«Καλούμε την ΟΛΜΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να παρέμβει άμεσα με αλληλεγγύη και αγώνα για την προάσπιση των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων»

Αυτήν την περίοδο οι διώξεις συνδικαλιστών και αγωνιζόμενων πολιτών έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό, υπογραμμίζουν οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ.

Πρόκειται για διώξεις που αφορούν πολίτες που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους και εργαζόμενους/ες συνδικαλιστικά δραστήριους/ες. Και εκφράζονται είτε με απολύσεις, είτε με προσφυγές στα δικαστήρια και, δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνονται καταδικαστικές αποφάσεις.

«Ως Παρεμβάσεις, θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενος είναι κεντρικό στοιχείο για την ύπαρξη ενός ισχυρού εργατικού κινήματος και γι' αυτό επιδιώκουμε να παίρνει και η ΟΛΜΕ αντίστοιχες αποφάσεις» επισημαίνουν.

Όπως αναφέρουν για τις διώξεις των φοιτητών/ φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μόνο το ΠΑΜΕ συμφώνησε στην έκδοση ψηφίσματος. Το ίδιο και για την καταδικαστική απόφαση του Γιώργου Χαρίση, μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, από το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών επειδή ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ψηφίσματα αλληλεγγύης.

Για την απόλυση του εκπαιδευτικού Λιόση πλειοψήφησε κι εκδόθηκε τελικά το ψήφισμα που προτάθηκε από το ΠΑΜΕ και υποστηρίχτηκε και από ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ. Εμείς προτείναμε προσθήκες που τόνιζαν τη συνδικαλιστική του ιδιότητα και, μέσα από γεγονότα, αποδείκνυαν ότι πρόκειται για απόλυση - δίωξη φρονηματικού χαρακτήρα.

Για τον απεργό πείνας Μιχαηλίδη, που διεκδικεί και δικαιούται την αποφυλάκισή του, δεν απάντησε κανείς, ενώ η ζωή του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τέλος, αναμένουν την απάντηση των άλλων παρατάξεων (έχει απαντήσει θετικά μόνο το ΠΑΜΕ) για την αναίτια σύλληψη και δίκη την Παρασκευή του φοιτητή Κυπραίου που συνελήφθη στην απαγορευμένη φεμινιστική πορεία στα Εξάρχεια.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων ΔΕ για τη στάση της ΟΛΜΕ απέναντι στις διώξεις συνδικαλιστών και αγωνιζόμενων πολιτών:

Δεν πιστευτώ στην φιλανθρωπία. Πιστεύω στην αλληλεγγύη.

Η φιλανθρωπία είναι κατακόρυφη. Πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω.
Η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλον.
Έχω πολλά να μάθω από άλλους ανθρώπους.

Εντουάρντο Γκαλεάνο

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και σε πλήρη συντονισμό με την ΕΕ συνεχίζεται. Η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο, οι τιμές της ενέργειας καλπάζουν χωρίς προοπτική μείωσης, με την άμεση κερδοφορία στο χρηματιστήριο ενέργειας του κεφαλαίου ενέργειας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εκτός από όπλα στην Ουκρανία δίνει γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ και εμπλέκει την εργαζομένη πλειοψηφία σε έναν πόλεμο που οι μόνοι ηττημένοι είναι οι λαοί.

Αυτήν την περίοδο επιλέγει για να εφαρμόσει το δόγμα "νόμος και τάξη", απαραίτητο συμπλήρωμα στο δόγμα "κέρδος πάνω απ’ όλα". Έτσι η καταστολή συνοδεύει την σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ. Καταστολή που τη συναντάμε στις αποφάσεις της δικαιοσύνης (οι εκλεκτοί της εξουσίας πέφτουν στα μαλακά, όπως ο Λιγνάδης, ενώ αγωνιστές τιμωρούνται με εξοντωτικές ποινές, όπως ο Σμήλιος κλπ), τη συναντάμε και τη νιώθουμε σε κάθε προσπάθεια κινηματικής αντιπαράθεσης (κινητοποιήσεις στα Άγραφα), σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα (διαδηλώσεις για το δικαίωμα αποφυλάκισης του Γ. Μιχαηλίδη, διαμαρτυρίες συλλογικοτήτων (διαδήλωση στα Εξάρχεια ενάντια στις επιθέσεις βιασμού).

Σε αυτήν την περίοδο οι διώξεις συνδικαλιστών και αγωνιζόμενων πολιτών έχουν αυξηθεί σε ανησυχητικό βαθμό.

Αυτές αφορούν πολίτες που αγωνίζονται για τα δίκαια αιτήματά τους και εργαζόμενους/ες συνδικαλιστικά δραστήριους/ες. Και εκφράζονται είτε με απολύσεις, είτε με προσφυγές στα δικαστήρια και, δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνονται καταδικαστικές αποφάσεις.

Η αλληλεγγύη σωματείων και συλλογικοτήτων σε αυτή τη δυστοπική πραγματικότητα είναι το μοναδικό όπλο των εργαζομένων απέναντι στο κράτος και τους μηχανισμούς του. Είναι αυτή που ενώνει την εργαζόμενη πλειοψηφία σαν μια γροθιά για να αντιμετωπίσουν διώξεις, βασανισμός, φυλακίσεις, ξυλοδαρμούς, σεξιστικές συμπεριφορές, και αυθαιρεσία των μονάδων καταστολής. Σε αυτό το πλαίσιο πολλά πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία παίρνουν θέση κι εκφράζουν την συμπαράστασή τους με αντίστοιχες αποφάσεις. Τα ψηφίσματα αλληλεγγύης έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί έτσι ενημερώνονται οι συνάδελφοι/φισσες και συμπαρίστανται με κάθε τρόπο (συλλογή υπογραφών, συγκεντρώσεις, πορείες, πίεση της κοινής γνώμης κλπ). Ταυτόχρονα δυναμώνουν τους ίδιους τους διωκόμενους, ενώ τα ψηφίσματα κατατίθενται και στα δικαστήρια εκφράζοντας την οργανωμένη συμπαράστασή σε αυτούς. Τα ψηφίσματα λειτουργούν και ως καλέσματα σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις και συσπείρωσης του εργαζομένων για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους έμπρακτα.

Ως Παρεμβάσεις, θεωρούμε ότι η αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενος είναι κεντρικό στοιχείο για την ύπαρξη ενός ισχυρού εργατικού κινήματος και γι' αυτό επιδιώκουμε να παίρνει και η ΟΛΜΕ αντίστοιχες αποφάσεις. Γι' αυτό και προωθούμε συνεχώς στις υπόλοιπες παρατάξεις ψηφίσματα για συνδιαμόρφωση κι έκδοση.

Η ανταπόκριση των υπόλοιπων παρατάξεων είναι μέχρι στιγμής απογοητευτική. Ίσως η στάση αυτή να αποτελεί ένα ακόμα κοινό σημείο συνάντησης και συνέχειας της στάσης της πλειοψηφίας ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ - ΠΕΚ στο 20ο συνέδριο, όπου ως γνωστόν κινήθηκαν στη ίδια γραμμή απαξίωσης των σωματείων και των δημοκρατικών διαδικασιών στη λήψη αποφάσεων, καταστρατηγώντας ακόμη και το καταστατικό της ΟΛΜΕ για να προωθήσουν αποφάσεις που διευκολύνουν ουσιαστικά την κυβέρνηση να περάσει την πολιτική της και σε αντίθεση με τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα για τα ψηφίσματα:

Σχετικά με τις διώξεις των φοιτητών/ φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης, μόνο το ΠΑΜΕ συμφώνησε στην έκδοση ψηφίσματος. Το ίδιο και για την καταδικαστική απόφαση του Γιώργου Χαρίση, μέλους του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, από το πολυμελές πρωτοδικείο Αθηνών επειδή ανάρτησε στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ψηφίσματα αλληλεγγύης.

Για την απόλυση του εκπαιδευτικού Λιόση πλειοψήφησε κι εκδόθηκε τελικά το ψήφισμα που προτάθηκε από το ΠΑΜΕ και υποστηρίχτηκε και από ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ. Εμείς προτείναμε προσθήκες που τόνιζαν τη συνδικαλιστική του ιδιότητα και, μέσα από γεγονότα, αποδείκνυαν ότι πρόκειται για απόλυση - δίωξη φρονηματικού χαρακτήρα.

Για τον απεργό πείνας Μιχαηλίδη, που διεκδικεί και δικαιούται την αποφυλάκισή του, δεν μας απάντησε κανείς, ενώ η ζωή του βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τέλος, αναμένουμε - ίσως μάταια - την απάντηση των άλλων παρατάξεων (έχει απαντήσει θετικά μόνο το ΠΑΜΕ) για την αναίτια σύλληψη και δίκη την Παρασκευή του φοιτητή Κυπραίου που συνελήφθη στην απαγορευμένη φεμινιστική πορεία στα Εξάρχεια.

Ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον κλάδο για όσα διαδραματίζονται εντός του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Και με την ίδια επιμονή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε η ΟΛΜΕ να παίρνει θέση υπέρ κάθε δίκαια αγωνιζόμενου ανθρώπου και να συμπαρίσταται σε κάθε διωκόμενο εργαζόμενο.  Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις συμπαράστασης για όλους τους αγωνιστές που διώκονται, για την προστασία της ζωής της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, γιατί οι διώξεις, το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, θα είναι συνεχώς στην ημερήσια διάταξη για όλους. Καλούμε την ΟΛΜΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, και να παρέμβει άμεσα με αλληλεγγύη και αγώνα για την προάσπιση των εργατικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Σε αυτό τον αγώνα δεν χωράνε οι κομματικές συναλλαγές, η σιωπή και η αδράνεια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός: Οι πρώτες 227 ειδικότητες και η ύλη

Ανακοινώθηκε για Μάρτιο ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ - Αιτήσεις εδώ για προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει την "ανηλεή καταστολή" των διαδηλώσεων στο Ιράν
Επίσημες εντολές φαίνεται να προέτρεψαν τις αστυνομικές αρχές να ασκούν βία, χωρίς κανένα έλεος προς τους διαδηλωτές.
Διεθνής Αμνηστία: Καταγγέλλει την "ανηλεή καταστολή" των διαδηλώσεων στο Ιράν
Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πως θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο (ΦΕΚ)
Προσλήψεις στο δημόσιο τομέα: Όσοι ενδιαφέρονται να διορισθούν στο δημόσιο θα κληθούν να συμμετάσχουν σε Πανελλήνιο γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και...
Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Πως θα γίνονται οι προσλήψεις στο Δημόσιο (ΦΕΚ)