Εκπαιδευτικοί: Άκαιρο και επικίνδυνο το άνοιγμα των σχολείων
Η ΕΛΜΕ Καβάλας για το άνοιγμα των σχολείων χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ύφεση της πανδημίας

Η ΕΛΜΕ Καβάλας διεκδικεί από την κυβέρνηση να θεσπίσει άμεσα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αφού αυτά ανοίγουν χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ύφεση της πανδημίας και χωρίς καμία ουσιαστική λήψη επιπλέον μέτρων από αυτά που ίσχυαν όταν έκλεισαν, πριν από δύο μήνες.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Στις 11 του Γενάρη, μετά από απόφαση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, άνοιξαν για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια σχολική χρονιά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σχεδιάζεται το άνοιγμα και αυτών της Δευτεροβάθμιας.

Όμως:

α) Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς να υπάρχει ουσιαστική ύφεση της πανδημίας.

β) Τα σχολεία ανοίγουν χωρίς καμία ουσιαστική λήψη επιπλέον μέτρων από αυτά που ίσχυαν όταν έκλεισαν, πριν από δύο μήνες. (Η μόνη διαφορά είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον προγραμματισμό  ραντεβού rapid test για εκπαιδευτικούς και μαθητές, δωρεάν μεν, εθελοντικά δε).

Η θέση του κλάδου μας, όπως επανειλημμένως έχουμε δηλώσει, είναι:

«Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και την κοινωνία».

Για τον λόγο αυτό ήδη από τον Αύγουστο του 2020 ζητούμε:

• Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.
  • Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα εβδομαδιαία τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι μετάθεση αυτής της διαδικασίας στην «ατομική ευθύνη» των  εκπαιδευτικών.
  • Κατά προτεραιότητα μαζικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών (φυσικά μετά τους υγειονομικούς). Η πρώτη δόση του εμβολίου να χορηγηθεί πριν το άνοιγμα των σχολείων.
  • Πρόσληψη επιπλέον καθαριστριών, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής που επιβάλλει η πανδημία.
  • Στήριξη και άμεση λειτουργία των δομών ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
  • Συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις, ώστε να επιτευχθούν κατά το δυνατόν οι διδακτικοί στόχοι.
  • Απόσυρση των αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, τις οποίες εξήγγειλε αιφνιδιαστικά η Κυβέρνηση. Είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για την ανακούφιση των ιδιαίτερα ταλαιπωρημένων μαθητών της Γ΄ Λυκείου.

Η Κυβέρνηση, από τις μέχρι τώρα δηλώσεις της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να ικανοποιήσει καμιά από τις προτάσεις μας. Το σχέδιό της είναι ανύπαρκτο.

Αποποιείται των ευθυνών της και τις μεταφέρει στους συλλόγους διδασκόντων. Αυτό άλλωστε δεν κάνει και με τους γιατρούς, τους οποίους κατηγορεί για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ;

Ακόμα και τα τεστ που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν, είναι προαιρετικά και γίνονται τυχαία. Επομένως δεν μπορούν να δώσουν με σαφήνεια την εικόνα διάδοσης του ιού στα σχολεία.

Όσο για τα εμβόλια, με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν ικανοποιητική ανοσία, αφού κλείσουν τα σχολεία για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ως εκ τούτων, με αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε άκαιρο και επικίνδυνο το άνοιγμα των σχολείων.

O κλάδος μας, με την καθοδήγηση της ΟΛΜΕ, αλλά και σε συντονισμό με τους δασκάλους και νηπιαγωγούς της Πρωτοβάθμιας, οι οποίοι ήδη βρίσκονται και παλεύουν με την πανδημία στα ανοιχτά τους σχολεία, καθώς και με τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, θα διεκδικήσει περισσότερο μαχητικά την προστασία της υγείας και της ζωής μας.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Για Φεβρουάριο πάει το άνοιγμα των σχολείων

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών