δημοτικο κως
Το παγκόσμιο πρόγραμμα ARISS δίνει την ευκαιρία σε μαθητές από όλο τον κόσμο να συνομιλήσουν με τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Το Δημοτικό Σχολείο Ζηπαρίου της Κω στις 14 Δεκεμβρίου 2023, έγραψε ιστορία καθώς έγινε το πρώτο σχολείο στα Δωδεκάνησα που κατάφερε να συνδεθεί με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την ώρα που εκείνος περνούσε από τον αστρονομικό ορίζοντα του νησιού. Η σύνδεση έγινε μέσω ασυρμάτου, τύπου VHF, με την βοήθεια της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δωδεκανήσου.

Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου είχαν την δυνατότητα να κάνουν από μια ερώτηση στον διοικητή και αστροναύτη του σταθμού, τον πρώτο Δανό αστροναύτη της ESA, Andreas Mogensen.

Οι ερωτήσεις ήταν πολύ στοχευμένες, ενθουσίασαν τον Andreas και αφορούσαν τη ζωή στο διάστημα, τα συναισθήματα και τις ανάγκες των αστροναυτών.

δημοτικο κως

Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα ARISS το οποίο δίνει την ευκαιρία σε μαθητές απ΄ όλον τον κόσμο να βιώσουν τον ενθουσιασμό της απευθείας συνομιλίας με τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δίνοντας τους το έναυσμα να ενδιαφερθούν για την Eπιστήμη, την Tεχνολογία, τη Mηχανική και τα Mαθηματικά (STEM).

Το σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς δημιούργησε έναν Όμιλο αστρονομίας με παιδιά από την Ε΄ και τη ΣΤ΄ Δημοτικού (12 αγόρια και 11 κορίτσια) να αποτελούν το Τάγμα της Επιστημονικής Έρευνας. Τέσσερις εθελοντές εκπαιδευτικοί, δύο φορές την εβδομάδα, πραγματοποιούν μαζί με τα παιδιά μαθήματα αστρονομίας, κατασκευές, AR, εκπαιδευτική ρομποτική, προπόνηση αστροναύτη, αστροπαρατήρηση κα.

Παράλληλα οργανώνονται διαδικτυακές συναντήσεις με μέντορες από Ελλάδα και εξωτερικό, όπως αστροφυσικό, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μηχανικό πλοήγησης δορυφόρου της ESA στην Ολλανδία, υποψήφιο αστροναύτη της ESA στο Βέλγιο, νομικό του διαστήματος στο Βέλγιο και άλλους επαγγελματίες που απαντούν στα ερωτήματα των παιδιών.

δημοτικο κως

Την Διαστημική Εβδομάδα, όπως ονομάστηκε, της Σύνδεσης, το σχολείο διοργάνωσε εκθέσεις για το διάστημα με ζωγραφιές, κατασκευές, διαστημικά παιχνίδια έτσι ώστε όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και γονείς του σχολείου να νιώσουν μέρος του προγράμματος. Τα παιδιά έδειξαν ενθουσιασμένα και χαρούμενα σε όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και της επικοινωνίας με τον αστροναύτη.

Ήταν μία μέρα γιορτής για το σχολείο, το οποίο ήταν ανοιχτό προς όλους ώστε να ζήσουν την πρωτόγνωρη αυτή εμπειρία είτε δια ζώσης είτε από την ζωντανή μετάδοση στο YouTube κανάλι του σχολείο ( https://www.youtube.com/@dimzipar ).

Η διαδικασία επιλογής του σχολείου στο πρόγραμμα ήταν ένα πολύπλοκο και σύνθετο εγχείρημα που πέρασε διάφορα στάδια και χρειάστηκε την συνεργασία πολλών ανθρώπων και φορέων τόσο του σχολείου όσο και του νησιού της Κω. Τίποτα δεν θα ήταν δυνατό να συμβεί χωρίς την βοήθεια των χορηγών και υποστηρικτών της εκδήλωσης.

δημοτικο κως

Η εμπειρία αυτή μας χάρισε τόσο έντονα και πρωτόγνωρα συναισθήματα που άξιζε κάθε προσπάθεια που κάναμε, όσες δυσκολίες κι αν έπρεπε να ξεπεράσουμε.

Ευχή είναι να δοθεί έναυσμα στους μαθητές ώστε να ακολουθήσουν τα όνειρα τους, αλλά και να δοθεί η έμπνευση σε άλλα σχολεία ώστε να κάνουν παρόμοιες δράσεις.

Όλοι οι απαραίτητοι σύνδεσμοι για το σχολείο νέα του προγράμματος βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο : https://linktr.ee/zipariss2023

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites-ekpaideusi-eksetaseis
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Προγραμματισμός εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε. σχολικού έτους 2023-2024
Γενικά Λύκεια και Λύκεια ΕΑΕ: Πότε θα γίνουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Πρόσκληση
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί
2ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο: «Προχωράμε μαζί; Συζητάμε πρακτικές για την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική συμβίωση στο σχολείο»
2ο Μαθητικό Συνέδριο Δ.Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης - Πότε θα πραγματοποιηθεί