golearn-engl_970-250
Οι Κοινωνικοί επιστήμονες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη - Αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στη διάρκεια της πανδημίας λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του κορονοϊού επικρατεί μια ιδιαίτερη ανησυχία στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς ΠΕ 78 σε όλη την Ελλάδα. Τα θέματα που έχουν ήδη προκύψει αφορούν κυρίως τους διορισμούς των εκπαιδευτικών λόγω της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας που καταργεί τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών. 

«Ήδη σήμερα εκκρεμοδικεί η δικαστική κρίση για το νόμιμο ή έκνομο χαρακτήρα της ως άνω Υ.Α. που συρρίκνωσε τόσο βάναυσα τον τόσο καίριο για τη συνταγματική αποστολή του σχολείου κλάδο μας, ήτοι τη δημιουργία ελεύθερων και ενεργών πολιτών. Ειδικότερα, όπως γνωρίζετε πρόκειται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο ως εσχάτη λύση προσφύγαμε και η οποία εκτιμούμε, ότι σεβόμενη τις επιταγές του Συντάγματος και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έχει θετική έκβαση για το αίτημά μας, δηλαδή την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία καταργείται αναιτιολόγητα σχεδόν το σύνολο των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο» επισημαίνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΠΕ78 στην κοινή δήλωσή τους.

Τέλος, ζητούν να επανεξεταστεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι σε τόσο κρίσιμα για τη λειτουργία του πολιτεύματος αντικείμενα και διεκδικούν και πάλι την επαναφορά και ενίσχυση των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Τι λένε οι αναπληρωτές ΠΕ 78

Αναλυτικά η κοινή δήλωση των αναπληρωτών ΠΕ 78 : 

Μετά από μια άνευ προηγουμένου δύσκολη και ιδιαίτερη σχολική χρονιά όπου ολόκληρη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια δοκιμασία, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, μαστιζόμενη από μια επίμονη και θανατηφόρα πανδημική νόσο, σχεδόν 100 χρόνια από τότε που ο κόσμος αντιμετώπισε τελευταία παρόμοια συνθήκη, εφαρμόστηκε μαζικά εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, και στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Παράλληλα, οι ατομικές ελευθερίες, με εξέχουσα την ελευθερία κίνησης, περιορίζονται και βαθαίνουν οι κοινωνικές αντιθέσεις, με ερευνητικά ευρήματα για φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του παγκόσμιου πληθυσμού. Και ενώ θα περίμενε κανείς, στα πλαίσια μιας τέτοιας ιδιάζουσας, και με αυτά τα χαρακτηριστικά, ιστορικής συγκυρίας, την αξιοποίηση των Κοινωνικών Επιστημών στην εκπαίδευση ως εργαλείο για την αντιμετώπιση και επεξεργασία τέτοιων κοινωνικών φαινομένων, τουναντίον στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τον αποκλεισμό και την εκδίωξη από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και του κλάδου των Κοινωνικών Επιστημόνων (ΠΕ78) .

Για τους αναπληρωτές Κοινωνικούς Επιστήμονες που εργαστήκαμε και παλεύουμε στην εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια, υπηρετώντας το δημόσιο σχολείο από άκρη σε άκρη της Ελλάδας πλέον της δεκαετίας, η επαναφορά των μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών που αδίκως και αναιτιολόγητα μέχρι σήμερα αφαιρέθηκαν από το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των σχολείων (απο16 σε 4 ώρες σε Γυμνάσιο και Λύκειο μαζί) χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση και ο διορισμός μας ως των μόνων κατάλληλων να τα διδάξουν, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ. Γνωρίσαμε μέσα στις τάξεις τη σημασία των μαθημάτων μας και υπερασπιζόμαστε τη συνέχιση του έργου μας σ’ αυτή την απαιτητική, αλλά και αναγκαία για την πολιτεία κατεύθυνση και μάλιστα σήμερα πολύ περισσότερο από ποτέ.

Επειδή ενδεχομένως έχετε ήδη συμπεριλάβει στο σχεδιασμό σας για τη συρρίκνωση του κλάδου μας τον όγκο των συνταξιοδοτήσεων (142 στο σύνολο) στον κλάδο ΠΕ78 μόνο την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020-21, σας δηλώνουμε διά της παρούσης πως η εξαφάνιση των αντικειμένων μας από το δημόσιο σχολείο δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.

Ήδη σήμερα εκκρεμοδικεί η δικαστική κρίση για το νόμιμο ή έκνομο χαρακτήρα της ως άνω Υ.Α. που συρρίκνωσε τόσο βάναυσα τον τόσο καίριο για τη συνταγματική αποστολή του σχολείου κλάδο μας, ήτοι τη δημιουργία ελεύθερων και ενεργών πολιτών. Ειδικότερα, όπως γνωρίζετε πρόκειται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο ως εσχάτη λύση προσφύγαμε και η οποία εκτιμούμε, ότι σεβόμενη τις επιταγές του Συντάγματος και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έχει θετική έκβαση για το αίτημά μας, δηλαδή την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία καταργείται αναιτιολόγητα σχεδόν το σύνολο των μαθημάτων των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο,

Επειδή σε περίπτωση θετικής έκβασης της προσφυγής μας στη δικαιοσύνη, τα οργανικά κενά που θα προκύψουν και συνεπακόλουθα οι θέσεις που θα μπορούσαν να δοθούν για τους επικείμενους διορισμούς θα ήταν σχεδόν τα δεκαπενταπλάσια, όπως ήταν και οι προσλήψεις αναπληρωτών πριν την κατάργηση των μαθημάτων μας, γεγονός που μας προκαλεί μόνο το αίσθημα της αδικίας,

Επειδή οι ελάχιστοι διορισμοί ΠΕ 78, μόλις 18 συνάδελφοι! Ενώ την τελευταία χρονιά εργάστηκαν 157 αναπληρωτές και την προηγούμενη και προ της επίμαχης Υ.Α. 309! που εξαγγέλθηκαν από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ θα γίνουν σε μια και ενιαία φάση, μην αφήνοντάς μας το περιθώριο αναμονής για διορισμό τη σχολική χρονιά 2022-2023 κι αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι νόμιμες ενέργειες στις οποίες προέβημεν,

Ζητάμε ξανά να επανεξετάσετε τη στάση σας απέναντι σε τόσο κρίσιμα για τη λειτουργία του πολιτεύματος αντικείμενα και διεκδικούμε και πάλι την επαναφορά και ενίσχυση των μαθημάτων μας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η περίπτωσή μας διαφέρει από τις υπόλοιπες ειδικότητες εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονται για την κατανομή που τους αφορά. Εμείς δεν διεκδικούμε απλά περισσότερες θέσεις για την ειδικότητά μας, αγωνιζόμαστε για την ίδια την ύπαρξη μαθημάτων Κοινωνικών Επιστημών και Κοινωνικών Επιστημόνων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ύπαρξη που έχει τεθεί σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο μετά την αιφνίδια μείωση κατά 75% των ωρών των μαθημάτων μας, φαινόμενο πρωτοφανές στα εκπαιδευτικά χρονικά της χώρας μας.

Ο σημερινός διορισμός τόσο ελάχιστων συναδέλφων, που μόνο προσχηματικός μπορεί να θεωρηθεί είναι σίγουρα αναντίστοιχος της μακροχρόνιας προσφοράς μας ως ενοποιημένος πλέον κλάδος ΠΕ78 από το 2010 έως σήμερα, ώστε ουσιαστικά να βιώνουμε τον αποκλεισμό εκατοντάδων αναπληρωτών Κοινωνικών Επιστημόνων.

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν πρέπει να μείνει χωρίς τα αντικείμενα των Κοινωνικών Επιστημών και φυσικά χωρίς τους επιστημονικά και παιδαγωγικά κατάλληλους εκπαιδευτικούς για να τα διδάξουν.

Σε κάθε περίπτωση, επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι να δικαιωθούμε.

Για να είμαστε συνεπείς προς τις μαθήτριες και τους μαθητές μας και με όσα διδάσκαμε τόσα χρόνια με αγάπη, σεβόμενοι τις δημοκρατικές αξίες και τη δημόσια εκπαίδευση.

Το κείμενο προτάθηκε από αναπληρωτές ΠΕ78 και υποστηρίζεται και από μόνιμους συναδέλφους

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τώρα και για τους εκπαιδευτικούς…μόρια αντί για αμοιβή!

Αιτήσεις για το ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 1000 ευρώ σε 80000 ανέργους ΕΔΩ

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Της Μαρίας Καραμανώφ, τ. Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης
Φοβερή αποκάλυψη για το νερό! To έδωσαν στο Υπερταμείο – Αγνόησαν απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο
Η αύξηση της μέρας, έστω και ανεπαίσθητα, κατά κλάσματα του δευτερολέπτου, μπορεί μελλοντικά να έχει, μεταξύ άλλων, επιπτώσεις στην τήρηση του...
Η μέρα μεγαλώνει ξαφνικά και οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο