προσφυγόπουλα στο σχολείο
Φίλης κατά Κεραμέως για την καθυστερημένη έναρξη υλοποίησης πρόγραμματος εκπαίδευσης των  προσφυγόπουλων.

Για "κάλυψη και την  ανοχή που επέδειξε  σε φαινόμενα ρατσισμού και εκδίωξης προσφυγόπουλων από τα σχολεία, με κινητοποιήσεις ακροδεξιών κύκλων ή δημάρχων της ΝΔ", κατηγορεί την υπουργό Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Αναφερόμενος στο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση προσφύγων-μεταναστών που παρουσίασε σήμερα το Υπουργείο, o Νίκος Φίλης κάνει λόγο για "τεράστιες καθυστερήσεις και προβλήματα, που καθιστούν εντελώς εικονικό τον αριθμό των 14.421 εγγεγραμμένων μαθητών που αναφέρει η υπουργός Παιδείας. Επί συνόλου πόσων παιδιών αυτής της ηλικίας άραγε; Αλλού δεν έχουν ακόμη γίνει οι συμβάσεις για τη μεταφορά στα σχολεία, αλλού δεν έχουν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα τη μεγάλη διαρροή μαθητών και ενώ έχει ήδη χαθεί το 1/3 της σχολικής χρονιάς. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι καταστροφικό για τη μόρφωση αυτών ειδικά των παιδιών. Αφού τα προσφυγόπουλα αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα προσαρμογής στη σχολική ζωή, μαζί με τον δυσβάστακτο ψυχικό φόρτο της προσφυγιάς και της πανδημίας". 

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

 

Κομπάζει το Υπουργείο Παιδείας επειδή με δύο χρόνια καθυστέρηση υλοποιείται το πρόγραμμα εκπαίδευσης των  προσφυγόπουλων. Των παιδιών που για δύο σχολικά έτη περίπου, η κυρία Κεραμέως είχε «κλειδώσει» στους καταυλισμούς, χωρίς καμία μέριμνα για τη μόρφωσή τους και  με αποκλεισμό  στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από την τηλεκπαίδευση, ελλείψει παντελούς σχεδόν έλλειψης τεχνικών μέσων και εξοπλισμού. Παραβιάζοντας έτσι μεθοδευμένα και εν ψυχρώ την εθνική νομοθεσία και τη διεθνή έννομη τάξη. Συμπληρωματικά με τη βία, τα εγκληματικά push back στο Αιγαίο, και την υπόθαλψη ακραίων ρατσιστικών φαινομένων από την κυβέρνηση, για τα οποία καταγγέλλεται από όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Δεν περιμέναμε να πει βέβαια τίποτα  στην ανακοίνωσή της η υπουργός Παιδείας, για την απαράδεκτη ακύρωση του προγράμματος τα προηγούμενα χρόνια. Για την κάλυψη και την  ανοχή που επέδειξε  σε φαινόμενα ρατσισμού και εκδίωξης προσφυγόπουλων από τα σχολεία, με κινητοποιήσεις ακροδεξιών κύκλων ή δημάρχων της ΝΔ. Για την καταδίκη του υπουργείου  από τον Συνήγορο του Πολίτη , για τις πολλαπλές διεθνείς πιέσεις, για τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή. 

Χωρίς όλα τα παραπάνω οι ιθύνοντες του υπουργείου θα είχαν πετάξει στα σκουπίδια το επιτυχημένο Πρόγραμμα που τους είχε παραδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεών του και του αείμνηστου πρώην Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Γιάννη Παντή

Αλλά και σήμερα το Πρόγραμμα υλοποιείται με τεράστιες καθυστερήσεις και προβλήματα, που καθιστούν εντελώς εικονικό τον αριθμό των 14.421 εγγεγραμμένων μαθητών που αναφέρει η υπουργός Παιδείας. Επί συνόλου πόσων παιδιών αυτής της ηλικίας άραγε; Αλλού δεν έχουν ακόμη γίνει οι συμβάσεις για τη μεταφορά στα σχολεία, αλλού δεν έχουν τοποθετηθεί εκπαιδευτικοί, με αποτέλεσμα τη μεγάλη διαρροή μαθητών και ενώ έχει ήδη χαθεί το 1/3 της σχολικής χρονιάς. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις είναι καταστροφικό για τη μόρφωση αυτών ειδικά των παιδιών. Αφού τα προσφυγόπουλα αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα προσαρμογής στη σχολική ζωή, μαζί με τον δυσβάστακτο ψυχικό φόρτο της προσφυγιάς και της πανδημίας. 

Η επανέναρξη του Προγράμματος, έστω και με τόσα προβλήματα, είναι επιτυχία πρώτα και κύρια των ίδιων των προσφύγων και όλων όσοι ένωσαν τις δυνάμεις τους και πίεσαν για να ξαναγίνει πραγματικότητα

Αυτό δείχνει ότι ο επίμονος, συστηματικός και καλά σχεδιασμένος αγώνας, μέσα και έξω από τη Βουλή, μπορεί να έχει αποτελέσματα και να κάμπτει τις ακραίες  αντιστάσεις.  Ακόμη και μιας κυβέρνησης, όπως αυτή της ΝΔ, που μόνο ρατσιστικές και απάνθρωπες περγαμηνές έχει να επιδείξει στη διαχείριση του προσφυγικού.

Προφανώς, ολοκληρωμένη λύση με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών - προσφύγων, αλλά και γενικότερα στα προβλήματα της εκπαίδευσης, θα δώσει μια προοδευτική - αριστερή  κυβέρνηση, που θα έχει στον πυρήνα της πολιτικής της τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων και  θα αντιμετωπίζει την εκπαίδευση ως καθολικό δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα ή δικαίωμα μιας μικρής ομάδας κοινωνικά προνομιούχων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία, τετράδια, σπιράλ, τράπεζα θεμάτων
«Δημιουργούμε μαθαίνοντας»: 1η Μαθητική Έκθεση Εργαστηριακών Κέντρων Ηρακλείου
Στη διημερίδα θα προβληθούν τα έργα των μαθητών/τριών και σπουδαστών/στριών της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της πόλης του...
«Δημιουργούμε μαθαίνοντας»: 1η Μαθητική Έκθεση Εργαστηριακών Κέντρων Ηρακλείου
Κινητοποίηση έξω από τη Βουλή
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: «Δεν ξεχνάμε» - Πανελλαδικός ξεσηκωμός έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη
Απεργία ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ για τα Τέμπη: Παραλύει αύριο η χώρα
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: «Δεν ξεχνάμε» - Πανελλαδικός ξεσηκωμός έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη