foto-maska
George Vitsaras / SOOC
Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης ζητά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών κορονοϊού

Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα και πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού ζητά, μεταξύ άλλων, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Τονίζει ακόμη τον σημαντικό ρόλο των μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ στα σχολεία, σε μαθητές και  εκπαιδευτικούς, για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Ακόμη, η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης συμπληρώνει πως στην περίπτωση μετάδοσης του ιού σε μια σχολική αίθουσα, δεν μπορούν να καλυφθούν οι έλεγχοι καθώς με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ο ΕΟΔΥ  πραγματοποιεί μόνο τακτικούς προγραμματισμένους ελέγχους και όχι έκτακτα περιστατικά. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

⦁    Πάρτε μέτρα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών COVID-19 στα σχολεία,

⦁    Όχι στις υπεκφυγές και την αποποίηση ευθυνών

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ, ενόψει της εκδήλωσης κρουσμάτων COVID-19 σε σχολεία του νομού και μπροστά στο ενδεχόμενο  αυτά να γενικευτούν  το επόμενο διάστημα, καλεί όλους τους υπεύθυνους και κυρίως την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς Ιθάκης να πάρουν όλα τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα μέτρα, προκειμένου άμεσα και αποτελεσματικά να αντιμετωπίζονται ολοκληρωμένα και χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους μαθητές και τις οικογένειές τους όλα τα τακτικά και έκτακτα περιστατικά. 

Το γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη ποιος φορέας δημόσιας υγείας θα διαχειρίζεται το έκτακτο περιστατικό που απαιτεί άμεσο εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test) για όλη την τάξη του μαθητή-φορέα ή και όλων των μαθητών του σχολείου με τους οποίους ήρθε σε επαφή, δημιουργεί μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση. Συγκεκριμένα, ένα έκτακτο περιστατικό με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα ούτε από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που λόγω έλλειψης προσωπικού πραγματοποιεί μόνο τακτικούς προγραμματισμένους ελέγχους και όχι έκτακτα περιστατικά, αλλά ούτε και από τα Νοσοκομεία του νομού, επειδή, δεν το προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού, ως δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας δεν μπορούν να καλύψουν τέτοιας έκτασης ελέγχους.

 Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι δημιουργούνται συνθήκες υπερμετάδοσης σε ολόκληρο το σχολείο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, που όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να την διαχειριστεί ούτε ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19, ούτε η διεύθυνση ενός σχολείου. Επειδή το παραπάνω πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με αποποίηση ευθυνών, ούτε με δημόσιες σχέσεις και κατά παρέκκλιση εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καλούμε όλους τους υπεύθυνους να πάρουν άμεσα μέτρα για την λύση του, χωρίς να υπάρξουν συνθήκες μαζικής διασποράς του ιού και χωρίς να μετακυλιστεί η ευθύνη στις τσέπες των μαθητών και των οικογενειών τους. 

Απαιτούμε για άλλη μια φορά συνολικότερα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων:

⦁    Μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ του ΕΟΔΥ στα σχολεία σε μαθητές και  εκπαιδευτικούς. Πλήρη κάλυψη ελέγχων καθ όλη την διάρκεια  διαχείρισης τακτικών και έκτακτων περιστατικών COVID-19  σε όλα τα σχολεία του νομού 

⦁    Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό

⦁    Μείωση του αριθμού μαθητών ανά αίθουσα 

⦁    Κάλυψη όλων των κενών και πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού, αναπλήρωση των πολλαπλών μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στους μαθητές,  

⦁    Καθαρά σχολεία με μόνιμο προσωπικό
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αγροτ
Αναχώρησαν από το Σύνταγμα οι αγρότες - αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους
Ο αγώνας τους θα συνεχιστεί μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με στόχο να ασκήσουν...
Αναχώρησαν από το Σύνταγμα οι αγρότες - αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους
kinita
Υψηλά ποσοστά εθισμού στο διαδίκτυο σε παιδιά δημοτικού - Συμπτώματα και επιπτώσεις
Μετά την πανδημία, το ποσοστό σοβαρής εξάρτησης από το διαδίκτυο σχεδόν διπλασιάστηκε, ενώ καταγράφηκε και αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας
Υψηλά ποσοστά εθισμού στο διαδίκτυο σε παιδιά δημοτικού - Συμπτώματα και επιπτώσεις
σλοβε
Ο πιο υποτιμημένος προορισμός της Ευρώπης που πρέπει να ανακαλύψεις
Το μικρό της μέγεθος επιτρέπει εύκολες μετακινήσεις και οικονομικότερες διακοπές σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς
Ο πιο υποτιμημένος προορισμός της Ευρώπης που πρέπει να ανακαλύψεις
makrozoia
Ζούμε περισσότερο αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά
Όσο περισσότερο ζούμε, τόσο περισσότερους πόρους χρειαζόμαστε — και οι περισσότεροι δεν έχουν αρκετά
Ζούμε περισσότερο αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά