pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
panekpaideutiko-foitites-poreia
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
«Η υπεράσπιση των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού», αναφέρουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου  μας διδάσκει. Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς», αναφέρουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, σε ανακοίνωσή τους και καλούν σε συμμετοχή στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Στην ανακοίνωση κάνουν, λόγο μεταξύ άλλων, για την «απαράδεκτη» κατάσταση στις σχολές με τους φοιτητές να συνωστίζονται στις αίθουσες και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία, τονίζουν πως θα δυναμώσουν τους Συλλόγους «κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να  εντείνει την τρομοκρατία, να βάλει την αστυνομία μέσα στις σχολές, να παρέμβει στις συλλογικές μας διαδικασίες με τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές, να στήσει πειθαρχικά και να βάλει κάμερες στις σχολές».

politexneio

Aναλυτικά η ανακοίνωση:

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

Αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 48 χρόνια πριν… Η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση πέρσι ενάντια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν πόσο τους τρομάζει η δύναμη του λαού, το σύγχρονο αντιϊμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου! Για αυτό φέτος στις 17 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα θα είναι ακόμα πιο δυνατό, θα ακουστεί από χιλιάδες φοιτητές έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία!

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου  μας διδάσκει…

… ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Όποια και εάν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο «δεδομένοι» να μοιάζουν οι νόμοι και συμφωνίες τους, όσο σκληρή και αν φαίνεται η καταστολή, όσο ισχυρές και να φαίνονται οι συμμαχίες τους η δύναμη του λαού είναι αυτή  μπορεί να τα κάνει κουρελόχαρτο. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις! 

... τότε οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τους συλλόγους τους, το δικαίωμά τους στον αγώνα και τη διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. 
… η υπεράσπιση της ζωής, της υγείας, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των εργατικών σωματείων. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για τις σπουδές που μας αξίζουν στον 21ο αιώνα πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα! Οι ηρωικοί και νικηφόροι απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων στην e-food και την Cosco αποδεικνύουν ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα!

…η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ το κρατάμε ανεξίτηλο στον αγώνα μας ενάντια στην  εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό στους λαούς όλου του κόσμου. Το σύνθημα αυτό το γράφουμε ξανά και ξανά στις πύλες του Πολυτεχνείου όσο και εάν ενοχλεί την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, όλους όσους  πίνουν νερό στο όνομα των δολοφόνων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κανένας εφησυχασμός! Η αποστολή πυραύλων και στρατιωτικού προσωπικού στην Ασία και την Αφρική (!), οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, η 5ετής ανανέωση της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις,  η πρόσφατη υπογραφή της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας, οι νέες υπέρογκες εξοπλιστικές παραγγελίες,  είναι επιθετικές ενέργειες, βάζουν στο στόχαστρο άλλους λαούς, μας εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους και έχουν μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Οι φοιτητές δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ! 

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα!

Οι φοιτητές δεν συμβιβαζόμαστε με το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας στις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή, με την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας «με το καλημέρα»! Η πολιτική της υποχρηματοδότησης για τις ανάγκες μας, η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας που συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις έχει φέρει τις σχολές μας σε οριακή κατάσταση! Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές συνωστιζόμαστε στις αίθουσες, αφού όπως μας λένε “δεν υπάρχουν λεφτά για καθηγητές και υποδομές” και αντιμετωπίζουμε τα υπέρογκα νοίκια, αφού “δεν υπάρχουν λεφτά για εστίες”, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 6,6 δισ. ευρώ για τις νατοϊκές ανάγκες και 13 δις για να αγοράσει γαλλικές φρεγάτες και πολεμικό εξοπλισμό! 

Ταυτόχρονα, με ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, την επίκληση της ατομικής ευθύνης, την απουσία εμβολιαστικού σχεδίου έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα! Μάλιστα σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών μέτρων στις σχολές μας (δωρεάν rapid test, χωρισμός σε κλιμάκια, αξιοποίηση υποδομών, προσλήψεις καθηγητών κλπ) μπορεί να οδηγήσει τις σχολές μας να ξανακλείσουν! Δεν θα το επιτρέψουμε! 

Η καταστολή δε θα περάσει! Να καταργηθεί τώρα ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη!

Δυναμώνουμε τους Συλλόγους μας, την αγωνιστική διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να  εντείνει την τρομοκρατία, να βάλει την αστυνομία μέσα στις σχολές μας, να παρέμβει στις συλλογικές μας διαδικασίες με τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές, να στήσει πειθαρχικά και να βάλει κάμερες στις σχολές. Οι απεργίες που βγαίνουν παράνομες, η καταστολή με ΜΑΤ και χημικά σε κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος μέχρι και σε αυτές των πυροσβεστών (!!!) αποδεικνύει ότι ο δίκαιος αγώνας μας τους φοβίζει! Η καταστολή πηγαίνει πάντα χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική! Αυτή την πολιτική, όλων των κυβερνήσεων, που τσακίζει το δικαίωμα μας στις σπουδές, το εργασιακό μας μέλλον, πρέπει να στοχεύσουμε! 

Διεκδικούμε:

    • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας! 

    • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Εδώ και τώρα να δοθεί κονδύλι για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των σχολών μας! Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

    • Να καταργηθεί τώρα ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων.
    • Καμία σκέψη για χτύπημα των Φοιτητικών Συλλόγων, της συνδικαλιστικής δράσης με ενιαία ψηφοδέλτια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πειθαρχικά κλπ.

    • Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη που καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.

    • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. 

    • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή. 

    • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών. 


    • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς. Αποφασίζουμε:

    • Διεξαγωγή μαζικών Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις σχολές τις Αθήνας αυτή την εβδομάδα! Ο κάθε Σύλλογος να θέσει το δικό του σχέδιο για την ενημέρωση και την προετοιμασία του τριημέρου του Πολυτεχνείου.
    • Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου. Ο χώρος του Κάτω Πολυτεχνείου να είναι ανοιχτός για τον εορτασμό για όλο το λαό. Διοργανώνουμε τη μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση των Φοιτητικών Συλλόγων μαζί με τα εργατικά σωματεία στα Προπύλαια στις 16:30!

    • Διοργανώνουμε μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 11/11 13:00 στα Προπύλαια.

    • Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

    • Προετοιμάζουμε κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα προβλήματα των εστιών και συνολικά για το ζήτημα της στέγασης την Παρασκευή 19 Νοέμβρη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σπαζοκεφαλιά: Πόσα ζώα βλέπετε στην εικόνα;

1000 ΕΥΡΩ ΈΚΤΑΚΤΟ επίδομα σε ανέργους - Πώς θα τα πάρετε και πότε μέσω του GoLearn

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους δύο ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί: Πριν από τις 20 Ιουλίου οι προκηρύξεις για 8.586 μόνιμους διορισμούς
Οι διορισμοί των εκπαιδευτικών ένα από τα θέματα της σημερινής ατζέντας της συνάντησης Υπουργείου Παιδείας - ΟΛΜΕ
Εκπαιδευτικοί: Πριν από τις 20 Ιουλίου οι προκηρύξεις για 8.586 μόνιμους διορισμούς