ΥΠΑΙΘ
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
«Έπρεπε να έχει ήδη πραγματοποιηθεί η επιλογή των Διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων. Η ευθύνη της καθυστέρησης βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ» λένε οι εκπαιδευτικοί

Ούτε κρίσεις διευθυντών σχολείων δεν μπορούν να υλοποιήσουν… οι «άριστοι» του ΥΠΑΙΘ, υποστηρίζει το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών των Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

«Η θητεία των διευθυντών/τριών σχολικών μονάδων έχει λήξει, από τον Αύγουστο του 2021, και με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ έχει καθυστερήσει η διαδικασία των κρίσεων» αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

«Ασφαλώς και έπρεπε να έχει ήδη πραγματοποιηθεί η επιλογή των Διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων. Η ευθύνη της καθυστέρησης βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ που δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιήσει τις δικές της εξαγγελίες και τον προγραμματισμό που η ίδια είχε θέσει. Σε καμία περίπτωση όμως, και με αφορμή το γεγονός της καθυστέρησης που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ, δε θα δεχτούμε διαδικασίες fast track με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως:

Τον ορισμό των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με νέα σύνθεση και με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των νέων Διευθυντών/ντριών.

Τη συνέχιση της περιστολής των δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών έκφρασης του κλάδου έτσι όπως αποτυπωνόταν με τη συμμετοχή των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια» προσθέτουν.

Τέλος, καλούν τη ΔΟΕ να πάρει θέση στις παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές θεσμικές διαδικασίες, όπως αυτές της επιλογής Διευθυντών/τριών σχολικών μονάδων.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών των Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.:

Ούτε κρίσεις διευθυντών σχολείων δεν μπορούν να υλοποιήσουν… οι «άριστοι» του ΥΠΑΙΘ

Με τροπολογία επιχειρούν διαδικασίες fast track για την επιλογή διευθυντών

Η θητεία των διευθυντών/τριών σχολικών μονάδων έχει λήξει, από τον Αύγουστο του 2021, και με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ έχει καθυστερήσει η διαδικασία των κρίσεων. Μάλιστα, το Υπουργείο Παιδείας χρειάστηκε 9 ολόκληρους μήνες για την επιλογή των νέων Διευθυντών/τριών Εκπαίδευσης. Εξάλλου, η παρατεταμένη χρονοκαθυστέρηση των τελικών αποτελεσμάτων είναι απόρροια των πιέσεων για την εκλογή των «αρεστών» της κυβέρνησης. Η «αριστεία» και η «αξιοπιστία» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ δε σταματά εδώ.

Η κα. Κεραμέως με αιφνιδιαστική τροπολογία στο τελευταίο και άσχετο, με τα θέματα της εκπαίδευσης, νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές του καλοκαιριού, προβλέπει:

Νέα σύνθεση του ΠΥΣΠΕ Επιλογής που απαρτίζεται από 1. τον Διευθυντή/ντρια Εκπαίδευσης, 2. Συντονιστή/ντρια, 3. Τρεις (3) εκπαιδευτικούς στελέχη εκπαίδευσης. Ασφαλώς και δεν προβλέπεται συμμετοχή αιρετών στο Συμβούλιο Επιλογής με τους οποίους θεωρεί η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ πως έχει «καθαρίσει» μετά τον ορισμό των δοτών αιρετών.

Αλλάζει η σειρά επιλογής και οι Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων θα προηγηθούν από την επιλογή των Συμβούλων Εκπαίδευσης και βέβαια των Περιφερειακών Διευθυντών/ντριών Εκπαίδευσης.

Ασφαλώς και έπρεπε να έχει ήδη πραγματοποιηθεί η επιλογή των Διευθυντών/ντριών των σχολικών μονάδων. Η ευθύνη της καθυστέρησης βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ που δεν κατάφερε ποτέ να υλοποιήσει τις δικές της εξαγγελίες και τον προγραμματισμό που η ίδια είχε θέσει. Σε καμία περίπτωση όμως, και με αφορμή το γεγονός της καθυστέρησης που χρησιμοποιεί το ΥΠΑΙΘ, δε θα δεχτούμε διαδικασίες fast track με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως:

Τον ορισμό των μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με νέα σύνθεση και με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διαφάνεια κατά τη διαδικασία και τα αποτελέσματα των νέων Διευθυντών/ντριών.

Τη συνέχιση της περιστολής των δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών έκφρασης του κλάδου έτσι όπως αποτυπωνόταν με τη συμμετοχή των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει και τη Δημόσια Εκπαίδευση ως αξιοποιήσιμο κομματικό λάφυρο, θυμίζοντας άλλες εποχές του κομματικού κρατισμού. Ο χώρος της εκπαίδευσης από κατεξοχήν πεδίο δημοκρατικής λειτουργίας και άμεσης συμμετοχής εκπροσώπων του Κλάδου μετατρέπεται, με πολιτική επιλογή της σημερινής κυβέρνησης, σε χώρο που ορίζονται όργανα διοίκησης με αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία και διαδικασίες που δε συνάδουν με σοβαρό σύγχρονο κράτος.

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε., έχοντας σταθερό προσανατολισμό τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των θεσμικών διαδικασιών για την επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης σε όλο τη φάσμα της διοικητικής πυραμίδας, αγωνιζόμαστε για την:

επαναφορά των δημοκρατικά εκλεγμένων αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και  Συμβούλια Επιλογής

επαναφορά του Συλλόγου Διδασκόντων ως του βασικού, συλλογικού και ανώτερου διοικητικού οργάνου του Σχολείου

θεσμική θωράκιση του νομικού πλαισίου στην επιλογή των Στελεχών Εκπαίδευσης με στόχο τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει θέση στις παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές θεσμικές διαδικασίες, όπως αυτές της επιλογής Διευθυντών/τριών σχολικών μονάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΒΙΑΣΜΟΣ
Σπίτι-κολαστήριο: Κρατούσε αλυσοδεμένη 38χρονη και τη βίαζε επί πέντε μέρες
Ο άνδρας συνελήφθη και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος του για βιασμό, για οπλοκατοχή, για παράνομη κατακράτηση και για ενδοοικογενειακή βία.
Σπίτι-κολαστήριο: Κρατούσε αλυσοδεμένη 38χρονη και τη βίαζε επί πέντε μέρες
Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει την "ανηλεή καταστολή" των διαδηλώσεων στο Ιράν
Επίσημες εντολές φαίνεται να προέτρεψαν τις αστυνομικές αρχές να ασκούν βία, χωρίς κανένα έλεος προς τους διαδηλωτές.
Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει την "ανηλεή καταστολή" των διαδηλώσεων στο Ιράν