Εκπαιδευτικοί: Η πανδημία είναι το πρόσχημα και η ευκαιρία
«Το πρόσχημα για να δικαιολογηθούν οι αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης για δήθεν προστασία της δημόσιας υγείας και η ευκαιρία να περάσουν επιλογές στο χώρο όλης της εκπαίδευσης που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να περάσουν σε μια περίοδο κανονικότητας»

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αργοσαρωνικού, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με πρόσχημα την πανδημία και ακολουθώντας το δόγμα του σοκ προσπαθεί να σαρώσει δημοκρατικά, εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.

Οι εκπαιδευτικοί τάσσονται κατά του νέου Νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ που προωθεί τον αυταρχισμό, στοχεύει ανοιχτά το φοιτητικό κίνημα και προληπτικά, προσπαθεί να προλάβει την ανάπτυξή του. Οι εκπαιδευτικοί υπερασπίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και ζητούν όχι μόνο την απόσυρση του Νομοσχεδίου αλλά και την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

Εξάλλου, όπως τονίζουν, δεν θα πρέπει κανείς να έχει την αυταπάτη ότι με τέτοιο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό πλαίσιο που προωθείται σε άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης ότι δεν θα επηρεαστεί και η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών

Eδώ και ορισμένο διάστημα η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει ανοίξει μέτωπο ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες ,στα συνδικάτα και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της. Απαγορεύσεις συγκεντρώσεων, όξυνση της καταστολής ενάντια στις διαδηλώσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες ενάντια στο δικαίωμα της συνάθροισης που ουσιαστικά το καταργούν , θεσμοθέτηση πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Α.Ε.Ι  σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση από το παλιό Σπουδαστικό της Ασφάλειας και τις πρακτικές της Χούντας.

Σ' όλα αυτά είναι προφανής ο στόχος : να αφαιρέσει τη δυνατότητα αποτελεσματικών και νικηφόρων αγώνων από τη νεολαία και τους εργαζόμενους ενάντια στην ανάλγητη νεοφιλελεύθερη πολιτική της. Η πανδημία είναι το πρόσχημα και η ευκαιρία. Το πρόσχημα για να δικαιολογηθούν οι αντιδημοκρατικές επιλογές της κυβέρνησης για δήθεν προστασία της δημόσιας υγείας. Η ευκαιρία να περάσουν επιλογές στο χώρο όλης της εκπαίδευσης που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να περάσουν σε μια περίοδο κανονικότητας. Είναι γνωστό ότι η αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος εδώ και μια εικοσαετία έχει καταφέρει είτε να καθυστερήσει είτε και να ακυρώσει, ακόμα, πολλές από τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση ακολουθώντας το δόγμα του σοκ προσπαθεί να σαρώσει δημοκρατικά , εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Ό,τι δηλ. απέμεινε από τη μνημονιακή εποχή.

Ο αυταρχισμός που προωθείται στα Α.Ε.Ι  με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και το νέο πειθαρχικό δίκαιο στοχεύει ανοιχτά το φοιτητικό κίνημα και προληπτικά, προσπαθεί να προλάβει την ανάπτυξή του και να σταθεροποιήσει, μέσα απ' αυτή την πρωτοφανή αντιδημοκρατική κατρακύλα, τη λειτουργία του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Η υποταγή της επιστήμης και της έρευνας στα επιχειρηματικά συμφέροντα έχει ως προϋπόθεση για να προχωρήσει την εξάλειψη κάθε έννοιας δημοκρατίας. Σε επίδειξη αντιδημκρατικότητας ο Υφυπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Άγγελος Συρίγος δηλώνει προκλητικά “ ότι αστυνομικά τμήματα υπήρχαν μέσα στα Πανεπιστήμια και το 1969” δηλ. την περίοδο της χούντας και αυτό το βρίσκει φυσιολογικό.

Δεν θα πρέπει κανείς να έχει την αυταπάτη ότι με τέτοιο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό πλαίσιο που προωθείται σε άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης ότι δεν θα επηρεάσουν και το δικό μας χώρο. Ότι η επερχόμενη αξιολόγηση (εσωτερική και εξωτερική) θα έχει δήθεν δημοκρατικό και μη τιμωρητικό χαρακτήρα. Αντίθετα θα είναι βαθύτατα αυταρχική και αντιδημοκρατική για να μπορεί να προσανατολίσει τα σχολεία στη λογική και τις απαιτήσεις της αγοράς. Το κράτος της έκτακτης ανάγκης που χτίζεται με αφορμή την πανδημία και με την ευκαιρία της πανδημίας υπάρχει ο κίνδυνος να σταθεροποιηθεί και μετά απ' αυτήν και να γίνει μια μόνιμη πραγματικότητα. Αυτό αν δεν αντιδράσουμε και αν δεν αντιδράσουμε τώρα.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας και για τις διαδηλώσεις θα μείνουν στα χαρτιά. Ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος θα τα ακυρώσει. Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και την επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.  Έξω η αστυνομία από τις σχολές , ελεύθερες διαδηλώσεις.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Self tests: Κρούσματα σε 359 μαθητές και 254 εκπαιδευτικούς

Λύκεια - Λινού: Μοριακά τεστ στους μαθητές που βγήκαν αρνητικοί

Ευτράπελες ιστορίες από το μάθημα με webex

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΩΣ C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!) - ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ, ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

Παράταση για τα σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Παράταση για τα σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Παράταση στις αιτήσεις έως τις 14 Απριλιου - Ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου εξ ολοκλήρου με ασύγχρονο και εξ αποστάσεως τρόπο τα ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Παράταση για τα σεμινάρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ειδική αγωγή για τελειόφοιτους - απόφοιτους ΠΤΔΕ: Σημεία κλειδιά
Ειδική αγωγή για τελειόφοιτους - απόφοιτους ΠΤΔΕ: Σημεία κλειδιά
Πρακτικός οδηγός για τους τελειόφοιτους και απόφοιτους των Παιδαγωγικών τμημάτων όλης της χώρας για την επιμόρφωσή τους στην Ειδική Αγωγή, τις...
Ειδική αγωγή για τελειόφοιτους - απόφοιτους ΠΤΔΕ: Σημεία κλειδιά