Μαθητές: Δεν θα γίνουμε φθηνό, αμόρφωτο εργατικό δυναμικό
Μας λένε ότι δεν υπάρχει χρήμα ενώ έδωσαν εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες και αστυνομία και «τάισαν» με εκατομμύριά τους παπαγάλους των καναλιών για να κάνουν την προπαγάνδα τους - Επιστολή των μαθητών του 1ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών

Το δεκαπενταμελές και οι μαθητές/μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών χαιρετίζουν και στηρίζουν την σημερινή κινητοποίηση των μαθητών και των φοιτητών ενάντια στο νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι μαθητές στο κείμενο τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η υγεία και η παιδεία είναι αυτονόητα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε στο σάπιο σύστημά σας να μας τα στερήσει. Θα μας βρείτε απέναντι σας».

Το κείμενο των μαθητών

Σε ένα μηνά περίπου το σχολείο μας ολοκληρώνει τον ένα χρόνο από όταν έκλεισε για πρώτη φορά και αναγκαστήκαμε να μπούμε σε καραντίνα. Ένα χρόνο συνεχούς αστάθειας και άγχους, ένα χρόνο που είναι αμφίβολο αν στην τελική καταφέραμε να διδαχτούμε οτιδήποτε ουσιαστικό. Από τότε ακούμε συνέχεια ότι δεν γίνεται να πάρει μετρά η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που συναντάμε και να εξασφαλιστεί η υγιής και ισότιμη πρόσβαση μας στην παιδεία.

Μας λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος. Κι όμως είχαν ένα χρόνο μπροστά τους και δεν έχουν γίνει ούτε οι απαραίτητες επισκευές που χρειάζονται στο χώρο του σχολείου. Όλο αυτό το διάστημα δεν έχει γίνει ούτε κουβέντα για εύρεση νέων χώρων, ανακαίνισης των σχολικών εγκαταστάσεων κλπ.

Μας λένε ότι δεν υπάρχει χρήμα. Κι όμως έδωσαν δισεκατομμύρια για να αγοράσουν στρατιωτικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί για να σφαχτούμε σε άδικους πολέμους. Έδωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια σε μεγαλοεπιχειρηματίες «για να αντέξουν την πανδημία» και δεκάδες εκατομμύρια στην αστυνομία. «Τάισαν» με εκατομμύριά τους παπαγάλους των καναλιών για να κάνουν την προπαγάνδα τους.

Και αν όλο αυτό το διάστημα δεν αφιέρωσαν ούτε ένα άρθρο που να εξυπηρετεί το συμφέρον μας, ούτε ένα ευρώ για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας, αφιέρωσαν εκατοντάδες άρθρα και νόμους ενάντια μας. Η κυβέρνηση ΝΔ συνεχίζοντας το «πλούσιο» έργο του ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη τα δικαιώματα μας. Με το νομοσχέδιο που πέρασε το καλοκαίρι, το σχολείο μετατράπηκε σε ένα αδιάκοπο εξεταστικό κέντρο και αφαίρεσε μαθήματα τα οποία είναι αναγκαία για να δώσουν οι μαθητές εξετάσεις.

Στη συνέχεια με το νομοσχέδιο για τα ΕΠΑΛ ουσιαστικά η κυβέρνηση βάζει τους μαθητές να δουλεύουν, και τώρα με το νέο νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, αποτελειώνει τα όνειρα κάθε μαθητή για σπουδές. Βέβαια και αυτά τα όνειρα φροντίζει να τα κάνει εφιάλτες, καθώς σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρνουν νομοσχέδιο που μετατρέπει τις σχολές σε φυλακές, βάζοντας αστυνομία παντού και δημιουργώντας συμβούλια πειθάρχησης, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Εντωμεταξύ, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα σχολεία και τα νοσοκομεία παραμένουν αθωράκιστα. Η υγεία όλων μας κρέμεται από ένα σκοινί που κινδυνεύει να σπάσει, ενώ έχουμε χάσει ολόκληρους μήνες από την κοινωνική και σχολική μας ζωή. Στο σχολείο μας τεράστιος αριθμός μαθητών συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με την τηλεκπαίδευση, με παιδιά να μην έχουν καν τις στοιχειώδεις συσκευές ή σύνδεση στο ίντερνετ, αλλά υπουργείο και διευθύνσεις κάνουν τα στραβά μάτια και απαιτούν να εξεταστούμε και να βαθμολογηθούμε κανονικά. Και το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι αυτή η ιστορία μοιάζει να μην έχει τέλος.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της. Δεν είμαστε πειραματόζωα, ούτε θα γίνουμε φθηνό, αμόρφωτο εργατικό δυναμικό που ονειρεύονται κράτος και κεφάλαιο. Είμαστε έτοιμοι να σταθούμε συλλογικά απέναντι σε κάθε πολιτική που θέτει στο στόχαστρο τις ανάγκες μας.

ΓΙ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Εξασφάλιση της επιστροφής μας στο σχολείο το συντομότερο δυνατό, η οποία θα συνοδευτεί με λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας μας.
  • Άμεση κάλυψη των αναγκών όλων των μαθητών και καθηγητών για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στην τηλεκπαίδευση αν συνεχίζεται η μάθηση από το σπίτι. Παροχή συσκευών και διαδικτύου.
  • Διαγραφή απουσιών των μαθητών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες σύνδεσης.

Πιο αναλυτικά απαιτούμε:

Επιπλέον διεκδικούμε

  • Να σταματήσει ο παραλογισμός των εξετάσεων και της βαθμολόγησης των μαθητών για το πρώτο τετράμηνο. Δεν έχουμε κάνει φυσιολογικό μάθημα μήνες τώρα, δεν γίνεται να υπάρχει η απαίτηση να γράφουμε διαγωνίσματα και να παίρνουμε βαθμούς σαν να μην τρέχει τίποτα.
  • Να επανέρθουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα τα εξεταζόμενα μαθήματα που καταργήθηκαν πέρυσι. Το να μπαίνουν μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλήνιες σε τρίτη μοίρα και να διδάσκονται σε όποιον έχει όρεξη δεν είναι ικανοποίηση των αιτημάτων μας, είναι κοροϊδία.
  • Να μη γίνει ούτε σκέψη για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια που κάνει τη ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη.
  • Να καταργηθεί ο απάνθρωπος θεσμός της τράπεζας θεμάτων.
  • Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι προσπάθειες καταστολής φοιτητών. Κάθε προσπάθεια καταπίεσης του μαθητικού-φοιτητικού κινήματος θα την ακυρώσουμε στην πράξη, όπως κάναμε και το Σεπτέμβρη, όπως κάνουμε πάντοτε. Όχι αστυνομία στις σχολές!

Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε την κινητοποίηση των μαθητών και των φοιτητών στις 21/1. Η υγεία και η παιδεία είναι αυτονόητα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε στο σάπιο σύστημά σας να μας τα στερήσει. Θα μας βρείτε απέναντι σας.

Δεκαπενταμελές και μαθητές/μαθήτριες 1ου Πρότυπου Λυκείου Αθηνών

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Χωρίς προαγωγικές εξετάσεις φέτος σε Γυμνάσια-Λύκεια

ΜΟΡΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

ΑΣΕΠ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening (Ούτε προφορικά - ούτε έκθεση!)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Δεκάδες μετασεισμοί στην Ελασσόνα - 4,1 Ρίχτερ ο τελευταίος
Δεκάδες μετασεισμοί στην Ελασσόνα - 4,1 Ρίχτερ ο τελευταίος
Περισσότεροι από 20 μετασεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ μετά τον τελευταίο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ελασσόνα
Δεκάδες μετασεισμοί στην Ελασσόνα - 4,1 Ρίχτερ ο τελευταίος
Αξιολογία και αξιολόγηση (Α΄Μέρος)
Αξιολογία και αξιολόγηση (Α΄Μέρος)
Γράφει για την αξιολόγηση ο Γιάννης Σπυράλατος είναι Θεολόγος, Φιλόλογος και Ιστορικός της Φιλοσοφίας, μέλος του ‘’Εκπαιδευτικού Ομίλου’’ και της ΣΕ...
Αξιολογία και αξιολόγηση (Α΄Μέρος)
ΙΕΠ: Αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις Ειδικές Επιστημονικές Ομάδες
ΙΕΠ: Αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις Ειδικές Επιστημονικές Ομάδες
Για τα αντικείμενα των Αγγλικών, Νέων Ελληνικών και Μαθηματικών: Ενστάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από Σάββατο 06 Μαρτίου 2021 και ώρα 13:00 έως την...
ΙΕΠ: Αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις Ειδικές Επιστημονικές Ομάδες