golearn-engl_970-250
Η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ρατσιστικές επιθέσεις ακροδεξιών σε σχολείο της Νυμφόπετρας όπου φοιτούν προσφυγόπουλα

Σε καταγγελία προέβη η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για ρατσιστικές επιθέσεις που έγιναν στο σχολείο της Νυμφόπετρας όπου φοιτούν προσφυγόπουλα.

Στην καταγγελία περιγράφονται ανεκδιήγητα περιστατικά στον χώρο του σχολείου από ακροδεξιούς όπως διάρρηξη του κτιρίου, καταστροφή του χώρου, του σχολικού εξοπλισμού αλλά και της χαρτικής ύλης, ενώ όπως αναφέρει στην καταγγελία της βρέθηκαν μέχρι και ακαθαρσίες στις αίθουσες.

Όπως σημειώνουν, τα περιστατικά αυτά έχουν σημειωθεί σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων και ακολουθούν τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προηγηθεί από την έναρξη φοίτησης 136 προσφυγόπουλων. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι «οι ενέργειες αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης συνολικά εναντίον των προσφύγων και μεταναστών εντείνεται και επεκτείνεται. Είναι συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνυπέγραψαν τις συνθήκες της ΕΕ για εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση με την καταγγελία:

Καταγγελία για τις ρατσιστικές επιθέσεις

στο σχολείο της Νυμφόπετρας όπου φοιτούν προσφυγόπουλα

Η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο τη διπλή διάρρηξη και τις καταστροφές που προκάλεσαν ακροδεξιοί κύκλοι στο Δημοτικό Σχολείο Νυμφόπετρας του Δήμου Βόλβης στο οποίο φοιτούν 136 προσφυγόπουλα που διαμένουν στο καμπ του Βαγιοχωρίου. 

Το σχολείο που ήταν κλειστό από το 2010, όταν επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου είχαν γίνει συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, άνοιξε στις 21/1/21 μετά και από προσπάθειες και της Διοίκησης του διπλανού καμπ Βαγιοχωρίου, για να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα. Δυστυχώς, υπήρξαν τότε μεμονωμένες αντιδράσεις από λίγους κατοίκους με τη συνδρομή τοπικών παραγόντων εναντίον της φοίτησης των προσφυγόπουλων σε αυτό.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων  σημειώθηκαν δύο διαρρήξεις – η πρώτη στις 19 Μαῒου και η δεύτερη στις 7 Ιουνίου - στο σχολικό κτίριο με σπασμένες πόρτες και λουκέτα και καταστροφές σχολικών υλικών, γραφικής ύλης και υλικού για το μάθημα της γυμναστικής, ενώ βρέθηκαν και ακαθαρσίες μέσα στις σχολικές τάξεις και την αίθουσα των εκπαιδευτικών. Η ένταση της καταστροφικής μανίας των εισβολέων σε συνδυασμό με την πρότερη αντίδραση στην επαναλειτουργία του σχολείου για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αλλά και η χρονική συγκυρία δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της στόχευσης και των ρατσιστικών κινήτρων των δραστών.

Οι ενέργειες αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης συνολικά εναντίον των προσφύγων και μεταναστών εντείνεται και επεκτείνεται. Είναι συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνυπέγραψαν τις συνθήκες της ΕΕ για εγκλωβισμό των προσφύγων στην χώρα μας. Η μετατροπή των ούτως ή άλλως απάνθρωπων στρατοπέδων στα οποία υποχρεώνονται να διαβιούν οι πρόσφυγες-μετανάστες σε κλειστά στρατόπεδα με την ανέγερση τειχών γύρω από αυτά, το μεγάλο ποσοστό απόρριψης αιτήσεων ασύλου, οι παράνομες επαναπροωθήσεις και η αναστολή εφαρμογής της συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες δημιουργούν το πολιτικό πλαίσιο και την κάλυψη στις ακροδεξιές ομάδες για τις επιθέσεις τους απέναντι στους πρόσφυγες. 

Αλλά και σε όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες ειδικότερα της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης απέναντι στα προσφυγόπουλα, όταν με πρόσχημα τον κορωνοϊό κράτησε τους πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες μακριά από το σχολείο. Η διαχείριση της πανδημίας φαίνεται ότι πλέον επιχειρεί να κανονικοποιήσει τον αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από το σχολείο δημιουργώντας μια κατάσταση όπου τα προσφυγόπουλα συστηματικά βρίσκονται εκτός του εκπαιδευτικού συστήματος, τόσο όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση, αλλά πλέον και στα δια ζώσης μαθήματα. 

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Ελάχιστα παιδιά έχουν ενταχθεί σε πρωινό πρόγραμμα σχολείου. Καθυστέρησε ξανά τις προσλήψεις εκπαιδευτικών σε ΔΥΕΠ και ΤΥ-ΖΕΠ, ενώ ακόμα και όταν προσλήφθηκαν ορισμένοι-ες εκπαιδευτικοί, δε βρήκαν τους μαθητές και τις μαθήτριες στο σχολείο, αφού δεν τους επιτράπηκε η πρόσβαση σ’ αυτό.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να καταγγείλουμε τη διπλή επίθεση στο Δημοτικό Σχολείο της Νυμφόπετρας που βάζει στο στόχαστρο τα προσφυγόπουλα και το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε τη συνολική κυβερνητική πολιτική που αφήνει εκτός σχολείου τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών, καταπατά το κατοχυρωμένο τους δικαίωμα στην εκπαίδευση και συμβάλλει στην κοινωνική περιθωριοποίηση και τη γκετοποίηση μερίδας του πληθυσμού, κάτι που μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Διεκδικούμε να αποκατασταθούν αμέσως οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο Δημοτικό Σχολείο Νυμφόπετρας και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που φοιτούν εκεί και να υπάρξει φύλαξη του σχολείου. Να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος για την ένταξη για να σταματήσει ο αποκλεισμός των προσφυγόπουλων από τη δημόσια εκπαίδευση, για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη φοίτησή τους στις δομές εκπαίδευσης.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ από κοινού με άλλες ΕΛΜΕ και Συλλόγους Π.Ε. οργανώνει τις επόμενες μέρες και πριν κλείσουν τα σχολεία επίσκεψη αλληλεγγύης στο καμπ του Βαγιοχωρίου για τη στήριξη των προσφυγόπουλων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή είναι η παλαιότερη πολυκατοικία της Αθήνας

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

athanasia_drakouli
Βράβευση Ελληνίδας καθηγήτριας με το Διεθνές Βραβείο ENNIO FLAIANO
Σε καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κρήτης το 49ο Διεθνές Βραβείο ENNIO FLAIANO, το οποίο θεωρείται από τα πιο σημαντικά βραβεία των ιταλικών Γραμμάτων
Βράβευση Ελληνίδας καθηγήτριας με το Διεθνές Βραβείο ENNIO FLAIANO
Μερόπη Τζούφη
Τζούφη: «Η κυβέρνηση νομοθετεί για τα Πανεπιστήμια… χωρίς τα Πανεπιστήμια»
«Η κυβέρνηση νομοθετεί για τα Πανεπιστήμια… χωρίς τα Πανεπιστήμια», είπε η Μ. Τζούφη στην ομιλία της στη Βουλή
Τζούφη: «Η κυβέρνηση νομοθετεί για τα Πανεπιστήμια… χωρίς τα Πανεπιστήμια»
voutsinos
Βούτσινος: Στη Γερμανία για τη συνεδρίαση Εποπτικού Συμβουλίου Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας
Συνεδρίαση Εποπτικού Συμβουλίου Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας – Αλλαγές στη συμφωνία
Βούτσινος: Στη Γερμανία για τη συνεδρίαση Εποπτικού Συμβουλίου Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας