Καλλιτεχνικά-Κοινωνικές Επιστήμες: «Όχι στον εξοβελισμό από το Λύκειο»
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων καταγγέλλει τον εξοβελισμό των Τεχνών και των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο και κάνει λόγο για «ευθεία υποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου του Σχολείου και πληγή στον πολιτισμό της χώρας»

Τον εξοβελισμό των Τεχνών και των Κοινωνικών Επιστημών από το Λύκειο καταγγέλλει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων.

«Η μεθοδευμένη εξαγγελία από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των τριών τάξεων του Λυκείου του κοψίματος των μαθημάτων, Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας, Κοινωνιολογίας, Πολιτικής Παιδείας, Κοινωνικών Επιστημών, Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, συνιστά ευθεία υποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου του Σχολείου και πληγή στον πολιτισμό της χώρας», σημειώνεται σχετικά.

Ο ΣΕΚΑ ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης αποκλεισμού των καλλιτεχνικών μαθημάτων και κοινωνικών επιστημών από το Λύκειο και την εύρυθμη λειτουργία τους ως μαθήματα κορμού σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ (Σ.ΕΚ.Α.)

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΒΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

Η μεθοδευμένη εξαγγελία από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των τριών τάξεων του Λυκείου του κοψίματος των μαθημάτων, Εικαστικών, Μουσικής, Θεατρολογίας, Κοινωνιολογίας, Πολιτικής Παιδείας, Κοινωνικών Επιστημών, Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, συνιστά ευθεία υποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου του Σχολείου και πληγή στον πολιτισμό της χώρας. 

Και μόνο η σκέψη, ότι υπάρχει πολιτικός ή επιστημονικός φορέας, που υπηρετεί το σύνταγμα και τους νόμους του Ελληνικού κράτους και θα σταθεί κάτω από την Ακρόπολη ισχυριζόμενος τον αδιανόητο εξοβελισμό των Τεχνών και των Κοινωνικών Επιστημών από την κοιτίδα τους, αποτελεί ύβρη! 

Η αδράνεια των επιστημονικών, διοικητικών και πολιτικών προϊσταμένων του αρμοδίου υπουργείου, που ευθύνονται για τη μακροχρόνια υποτίμηση των μαθημάτων Τέχνης και Πολιτισμού, έχει ισοσκελιστεί από τους δημόσιους λειτουργούς εκπαιδευτικούς, που παράγουν έργο στη συντριπτική τους πλειοψηφία χωρίς εργαστήρια, με υπεράριθμους για εργαστηριακό μάθημα μαθητές και χωρίς στοιχειώδη υλικά! 

Τα μαθήματα των Καλλιτεχνικών είναι απολύτως απαραίτητα για την ψυχοσωματική εξέλιξη των μαθητών και τη συγκρότηση της προσωπικότητάς τους, από την πρώτη σχολική εκπαίδευση έως και την ολοκλήρωση του Λυκείου. Είναι πρωτογενή αντιληπτικά και βιωματικά μαθήματα και συγκεκριμένα από τα εικαστικά έλκουν την προέλευσή τους όλες οι επιστήμες, αποτελούν δε τη βάση για την "ανάγνωση" και διαχείριση εικόνας, καθοριστικής σημασίας σε ένα ψηφιοποιημένο πολιτισμό, όπου η πληροφορία είναι διαρκής και αδιαβάθμητη. Κάθε πλαίσιο ανάπτυξης σύγχρονων δεξιοτήτων συνύπαρξης, επικοινωνίας, δημιουργικότητας, διερευνητικής μάθησης, εδράζεται στην πράξη των τεχνών και τις διεργασίες που οδηγούν σε αυτή. 

Ακόμα και για τον πλέον ακραιφνή τεχνοκράτη, είναι μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλήνιες, για την εισαγωγή σε πληθώρα σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σύνδεση σε κάθε σκέλος της παραγωγικής διαδικασίας. 

Τα μαθήματα Τέχνης είναι Ολιστικά και ως μαθήματα συγκρότησης, μπορούν από τη φύση τους να διαδράσουν με όλα τα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Η αποκοπή από τη διδασκαλία τους, αποδυναμώνει το σύνολο της εκπαίδευσης και των μορφωτικών αποτελεσμάτων της στους μαθητές. Τα διδασκόμενα στο Ελληνικό Σχολείο μαθήματα από την άλλη, έχουν στη "φύση" τους τις τέχνες και το μόνο ενδεχόμενο υπό συζήτηση θέμα, είναι το πώς μέσω των καλλιτεχνικών μαθημάτων, αυτό μπορεί να αποκαλυφθεί στους μαθητές, για να γίνει το Σχολείο απόλαυση κι όχι καταναγκασμός!

Για τους λόγους αυτούς: 

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΟΡΜΟΥ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η Οργισμένη απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στο χυδαίο βίντεο Μπογδάνου (vid)

«Είχε γίνει η ζωή μου κόλαση» – Πώς καθηγητής προσέγγιζε ερωτικά φοιτήτριές του

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

xeiropedes
Βόλος: Στον εισαγγελέα με χειροπέδες, τρεις ανήλικοι για τον άγριο ξυλοδαρμό μαθητών σε σχολείο
H Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζήτησε από τους διευθυντές των δύο συστεγαζόμενων σχολείων, να κινηθούν νομικά κατά παντός υπευθύνου και...
Βόλος: Στον εισαγγελέα με χειροπέδες, τρεις ανήλικοι για τον άγριο ξυλοδαρμό μαθητών σε σχολείο
πορεία
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: 3ωρη στάση εργασία για το πανεκπαιδυετικό συλλαλητήριο αύριο (22/02)
Κήρυξη 3ωρής στάσης εργασίας για τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
ΠΟΣΕΕΠΕΑ: 3ωρη στάση εργασία για το πανεκπαιδυετικό συλλαλητήριο αύριο (22/02)