Σχολεία - Επιστήμονες: «Όχι» στο ταυτόχρονο άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων
Σχολεία: «Όχι» στο ταυτόχρονο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων λένε οι επιστήμονες

Σχολεία: Οι επιστήμονες διαμηνύουν στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ότι δεν μπορούν ταυτόχρονα να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων. 

Με αφορμή τη συζήτηση για άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου.  

Ωστόσο, τόνισε ότι τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη, καθώς και ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. 

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop (ραντεβού για αγορές μέσα στο καταστήμα). Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», είπε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι για να επαναλειτουργήσουν γυμνάσια και λύκεια, θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως συσκευές για τον καθαρισμό του αέρα στους εσωτερικούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και αύξηση των rapid test ώστε να προληφθεί πιθανή αναζωπύρωση. 

maskasxoleia8.jpeg

Βατόπουλος: Δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση.

«Αν θα ανοίξει πρώτα το Γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε.

Επίσης, σημείωσε ότι «με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο». 

Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν τον Ιούνιο που άνοιξε κανονικά η αγορά. Υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα, ενώ βλέπουμε σε μικρά χωριά να φουντώνει ο ιός. Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in the shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί»

Επιπλέον, ανέφερε ότι το τέλος της πανδημίας θα σημάνει όταν αποκτηθεί συλλογική ανοσία, όταν δηλαδή εμβολιαστεί το 60%-70% του πληθυσμού.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δημαρχείο Ελληνικού Αργυρούπολης
Αργυρούπολη: Σφοδρή κόντρα γονέων - Δήμου για την ηλεκτροπληξία μαθητή σε σχολείο
«Επιχειρούν να εμφανίσουν το συμβάν ως αποκύημα φαντασίας» - Η Ένωση Συλλόγων Γονέων απαντά στη Δημοτική Αρχή μετά τη διάψευση περί ηλεκτροπληξίας...
Αργυρούπολη: Σφοδρή κόντρα γονέων - Δήμου για την ηλεκτροπληξία μαθητή σε σχολείο
Γιώργος Κόσυβας
Γιώργος Κόσυβας: Το «αντίο» των Συμβούλων Εκπαίδευσης Μαθηματικών
Οι Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μαθηματικών Αττικής αποχαιρετούν τον αγαπητό μαθηματικό και παιδαγωγό, που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών
Γιώργος Κόσυβας: Το «αντίο» των Συμβούλων Εκπαίδευσης Μαθηματικών
Τραμπ και Ρούμπιο
Νέα πρόκληση Τραμπ: «Η Κούβα θα πέσει σύντομα, έχει καταρρεύσει»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλά για κατάρρευση του καθεστώτος στην Αβάνα και αναθέτει το ζήτημα στον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο
Νέα πρόκληση Τραμπ: «Η Κούβα θα πέσει σύντομα, έχει καταρρεύσει»