«Η μίσθωση του σπιτιού ξεκινά τον Οκτώβριο, είναι αναγκασμένοι να αφήσουν το σπίτι στις 30 Ιουνίου»

Η Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου θα κάνει αύριο, Τρίτη 20 Ιουνίου, στις 13:00 παρέμβαση στο Επαρχείο Κω -Νισύρου και στον Δήμο της Κω για το ζήτημα της στέγασης των εκπαιδευτικών.

Το κάλεσμα των εκπαιδευτικών

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου:

Το ΔΣ της Β΄ ΕΛΜΕ  Δωδεκανήσου , στο  τελείωμα της  σχολικής  χρονιάς ,  εύχεται  στους  μαθητές καλές  διακοπές.  Ιδιαίτερα  στους  μαθητές  της  Γ΄ Λυκείου  που  περιμένουν  τα  αποτελέσματα  των  πανελλαδικών  εξετάσεων , εύχεται καλά  αποτελέσματα  και  καλή  επιτυχία στον  αγώνα  τους  για  την μόρφωση  και  τις  σπουδές τους.

Στους συναδέλφους  εκπαιδευτικούς  εύχεται  καλές  διακοπές  , έχοντας  στην  σκέψη  του  τους  συναδέλφους    αναπληρωτές  εκπαιδευτικούς οι  οποίοι αυτές  τις  μέρες  παίρνουν  το  χαρτί  της απόλυσης και  θα  περάσουν  το καλοκαίρι  με  την  αναμονή και  την  αβεβαιότητα  ,  που  θα  βρεθούν  τον  Σεπτέμβρη  και  αν  θα  δουλέψουν  σε  κάποιο  σχολείο.

Ένα  θερμό  καλωσόρισμα στους  συναδέλφους  νεοδιόριστους  που  θα  βρεθούν  στην  περιοχή  μας  τον  Σεπτέμβριο.  Έχουμε  υποχρέωση  ,  έγκαιρα , από  ΤΩΡΑ , να  επισημάνουμε  το  σοβαρό πρόβλημα στην  εξεύρεση  στέγης  που  αντιμετωπίζουν  αυτά  τα  χρόνια  , ιδιαίτερα  στα νησιά  με  υψηλή τουριστική  ανάπτυξη, για  να  μη  βρεθούμε  μπροστά  σε δυσάρεστες καταστάσεις  που απαξιώνουν τον  ρόλο  του  εκπαιδευτικού  και θα  δημιουργήσουν  προβλήματα  λειτουργίας  στα  σχολεία  μας.

Ιδιαίτερα στην  Κω , αλλά  όχι  μόνο , τα τελευταία χρόνια  ,  οι  εκατοντάδες αναπληρωτές  και  νεοδιόριστοι που  υπηρετούν κάθε χρόνο , καλούνται να στήσουν το νοικοκυριό τους με ένα μεγάλο κόστος, το οποίο διαμορφώνεται, κυρίως, από το ενοίκιο και είναι απαγορευτικό για τις πενιχρές αποδοχές τους. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η ραγδαία εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν απογειώσει τις τιμές, με αποτέλεσμα να γίνεται πραγματική βάσανος, η εξεύρεση κατοικίας για τους συναδέλφους.

Ακόμα και οι «τυχεροί» που θα βρουν σπίτι, έρχονται αντιμέτωποι με το σκληρό πρόσωπο του τουρισμού: η μίσθωση του σπιτιού ξεκινά τον Οκτώβριο,  είναι αναγκασμένοι να αφήσουν το σπίτι στις 30 Ιουνίου (και σε πολλές περιπτώσεις πιο πριν, λες και τα σχολεία δουλεύουν με βάση τις ανάγκες των τουριστών),  οι τιμές είναι απλησίαστες κατά κανόνα.

Όλα αυτά βέβαια, ΠΟΤΕ δεν απασχόλησαν σοβαρά ,  ούτε τους Δήμους ,  ούτε  την  περιφέρεια, ούτε το Υπουργείο ,  παρά  τις  επανειλημμένες  κινητοποιήσεις των  εκπαιδευτικών  σωματείων α΄βάθμιας  και  β΄βαθμιας  εκπαίδευσης.

Συνεχίζουμε τον  αγώνα  μας  και  επικαιροποιούμε  τα  αιτήματά  μας  , στην προσπάθεια να ανακουφίσουμε την κατηγορία  αυτή των  συναδέλφων μας, σχετικά με τη στέγαση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να εξασφαλιστεί άμεσα η ένταξη όλων των συναδέλφων αναπληρωτών και νεοδιόριστων σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια, το  πρώτο  διάστημα  της  προσέλευσής  τους  ,μέχρι  να  τακτοποιηθεί   οριστικά  η  στέγασή  τους .

Να μισθωθούν ξενοδοχεία  τα οποία είναι κλειστά, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Σίτιση όλων των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών  στην  λέσχη  αξιωματικών

Επίδομα στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές και νεοδιόριστους .

Ειδικά οι μικροί  Δήμοι της  περιοχής  μας να λάβουν άμεσα μέτρα για την στέγαση των εκπαιδευτικών, εφαρμόζοντας τον νόμο 4483/2017, άρθρο 32, το οποίο αφορά την στέγαση και την σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων, σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας κάτω των 18.000 κατοίκων.

Ο Δήμος Κω, όπου  το  πρόβλημα  έχει  ιδιαίτερη  οξύτητα ,  να λάβει ανάλογες αποφάσεις, για τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Οι Δημοτικές Αρχές να απαιτήσουν από την πολιτεία τα χρήματα που είναι αναγκαία, για την ενοικίαση  κτιρίων, με σκοπό τη στέγαση των εκπαιδευτικών.

Μέχρι να γίνουν πράξη τα παραπάνω, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας βοηθώντας τους συναδέλφους να βρουν κατοικία!

Γι’ αυτό όποια/ος συναδέλφισσα/ος ή  ιδιοκτήτης ακινήτου ή  κάτοικος των δήμων των  νησιών της  Βόρειας Δωδεκανήσου ξέρει ανοίκιαστα σπίτια, κάνουμε παράκληση να στείλει ένα email στην  Β΄ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου ([email protected] )     ώστε  το  Δ.Σ. να  μπορέσει να  ενημερώσει και  να  βοηθήσει  τους νέους συναδέλφους μας, στην εγκατάστασή τους.

Αυτή η διαδικασία αλληλοενημέρωσης επείγει, διότι αφορά πολύ κόσμο, και χρειάζεται να συνεχιστεί όλον τον χρόνο καθώς η ροή προσέλευσης των αναπληρωτών συναδέλφων είναι συνεχής.

Το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου , θα κάνει παρέμβαση στο Επαρχείο Κω -Νισύρου  και  στον Δήμο της Κω  ,  την  Τρίτη 20 Ιουνίου  για το ζήτημα της στέγασης των συναδέλφων . Καλούμε όλους τους συναδέλφους να  παραβρεθούν για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, λύση στο πρόβλημα της στέγασης.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις  13:00  μπροστά στο  Δημαρχείο  Κω.

ΓΙΑ  ΤΟ  Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                                                    Ο Γραμματέας

Τοπρακτσίογλου  Πρόδρομος                                                          Πατσίκας     Κωνσταντίνος

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων