ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩ
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Διαφορετική βάση εισαγωγής σε περιφερειακά ΑΕΙ
Διαφορετική βάση εισαγωγής σε περιφερειακά απομακρυσμένα ΑΕΙ προτείνει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ζητά να αποδεσμευτούν πλήρως από τους περιορισμούς της χρηματοδότησης για ένα χρονικό διάστημα

Ανισοβαρή κατανομή υποψηφίων στα πανεπιστημιακά τμήματα διαπιστώνει η Σύγκλητος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφορικά με το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα, ζητά να αποδεσμευτούν πλήρως από τους περιορισμούς της χρηματοδότησης τα περιφερειακά απομακρυσμένα τμήματα για ένα χρονικό διάστημα, ενώ προτείνει σαφή διαφοροποίηση στη βάση εισαγωγής σε αυτά.

Αναλυτικά το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΓΠΑ σχετικά με το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

Η Σύγκλητος του ΓΠΑ (συνεδρία 580/29.01.2021) τοποθετούμενη επί του Νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικότερα όσον αφορά το προτεινόμενο νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, αποφάσισε τα ακόλουθα:
 

  1. Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το ισχύον σύστημα πάσχει από σοβαρές αδυναμίες: πρώτον, ο αριθμός των εισακτέων στη συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές δυνατότητες των τμημάτων υποδοχής σε διδακτικό προσωπικό και υποδομές. Δεύτερον, η δυνατότητα πρόσβασης στα διάφορα τμήματα είναι ανισοβαρής, με ορισμένα τμήματα να διατηρούν επιλεκτικά το «δικαίωμα» μικρού αριθμού εισακτέων, ενώ την ίδια στιγμή άλλα τμήματα καλούνται να απορροφήσουν την πλεονάζουσα ζήτηση χωρίς περιορισμούς. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ένα τρίτο πρόβλημα, της τυχαίας εισαγωγής υποψηφίων σε τμήματα τα οποία είναι πολύ χαμηλά στη σειρά προτίμησης τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται η εισαγωγή φέτος σχεδόν 5,000 υποψηφίων στα διάφορα γεωπονικά τμήματα, την ίδια στιγμή που για τα κτηνιατρικά τμήματα ο αντίστοιχος αριθμός δεν υπερέβη τους 180. Επισημαίνεται επίσης ότι ο αριθμός εισακτέων στο ΓΠΑ είναι τριπλάσιος των όσων εισηγήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων του.

  2. Στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του Δημόσιου Πανεπιστημίου, επιβάλλεται η δυνατότητα καθορισμού του αριθμού των εισακτέων από κάθε Τμήμα με βάση τόσο τις πραγματικές του δυνατότητες όσο και τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του, διαδικασία στην οποία μπορούν να μετέχουν συμβουλευτικά τα επιμελητήρια και οι κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς. Η θεσμοθέτηση ενός συντελεστή επί μίας Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον οποία θα αποφασίζουν οι επιμέρους Σχολές, παρότι αυξάνει τον βαθμό συμμετοχής των Πανεπιστημίων στη διαδικασία εισαγωγής, απέχει σημαντικά από το να θεωρηθεί η ιδανική λύση. Αντίθετα, προτείνεται ως ορθότερη επιλογή η αποδοχή, εκ μέρους του Υπουργείου, των προτάσεων των Πανεπιστημίων ως προς τον αριθμό των εισακτέων.

  3. Τα περιφερειακά απομακρυσμένα Τμήματα που προστέθηκαν μετά τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ και ξεκίνησαν να λειτουργούν ως πανεπιστημιακά Τμήματα με τρομακτικές ελλείψεις βασικών υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού, θα πρέπει να αποδεσμευτούν πλήρως από τους περιορισμούς της χρηματοδότησης τους για ένα χρονικό διάστημα ώστε αυτά να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικά των άλλων υπαρχόντων ομοειδών τμημάτων της Χώρας.

  4. Για τα Πανεπιστήμια που είναι εγκατεστημένα σε απομακρυσμένες / ακριτικές περιοχές της Χώρας, με το μειονέκτημα της μειωμένης γεωγραφικής πρόσβασης τους, προτείνεται μια σαφής διαφοροποίηση ως προς την βάση εισαγωγής σε αυτά καθώς και η πλήρης αποδέσμευση της χρηματοδότησης τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες  ειδήσεις σήμερα

Μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής: Αυτό το σεμινάριο μοριοδότησε και η ζήτηση του εκτοξεύτηκε

Εύκολη Online ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ  ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ, προσλήψεις, ΠΜΣ,  ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΕΙΤΕ σε προφορικά και έκθεση!

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια σε ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, Σχολική Ψυχολογία, Διαπολιτισμική, ΜΟΝΟ με 25 ευρώ τον μήνα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ  ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού
Δωρεάν εξετάσεις μαστού διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου, ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Διεύθυνσης Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας...
Δωρεάν εξετάσεις μαστού διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων
Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Στυλιανίδης: Θα είχαμε 300 νεκρούς αν υπερχείλιζε ο Κηφισός
«Η χώρα δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,...
Κακοκαιρία «Μπάλλος» - Στυλιανίδης: Θα είχαμε 300 νεκρούς αν υπερχείλιζε ο Κηφισός
Μαθητές στο σχολείο
Συγχωνεύσεις: Μαθητές άλλαξαν δάσκαλο για 4η φορά σε Δημοτικό της Λήμνου!
ΣΕΠΕ Λήμνου: "Το Υπουργείο προσπαθεί να εξαφανίσει με τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, κενά που η...
Συγχωνεύσεις: Μαθητές άλλαξαν δάσκαλο για 4η φορά σε Δημοτικό της Λήμνου!