Ατομική αξιολόγηση: Οι επιθεωρητές ξανάρχονται (αν τους αφήσουμε)
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Κάλεσμα στα στελέχη της Εκπαίδευσης να μην συμβάλουν με ενέργειές τους στις απόπειρες υποταγής του εκπαιδευτικού, δημιουργίας σχέσεων ιεραρχίας και εξάρτησης στους συλλόγους διδασκόντων

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στον πανικό της να στήσει ένα αφήγημα περί «επιστροφής της αξιολόγησης μετά από 41 χρόνια», παραπέμποντας ευθέως στις αλήστου μνήμης εποχές των επιθεωρητών εκπαίδευσης, «ενεργοποιεί» όσους συμβούλους πρόλαβε να ορίσει, και όπου πρόλαβε, για να αξιολογήσει όσους προλάβει, και δη τους νεοδιόριστους συναδέλφους μας προτάσσοντας την απειλή της μη μονιμοποίησής τους»

Αυτό αναφέρει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου σε κείμενό της για την αξιολόγηση και ζητά τη συσπείρωση του κλάδου στα σωματεία του, προκειμένου να συγκληθούν άμεσα πολυπληθείς γενικές συνελεύσεις που θα λάβουν αποφάσεις αγωνιστικής δράσης.

«Ένα δημοκρατικό και δημιουργικό σχολείο βγάζει δημοκρατικούς και δημιουργικούς μαθητές. Ένα αυταρχικοποιημένο και γραφειοκρατικό σχολείο διώχνει τους μαθητές αυξάνοντας τη μαθητική διαρροή, στέλνει «πελάτες» σε ιδιωτικές δομές μαθητείας και εκπαίδευσης, προκαλεί άγχος και θλίψη στους εκπαιδευτικούς και τελικά κάνει κακό στην κοινωνία. Έχουμε ευθύνη να το αποτρέψουμε!», τονίζει η ΕΛΜΕ

Ολη η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου

Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 19/1/2023 σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών (sic) η υπουργός Κολλεγίων Νίκη Κεραμέως επισπεύδει τσαπατσούλικα την ατομική αξιολόγηση, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι υποτιθέμενες δομές τις οποίες η ίδια είχε εισηγηθεί και είχαν ψηφιστεί πριν δύο χρόνια από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στον πανικό της να στήσει ένα αφήγημα περί «επιστροφής της αξιολόγησης μετά από 41 χρόνια», παραπέμποντας ευθέως στις αλήστου μνήμης εποχές των επιθεωρητών εκπαίδευσης, «ενεργοποιεί» όσους συμβούλους πρόλαβε να ορίσει, και όπου πρόλαβε, για να αξιολογήσει όσους προλάβει, και δη τους νεοδιόριστους συναδέλφους μας προτάσσοντας την απειλή της μη μονιμοποίησής τους.

Αυτοί όμως που δεν …μονιμοποιήθηκαν ποτέ και το κίνημα τούς έβαλε στο περιθώριο είναι οι υπουργοί Παιδείας που συνειδητά υποβάθμισαν τη δημόσια Εκπαίδευση και λειτούργησαν ως ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων, με τη νυν να κρατάει τα σκήπτρα.

Θέλει πραγματικά πολύ θράσος για να κουνάς το δάχτυλο και να μιλάς για αξιολόγηση όταν:

  • Εκατοντάδες σχολεία έχουν άθλιες υποδομές, που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές μαθητών και διδασκόντων.

  • Υπάρχουν ακόμα και τώρα εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών.

  • Τα προγράμματα σπουδών συνειδητά περιορίζουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική ικανότητα των μαθητών.

  • Οι εκπαιδευτικοί ζουν με αποδοχές μνημονίων, ενώ η στέγη έχει γίνει πανάκριβη και δυσεύρετη και το κόστος των μετακινήσεων και – γενικά διαβίωσης – δυσβάσταχτο για όλον τον κόσμο της εργασίας.

  • Επανειλημμένα παρανομείς ως Υπουργείο Παιδείας, είτε εκχωρώντας προσωπικά δεδομένα μαθητών και καθηγητών στην Cisco, είτε μη μονιμοποιώντας τους διορισθέντες του 2020, οι οποίοι διορίστηκαν πριν τον νόμο 4823/2021.

