπηρετητών και νέων αδειών χρήσης πλατφόρμας λογισμικού.

Εκτός από την άμεση διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας με ηλεκτρονικά μέσα για όσα μαθήματα είναι εφικτό, τα ΑΕΙ και οι διδάσκοντες οφείλουν να αξιοποιήσουν το διάστημα έως 24.3.2020 προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο παράτασης της απαγόρευσης εκπαιδευτικής λειτουργίας με φυσική παρουσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει πλήρης μετάπτωση σε ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ώστε να μην χαθεί το εαρινό ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Επομένως, στόχος των ΑΕΙ πρέπει να είναι να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα μαθήματα με ηλεκτρονικά μέσα, και μάλιστα με μεθόδους/εργαλεία σύγχρονης διδασκαλίας (διαδικτυακή διεξαγωγή του μαθήματος), με αφετηρία την 26.3.2020.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα ενημερώθηκε επίσης ότι, μετά από συνεννόηση της ηγεσίας του Υπουργείου με τις εταιρείες Google και Microsoft, παρέχονται δωρεάν  δύο επιπλέον ψηφιακές πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και διαδραστικής-ψηφιακής μάθησης. Επιπρόσθετα, το Ακαδημαϊκό Διαδίκτυο GUNET θα συνδράμει στην πλήρη αξιοποίηση/αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων ηλεκτρονικής διαχείρισης και υλοποίησης μαθημάτων, καθώς επίσης και στους τρόπους συνέργειας όλων των προσφερομένων εργαλείων.

Β. Διγαλάκης: «Τα ΑΕΙ ξεκίνησαν από χθες την εκπαιδευτική διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο. Παράλληλα, οφείλουν να αξιοποιήσουν το διάστημα έως τις 24 Μαρτίου, ώστε, σε περίπτωση παράτασης της απαγόρευσης λειτουργίας, τα περισσότερα μαθήματα να μπορούν να προσφερθούν με ηλεκτρονικά μέσα εξ αποστάσεως. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζει την προσπάθεια αυτή, δεν θα χαθεί το εξάμηνο».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΟΙΕΛΕ, Στέφανος Παραστατίδης, ΠΑΣΟΚ
Μέτωπο ΟΙΕΛΕ – ΠΑΣΟΚ κατά του «εφεδρικού στρατού» συνταξιούχων στα ιδιωτικά σχολεία
Δέσμευση στενής συνεργασίας ΟΙΕΛΕ - ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά ζητήματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών
Μέτωπο ΟΙΕΛΕ – ΠΑΣΟΚ κατά του «εφεδρικού στρατού» συνταξιούχων στα ιδιωτικά σχολεία
Δόμνα Μιχαηλίδου
Μιχαηλίδου: Τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με επιδότηση έως 36.000€
Νέες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με επιδότηση έως 36.000 ευρώ έδωσε σήμερα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,...
Μιχαηλίδου: Τον Μάιο το νέο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με επιδότηση έως 36.000€
καιρός
Κακοκαιρία Kristin: Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ – Στο επίκεντρο ισχυρά φαινόμενα
Πότε και πώς θα επηρεαστεί η Αττική – Οι περιοχές που μπαίνουν στο «στόχαστρο» των έντονων βροχών και καταιγίδων
Κακοκαιρία Kristin: Πορτοκαλί προειδοποίηση από την ΕΜΥ – Στο επίκεντρο ισχυρά φαινόμενα