Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Σύλλογος ΠΕ "Γ.Σεφέρης" καθαρίστριες σχολείων
«Σήμερα μαζεύουμε λεφτά για την καθαρίστρια, αύριο θα μαζεύουμε για τον δάσκαλο...;», αναρωτήθηκε μητέρα μαθητή σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης

Διεύθυνση σχολείου ζήτησε χρήματα από γονείς για αγορές υλικών και πληρωμή... καθαρίστριας, ενώ όταν διαμαρτυρήθηκαν και δημοσιοποίησαν το γεγονός δέχθηκαν επίπληξη από τη διευθύντρια.

Αυτό κατήγγειλε η Ιόλη Μπούντα, μητέρα παιδιού στο 2ο Νηπιαγωγείο Μελισσίων, ανοίγοντας τη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων του Κρυσταλλείου Δημοτικού Πεντέλης με τίτλο «Γονείς - Εθελοντές - Πελάτες». «Σήμερα μαζεύουμε λεφτά για την καθαρίστρια, αύριο θα μαζεύουμε για τον δάσκαλο...;» αναρωτήθηκε η κ. Μπούντα

Ο Νίκος Παπασπύρος, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος Συλλόγου εκπαιδευτικών "Περικλής", εξέφρασε την έκπληξη και καταδίκη του, ζητώντας τέτοια περιστατικά να αναφέρονται και υποσχέθηκε ότι θα κάνουν, ως οφείλουν, παρέμβαση. Αναφέρθηκε επίσης στις συνθήκες ανοίγματος των σχολείων με τον αυξημένο αριθμό μαθητών ανά τάξη και τις ελλείψεις στην καθαριότητα σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας.

Ο συντονιστής της συζήτησης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων του Κρυσταλλείου και τ. πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Πεντέλης, αναφέρθηκε στις ελλιπείς προβλέψεις από το Υπουργείο Παιδείας και το Δήμο Πεντέλης για καθαριότητα στα σχολεία, όπου αναλογούν ...1/2 καθαρίστριας ανά σχολείο.

Αντίθετα στο γειτονικό Δήμο Αμαρουσίου όπως επισήμανε ο Βασίλης Μπούρας, δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, γενικός γραμματέας Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, τουλάχιστον κάθε σχολείο έχει 2 καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Όμως τα θέματα που έχουν ανακύψει με το νέο νόμο για την Παιδεία, όπως οι χορηγίες σε κάθε σχολείο, είναι φλέγοντα.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η τηλεφωνική παρέμβαση του δημάρχου Βριλησσίων, Ξένου Μανιατογιάννη παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία του Δήμου Βριλησσίων να αναλάβει μέσω των σχολικών επιτροπών το κόστος των υλικών (γνωστό ως λίστα) για όλα τα νηπιαγωγεία και μάλιστα με αγορές στα καταστήματα του δήμου με συνολικό κονδύλι 17000 ευρώ.

Με αφορμή τα κονδύλια των σχολικών επιτροπών, ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος παράθεσε τους περσινούς απολογισμούς (2020) των σχολικών επιτροπών του δήμου Πεντέλης και τους τρέχοντες έως 31/8/2021, όπου και οι δύο σχολικές επιτροπές δεν κατάφεραν να αναλώσουν τα διαθέσιμα κονδύλια του προϋπολογισμού κατά τουλάχιστον 20000 (από 100000+ ετήσια) η καθεμία.

Ο Παναγιώτης Πολυδωρόπουλος, εκπαιδευτικός, μέλος ΔΣ ΟΙΕΛΕ, αναφέρθηκε στο ρόλο του Συλλόγου Γονέων και την συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι αθέμιτο να απαιτούμε από τους Συλλόγους Γονέων να υποκαθιστούν την Πολιτεία. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να μεταφέρεται το οικονομικό βάρος για τη λειτουργία του σχολείου στους γονείς. 

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για τα ελλιπή μέτρα πρόληψης του κορονοϊού στα σχολεία. Όμως το σημαντικότερο θέμα είναι η εμπορευματοποίηση της Παιδείας, με voucher κλπ. κάτι που άλλωστε έχει ιστορικά αποτύχει όπου δοκιμάστηκε.

