Η ΕΛΜΕ Ζακύνθου καταγγέλλει ότι τα σχολεία του νησιού αντιμετωπίζουν περισσότερα από 40 κενά εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Αγωγή, Μουσικά και Τεχνικές Ειδικότητες, με αποτέλεσμα να χάνονται διδακτικές ώρες και να δυσκολεύεται η ομαλή λειτουργία τους. Όπως επισημαίνει, οι ελλείψεις επιχειρείται να καλυφθούν με υποχρεωτικές υπερωρίες, αντί για νέες προσλήψεις αναπληρωτών. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, με απόφαση της 9ης Σεπτεμβρίου 2026, έχει προκηρύξει μηνιαία στάση εργασίας ενάντια στις υποχρεωτικές υπερωρίες. Η ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να μην αποδέχονται υπερωρίες χωρίς τη θέλησή τους, τους Συλλόγους Διδασκόντων να περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους και τους διευθυντές να μην προχωρούν σε σχετικές αναθέσεις, προειδοποιώντας ότι θα παρέμβει άμεσα σε κάθε απόπειρα αυταρχικής επιβολής.
Αναλυτικά η ανακοίνωση παρακάτω:
Είναι γνωστό ότι οι περσινοί και οι φετινοί διορισμοί μονίμων τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή δεν καλύπτουν τις ανάγκες των σχολείων, για αυτό το λόγο και χιλιάδες είναι οι ανάγκες που καλύπτονται από συμβασιούχους εκπαιδευτικούς («αναπληρωτές»). Μάλιστα οι διορισμοί αυτοί δεν καλύπτουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το πλήθος των χαμένων ωρών από την αρχή της χρονιάς.
Παρά την άρνηση του ΥΠΑΙΘΑ και της Διοίκησης να υιοθετήσουν τα παιδαγωγικώς αναγκαία μέτρα που θα διευκολύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία (20 μαθητές ανά τμήμα Γυμνασίου και Γενικής Παιδείας στα Λύκεια, 15 ανά τμήμα Κατεύθυνσης, 10 στα εργαστήρια των ΕΠΑΛ) και παρά το στοίβαγμα μαθητών σε 25 και 26άρια τμήματα, με ρητό στόχο τη μείωση των προσλήψεων συμβασιούχων εκπαιδευτικών, το πλήθος των κενών και στη Ζάκυνθο είναι εκρηκτικό: πάνω από 40 εκπαιδευτικοί σε όλες τις ειδικότητες Γενικής Παιδείας, Ειδικής Αγωγής, Μουσικών και Τεχνικών Ειδικοτήτων απουσιάζουν αυτή τη στιγμή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά.
Την κατάσταση αυτή, που οι κυβερνήσεις και το ΥΠΑΙΘ διαχρονικά έχουν προκαλέσει, προσπαθούν να τη φορτώσουν στις πλάτες των εκπαιδευτικών. Είτε με το καρότο του: «με αυτές τις 3-4 ώρες ‘κλείνει’ το πρόγραμμα και δεν ταλαιπωρείται το σχολείο και οι μαθητές» είτε με το μαστίγιο του «εντέλλεσθαι», επιχειρούν να βγάλουν από πάνω τους τις ευθύνες για τη συνειδητή πολιτική επιλογή τα κενά να μην καλύπτονται με μόνιμο προσωπικό.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ο διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας δύναται να αναθέσει μέχρι και πέντε (5) ώρες υπερωριακής εργασίας στους εκπαιδευτικούς της χολικής μονάδας. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο, πέραν όλων των άλλων, λειτουργεί σε βάρος των συναδέλφων αναπληρωτών και ωρομισθίων που περιμένουν να εργαστούν σε επόμενη φάση προσλήψεων.
| Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με την υπ’ αρ 70/9-9-2026 απόφασή του έχει προκηρύξει μηνιαία στάση εργασίας από τις υποχρεωτικές υπερωρίες. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια περσινών ανά μήνα αποφάσεων της Ομοσπονδίας για το συγκεκριμένο θέμα. Χρήση αυτών των αποφάσεων κατά το προηγούμενο σχολικό έτος 2025-26 έκαναν και στη Ζάκυνθο συνάδελφοι, χωρίς απολύτως καμία επίπτωση. |
Ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα δεχτούμε να πάρει κανένας συνάδελφος υπερωρίες, χωρίς ο ίδιος να το επιθυμεί. Η επιβολή υποχρεωτικών υπερωριών, πέραν του ότι αντιβαίνει στην επιθυμία του κάθε συναδέλφου, είναι πράξη αντισυναδελφική, αφού οι υπερωρίες αυτές, είναι στην πραγματικότητα θέσεις εργασίας για τους συναδέλφους μας αναπληρωτές που χρόνια τώρα παλεύουν κάθε χρόνο για το μεροκάματο και για τα μόρια που θα οδηγήσουν στο διορισμό τους. Μόνο πέρσι με την επιβολή των υποχρεωτικών υπερωριών, «χάθηκαν» τουλάχιστον 15 θέσεις εκπαιδευτικών.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ζακύνθου καλεί:
- Τους συναδέλφους να μη δεχτούν υπερωρίες χωρίς τη θέλησή τους, να καταγγείλουν τυχόν παραβίαση του δικαιώματός τους αυτού στο ΔΣ, προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους στην στάση εργασίας από τις υποχρεωτικές υπερωρίες, με βάση και τη φετινή απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ
- Τους Συλλόγους Διδασκόντων να περιφρουρήσουν το δικαίωμα των συναδέλφων να αρνηθούν υπερωρίες
- Τους διευθυντές των σχολείων να μην προχωρήσουν σε ανάθεση υπερωριών στους συναδέλφους που δεν τις επιθυμούν.
Ξεκαθαρίζουμε ότι το σωματείο θα παρέμβει άμεσα σε οποιαδήποτε απόπειρα αυταρχικής επιβολής υπερωριών