Όταν μιλάμε για αξιολόγηση πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας: Ποιος αξιολογεί, ποιον αξιολογεί, με ποιον σκοπό και με ποια εργαλεία. Και – κυρίως – τι έχει προηγηθεί της αξιολόγησης; Ένα σχολείο στελεχωμένο, εξοπλισμένο, προσανατολισμένο παιδαγωγικά ή ένα σχολείο που περιμένει ακόμα καθηγητές, στάζουν τα ταβάνια και λείπουν από το ωρολόγιο πρόγραμμα βασικά γνωστικά αντικείμενα; Και ενώ η πρώτη μορφή σχολείου δεν θα είχε ανάγκη από αξιολογητές - επιθεωρητές, η δεύτερη μορφή χρειάζεται επειγόντως άλλες παρεμβάσεις.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε: Η Κεραμέως προσπαθεί στο …παρά πέντε να περάσει την ατομική αξιολόγηση γιατί οι αγώνες των εκπαιδευτικών ήταν που δεν την άφησαν να ξεδιπλώσει το νομικό της οικοδόμημα όσο νωρίς θα ήθελε. Μπορούμε και τώρα να νικήσουμε με:

  • Συσπείρωση του κλάδου στα σωματεία του. Να συγκληθούν άμεσα πολυπληθείς γενικές συνελεύσεις που θα λάβουν αποφάσεις αγωνιστικής δράσης.

  • Λήψη αγωνιστικών αποφάσεων και από ΟΛΜΕ/ΔΟΕ. Κήρυξη απεργίας-αποχής από την ατομική αξιολόγηση, στάσεις εργασίας στις περιφέρειες που σχεδιάζεται να ξεκινήσει η αξιολόγηση και πανεκπαιδευτική απεργία.

  • Απεύθυνση στις τοπικές κοινωνίες και τους γονείς. Να ξεσκεπάσουμε το πραγματικό σκεπτικό και τις σχετικές διατάξεις πίσω από τη δήθεν «εποικοδομητική αξιολόγηση».

  • Συνεννόηση και συντονισμό με τα εργατικά σωματεία. Να καταστούν τα ζητήματα της εκπαίδευσης ζητήματα της κοινωνίας και οι αγώνες να γίνουν συλλογικοί και να μην περιοριστούν στους εκπαιδευτικούς.

  • Κάλεσμα στα στελέχη της Εκπαίδευσης να μην συμβάλουν με ενέργειές τους στις απόπειρες υποταγής του εκπαιδευτικού, δημιουργίας σχέσεων ιεραρχίας και εξάρτησης στους συλλόγους διδασκόντων, απορρύθμισης του δημόσιου σχολείου, εκγραφειοκρατισμού της εκπαιδευτικής διαδικασίας – συνέπειες που, αν προκύψουν, θα βλάψουν πρώτα και κύρια τους μαθητές.

Ένα δημοκρατικό και δημιουργικό σχολείο βγάζει δημοκρατικούς και δημιουργικούς μαθητές. Ένα αυταρχικοποιημένο και γραφειοκρατικό σχολείο διώχνει τους μαθητές αυξάνοντας τη μαθητική διαρροή, στέλνει «πελάτες» σε ιδιωτικές δομές μαθητείας και εκπαίδευσης, προκαλεί άγχος και θλίψη στους εκπαιδευτικούς και τελικά κάνει κακό στην κοινωνία. Έχουμε ευθύνη να το αποτρέψουμε!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τι να αποφεύγετε όταν πλένετε τα μαγιό
Βρεγμένο μαγιό: Οι κρυφοί κίνδυνοι και πώς να τους αποφύγετε
Η παρατεταμένη χρήση ενός βρεγμένου μαγιό μπορεί να φαίνεται αβλαβής, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας ημέρας διασκέδασης στην παραλία ή στην πισίνα
Βρεγμένο μαγιό: Οι κρυφοί κίνδυνοι και πώς να τους αποφύγετε
pierrakakis
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ποιες αλλαγές θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Μια μεγάλης κλίμακας παρέμβαση σε νομοθετικό επίπεδο και, ταυτόχρονα, πολλές μικρές αλλαγές σε κάθε πτυχή της σχολικής...
Κυριάκος Πιερρακάκης: Ποιες αλλαγές θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση