Πράσινοι: Έξι προτάσεις στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Μεταπτυχιακό «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» Πανεπιστημίου Αιγαίου
«Καταθέτουμε έξι προτάσεις πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», επισημαίνουν οι Πράσινοι σε ανακοίνωσή τους

Έξι προτάσεις στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διατυπώνουν οι «Πράσινοι».

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

Η Κλιματική Κρίση που βιώνουμε καθημερινά με αλλεπάλληλους καύσωνες και ακραία καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της χρήσης ορυκτών καυσίμων και της καταστροφής των δασών σε όλο τον πλανήτη επιβάλλουν την άμεση και ουσιαστική στήριξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και των θεσμών της (Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων) μέσα από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Οι Πράσινοι καταθέτουν 6 προτάσεις πραγματικής και ουσιαστικής στήριξης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:

  1. Στήριξη ΟΛΩΝ των θεσμών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων), αναγνώριση του έργου τους και της σημασίας του. Ο σημαντικός θεσμός των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να επανέλθει σε όλες τις τοπικές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, καθώς είχε συρρικνωθεί και συγχωνευτεί στη διάρκεια της κρίσης με τους Υπεύθυνους Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών. Οι χρήσιμοι αυτοί θεσμοί πρέπει να επανέλθουν με κατάλληλη χρηματοδότηση, έτσι ώστε να στηρίζουν τα καινοτόμα προγράμματα των σχολείων.
  2. Χρηματοδότηση ΟΛΩΝ των θεσμών της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων) τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από ευρωπαϊκά κονδύλια.
  3. Πρόβλεψη χρόνου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων ΟΛΩΝ των βαθμίδων εκπαίδευσης. Δε μιλάμε για άλλο ένα μάθημα με βιβλία, βαθμούς κι εξετάσεις αλλά για χρόνο που θα μπορούν να διαχειρίζονται μαθητές κι εκπαιδευτικοί των περιβαλλοντικών ομάδων των σχολείων.
  4. Εφαρμογές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε όλα τα σχολεία στα πλαίσια και της Πράσινης Μετάβασης, ενισχύοντας την δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων πολιτών με τη συμμετοχή των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονιών και των γειτόνων ώστε τα σχολεία όχι μόνο να γίνουν κέντρα παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας για τις ανάγκες των σχολείων και της γειτονιάς αλλά και χώροι εκπαίδευσης της τοπικής κοινωνίας στην ενεργειακή μετάβαση στις ΑΠΕ αλλά και ενίσχυσης της ενεργειακής δημοκρατίας και της εκπαίδευσης για την αειφορία όλων των ηλικιών..
  5. Δημιουργία Σχολικών Κήπων με βιολογικό τρόπο καλλιέργειας χωρίς χημικά σε όλες τις σχολικές μονάδες, με ανάληψη της φροντίδας από μαθητές κι εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να συνδέονται με τη φύση, τη βιοποικιλότητα και την υγιεινή διατροφή.
  6. Παροχή δωρεάν γευμάτων σε όλα τα σχολεία με τοπικά βιολογικά προϊόντα, στηρίζοντας τόσο τους παραγωγούς όσο και την υγιεινή διατροφή όλων των μαθητών.

Σημειώνουμε ότι οι Πράσινοι διοργάνωσαν διαδικτυακή Εκδήλωση για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Πανδημία με τη συμμετοχή της ΠΕΕΚΠΕ, Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΚΠΕ τον προηγούμενο Μάιο, τις εισηγήσεις της οποίας μπορεί να δει κανείς στο ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήθηκε στη συνέχεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές  ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Το νέο Μηχανογραφικό και τα νέα Τμήματα για τους υποψήφιους

Έκτακτα μέτρα από αύριο Δευτέρα σε Σχολεία και πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Η ΕΥΚΟΛΗ ONLINE Πιστοποίηση Αγγλικών ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να δώσετε εξετάσεις σε προφορικά και έκθεση

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσφορές εκπαιδευτικών

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α.  - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 20/9

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Αυτοαξιολόγηση: Χρειάζονται ψύχραιμες και συνετές αντιδράσεις
Η ηγεσία του υπουργείου έτσι προσπαθεί να ταπεινώσει τους εκπαιδευτικούς , να τους αναγκάσει να σκύψουν το κεφάλι για να μπορέσει,  χωρίς ιδιαίτερα...
Αυτοαξιολόγηση: Χρειάζονται ψύχραιμες και συνετές αντιδράσεις
Μαθητές με μάσκα στα σχολεία
Κορονοϊός: Διάταξη για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία
Διάταξη του ΥΠΑΙΘ, η οποία αφορά στον έλεγχο των προϋποθέσεων για τη φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές - Αναλυτικά το ΦΕΚ
Διάταξη για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην εκπαιδευτική διαδικασία
viber
Δημοσκόπηση Viber: 79% των Ελλήνων επιθυμούν δια ζώσης εκπαίδευση
Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήσει η εταιρεία Rakuten Viber, προέκυψε πως πάνω από το μισό ποσοστό των Ελλήνων επιθυμούν την «παραδοσιακή επιστροφή...
Δημοσκόπηση Viber: 79% των Ελλήνων επιθυμούν δια ζώσης εκπαίδευση