Εκπαιδευτικοί: Οριστικοποίησαν ολιγομελή τμήματα χωρίς να έχουν γραφτεί εκατοντάδες μαθητές
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ INTIME NEWS
«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην οριστικοποίηση των τμημάτων τόσο νωρίς, τη στιγμή που εκατοντάδες μαθητές δεν έχουν γραφτεί ακόμα», σημειώνουν οι Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ και Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας αναφορικά με τα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ - ΕΠΑΛ στην Α΄ Αθήνας

«Η Δ.Δ.Ε. είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε τοποθετήσεις βάσει της υπάρχουσας εικόνας και μετά βλέπουμε», απάντησε ο προϊστάμενος της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας αναφορικά με τα ολιγομελή τμήματα σε ΓΕΛ - ΕΠΑΛ, κατά στη συνάντηση με εκπροσώπους των Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ και Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας«Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην οριστικοποίηση των τμημάτων τόσο νωρίς, τη στιγμή που εκατοντάδες μαθητές δεν έχουν γραφτεί ακόμα», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζουν: «Απαιτούμε οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα εγγραφής σε όποιο από τα τμήματα, που έχουν προταθεί από τα σχολεία, επιθυμούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιπλέον, απαιτούμε η οριστικοποίηση των τμημάτων να γίνει με την έναρξη των μαθημάτων».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Την Τρίτη 20/07/2021, με απόφαση των σωματείων μας, εκπρόσωποι των Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ και Ζ΄ ΕΛΜΕ Αθήνας πραγματοποιήσαμε συνάντηση-συζήτηση με τον προϊστάμενο της ΔΔΕ Α΄ Αθήνας Λ. Μάντζο, προκειμένου να συζητήσουμε, για άλλη μία φορά, τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στα ΓΕ.Λ. και στα ΕΠΑ.Λ. των ΕΛΜΕ της Α' Αθήνας με τα τμήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως «ολιγομελή»

Συγκεκριμένα:

1. Θέσαμε για μια ακόμη φορά το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει λόγω της μη ολοκλήρωσης των εγγραφών από πολλούς μαθητές των σχολείων, με αποτέλεσμα τα αριθμητικά δεδομένα των τμημάτων να μην είναι τα πραγματικά και να χαρακτηρίζονται ως «ολιγομελή». Βάση του ισχύοντος νόμου οι μαθητές έχουν πλέον δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα λειτουργούντα τμήματα. Επισημάναμε ότι πολλοί γονείς ανήλικων μαθητών δεν είναι εξοικειωμένοι με την ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφών ή δε διαθέτουν τον  ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα πολλές εγγραφές να μην πραγματοποιούνται εντός των προθεσμιών. Απαιτήσαμε να υπάρξει για όλα τα τμήματα των ΓΕ.Λ. και των ΕΠΑ.Λ δεύτερη φάση εγγραφών χωρίς καμία εξαίρεση, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής αυτών που επιθυμούν. Επιπλέον, η επικαιροποίηση των εγγραφών να γίνει με την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβριο και να δοθεί επαρκής προθεσμία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς προβλήματα. Η απάντηση του προϊσταμένου ήταν ότι οφείλει να τηρήσει το νόμο, η Δ.Δ.Ε. είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε τοποθετήσεις βάσει της υπάρχουσας εικόνας και μετά βλέπουμε!!! Τονίσαμε ότι αν δεν ληφθούν υπ' όψιν οι προτάσεις μας, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά κυρίως για τα ΕΠΑΛ, αλλά και για τα ΓΕΛ. 

2. Στη συνέχεια του θέσαμε το ερώτημα εάν ο αριθμός του δυναμικού των τμημάτων θα παραμείνει στους 27 μαθητές, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Η απάντηση που πήραμε ήταν απόλυτη, «δεν κάνω πίσω από το 27, τα παράπονά σας στην Υπουργό». Όπως ήταν φυσικό του υπενθυμίσαμε τη βασική θέση του κλάδου ότι με  27 μαθητές στην τάξη δυσχεραίνεται ούτως ή άλλως, σε μεγάλο βαθμό, η εκπαιδευτική διαδικασία, πόσο μάλλον τώρα σε συνθήκες πανδημίας! 

3. Ρωτήσαμε τον προϊστάμενο τι θα γίνει με τους μαθητές των ΕΠΑ.Λ. όταν αριθμητικά οι εγγραφές είναι περισσότερες  από τη σχετική πρόβλεψη που έχουν κάνει τα σχολεία. Η απάντησή του ήταν «υπάρχουν πολλά ΕΠΑ.Λ. να πάνε, έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει γεωγραφική δέσμευση». Όταν "κλείνουν" τομείς και ειδικότητες είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουν. Κατ' αυτόν τον τρόπο αναγκάζονται αρκετοί μαθητές να μετακινούνται από την μία άκρη του Λεκανοπεδίου στην άλλη, για να βρουν τον τομέα ή την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει! 

4. Τέλος, του θέσαμε το ζήτημα των «ολιγομελών» τμημάτων στους προσανατολισμούς των ΓΕ.Λ. και η απάντησή του ήταν «εφόσον υπάρχει συστεγαζόμενο Λύκειο, θα πάνε στο συστεγαζόμενο, διαφορετικά μπορούν να πάνε σε ένα όμορο Λύκειο»!! 

Κλείνοντας θέλουμε να επισημάνουμε ότι στις 26/07/21 ανακοινώθηκε από την Π.Δ.Ε. Αττικής η οριστικοποίηση τμημάτων ΕΠΑ.Λ. για το σχολικό έτος 2021-2022. Διαπιστώσαμε μεγάλες αποκλίσεις (κομμένα τμήματα) από τις προτάσεις-προβλέψεις των συλλόγων διδασκόντων. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην οριστικοποίηση των τμημάτων τόσο νωρίς, τη στιγμή που εκατοντάδες μαθητές δεν έχουν γραφτεί ακόμα. Απαιτούμε οι μαθητές να έχουν το δικαίωμα εγγραφής σε όποιο από τα τμήματα, που έχουν προταθεί από τα σχολεία, επιθυμούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Επιπλέον, απαιτούμε η οριστικοποίηση των τμημάτων να γίνει με την έναρξη των μαθημάτων.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τους συλλογικούς αγώνες για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών και των συνδικαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Για την υπεράσπιση του Δημόσιου σχολείου χωρίς  αποκλεισμούς.

Τα σωματεία της Α΄ Αθήνας

 Β΄ ΕΛΜΕ, Γ΄ ΕΛΜΕ, Ζ΄ ΕΛΜΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Φέτος θα κάτσουμε παραπάνω: Αυξάνονται οι υποχρεωτικές αργιές

Προσφορές 60.000 αποφοίτων Λυκείου και πτυχιούχων από την ΕΛΣΤΑΤ - Αιτήσεις έως 27/9

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 27/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

panelladikes
Πανελλήνιες: Ανοιχτή επιστολή για τα Λατινικά στο Λύκειο
Ας απαγκιστρωθεί το μάθημα των Λατινικών από τον καθιερωμένο μονομερή τρόπο που εστιάζει στην μετάφραση του κειμένου και στα συντακτικά και...
Πανελλήνιες: Ανοιχτή επιστολή για τα Λατινικά στο Λύκειο
Λιμενικό Σώμα
ΑΣΕΠ: Τέλος χρόνου για μόνιμες προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα
Λήγει την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά τη απευθείας κατάταξη στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική...
ΑΣΕΠ: Τέλος χρόνου για μόνιμες προσλήψεις στο Λιμενικό Σώμα
ΕΛΜΕ Καλλιθέας Νέας Σμύρνης Μοσχάτου: Σήμερα στις 8 μμ η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την αξιολόγηση

Η ΕΛΜΕ Καλλιθέας Νέας Σμύρνης Μοσχάτου θα πραγματοποιήσει ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση - συζήτηση, σήμερα...

ΕΛΜΕ Καλλιθέας Νέας Σμύρνης Μοσχάτου: Σήμερα στις 8 μμ η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για την αξιολόγηση