Μιλώντας για voucher, ο συντονιστής επεσήμανε το θέμα των ΚΔΑΠ στην Πεντέλη, τα οποία αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσουν 1/9/2021 τελικά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα αλλά και είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσουν γενικά καθώς δεν υπάρχει κονδύλι, σύμβαση ή έστω ανάδοχος.
ΚΑι βέβαια υπάρχει και η αγωνία των γονέων αν μέσω των ΚΔΑΠ θα υποκατασταθεί το ολοήμερο και δωρεάν σχολείο.

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γιώργος Χριστόπουλος, εκπαιδευτικός, γενικός γραμματέας ΟΙΕΛΕ, υπενθύμισε το κακό παράδειγμα εμπορευματοποίησης της Παιδείας στην Αγγλία. Στάθηκε όμως ακόμη περισσότερο στην ύπαρξη σε κάθε γειτονιά "κέντρων μελέτης" τα οποία λειτουργούν χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο και έλεγχο και παράλληλα εγκλωβίζουν τα παιδιά σε μια ολοήμερη "ιδρυματοποίηση". 

Η δε ελάχιστη βάση εισαγωγής που εφαρμόστηκε στις φετινές εξετάσεις θα οδηγήσει μαθηματικά φοιτητές σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια οι οποίοι θα βγαίνουν απλά ανειδίκευτοι εργάτες. Όπως έλεγαν οι παλιοί "κρέας στα κανόνια". 

Δυστυχώς οδεύουμε σε ένα εφιαλτικό μέλλον όπου ακόμα και το περιεχόμενο των μαθημάτων και των βιβλίων θα είναι ελεγχόμενο. Δημιουργούνται σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων και θα πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αμείωτο ενδιαφέρον και πολλά δεδομένα από την τοπική αλλά και διεθνή κατάσταση στην Παιδεία.

Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των γονέων στα γονεϊκά των σχολείων είναι περισσότερο από ποτέ απαραίτητη και όπως ανέφερε και η Ιόλη Μπούντα "...πιστεύω ότι δεν είμαι μόνη μου, αν μη τι άλλο είμαστε όλοι μαζί σε αυτό..."

Καλεσμένες ήταν επίσης η πρόεδροι των δημοτικών σχολικών επιτροπών του Δήμου Πεντέλης, Αιμιλία Λεονταρίτου και Σέβη Πάχνη. Σε επικοινωνία τους ωστόσο μας ανέφεραν ότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων τελικά δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις στο Ίδρυμα Ωνάση - Στείλτε το βιογραφικό σας εδώ

Μητέρα επιτέθηκε βάναυσα σε εκπαιδευτικό μέσα σε σχολείο

Ο καθηγητής του ΕΠΑΛ που χειροδίκησε σε μαθήτρια και η έκπληκτη κοινή γνώμη

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Σχολική αίθουσα
Εκπαιδευτικοί: 6.522 λιγότερες οι εφετινές προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια...
ΣΕΠΕ Σητείας "Ο Μύσων": Ιστορικά η φετινή χρονιά μπορεί να καταγραφεί ως χειρότερη στην σύγχρονη ιστορία της εκπαίδευσης. Ενώ ξεκίνησε με καλούς...
Εκπαιδευτικοί: 6.522 λιγότερες οι εφετινές προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια...
Επέτειος Γρηγορόπουλου: Αστυνομικοί σπάνε τζαμαρία πολυκατοικίας στα Εξάρχεια για να συλλάβουν διαδηλωτές (βίντεο)
Στο βίντεο φαίνονται οι δικυκλιστές της «ΔΡΑΣΗ», ακούγεται η τζαμαρία που σπάει όπως επίσης και αστυνομικοί να φωνάζουν επανειλημμένα «Έξω, έξω τώρα!»
Επέτειος Γρηγορόπουλου: Αστυνομικοί σπάνε τζαμαρία πολυκατοικίας στα Εξάρχεια για να συλλάβουν διαδηλωτές (βίντεο)