Εκλογές αιρετών: Παγκόσμια πρωτοτυπία ο διορισμός με 5% συμμετοχή
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά» με τη σειρά του καλεί τους «εκλεγμένους» εκπαιδευτικούς να παραιτηθούν από τα υπηρεσιακά συμβούλια

Χρειάστηκαν δύο μήνες από το ΥΠΑΙΘ για την καταμέτρηση  των ψήφων  και τη σειρά εκλογής που κατέλαβαν οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι εκπαιδευτικών Α/βάθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κάθε Συνδυασμού», κατά τις ηλεκτρονικές αρχαιρεσίες-παρωδία της 7ης Νοέμβρη για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «η Αθηνά».

Το ΥΠΑΙΘ  διεκδικεί την παγκόσμια πρωτοτυπία για μια «εκλογική διαδικασία» και για την ταχύτητα έκδοσης των αποτελεσμάτων ,αλλά κυρίως για το περιεχόμενό της, αφού διενεργήθηκε χωρίς υποψηφίους, αφού είχαν παραιτηθεί, και ουσιαστικά χωρίς ψηφοφόρους, αφού συμμετείχε μόλις το 5% των εκπαιδευτικών!

Παρά το γεγονός της συντριπτικής και ενωτικής απάντησης της μαχόμενης εκπαίδευσης που έφτασε σε κεντρικό επίπεδο (ΚΥΣΠΕ) το ποσοστό αποχής απ’ τις ηλεκτρονικές «εκλογές» στο εκκωφαντικό 95% και σε τοπικό (Α ΔΙΕΎΘΥΝΣΗ ΑΘΗΝΑΣ) το 99%, η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΑΙΘ συνεχίζει τον αντιδημοκρατικό-πραξικοπηματικό της κατήφορο και την   επίθεσή της ενάντια στα συλλογικά δικαιώματα  με στόχο την απαγόρευση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών, την αποδυνάμωση των αγώνων  και τη διάλυση των σωματείων, για να μπορεί ανενόχλητη να περάσει τα αντιεκπαιδευτικά και αντιεργατικά μέτρα που σχεδιάζει.

Τα αποτελέσματα, όμως, της «εκλογικής» διαδικασίας-παρωδία ανέδειξαν περίτρανα την ανάγκη για διατήρηση κι ενίσχυση των «ζωντανών» συλλογικών διαδικασιών, των Γενικών Συνελεύσεων, της ελεύθερης και αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας των σωματείων και απέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της ενωμένης δράσης του εκπαιδευτικού κινήματος.

Όμως, παρά το ηχηρό μήνυμα των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας, παράλληλα με τις απίστευτες αποφάσεις σκοπιμότητας για το άνοιγμα και κλείσιμο των σχολείων που απειλούν τη μόρφωση και την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών εν μέσω της πανδημίας, αλλά και το αντιδραστικό νομοθετικό έργο που τινάζει στον αέρα τη δημόσια παιδεία συνεχίζοντας τον αυταρχικό του κατήφορο προχώρησε στην ανακήρυξη των «εκλεγμένων» στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Ταυτόχρονα, αγνοώντας επιδεικτικά τους στοιχειώδεις δημοκρατικούς κανόνες και καταπατώντας τα κεκτημένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών για την εκπροσώπησή τους με το άρθρο 123 του ν.4763/2020  (νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση), ορίζει μόνο τους δοτούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, «εφόσον δεν είναι δυνατή η συγκρότηση των Υπηρεσιακών Συμβουλίων λόγω μη ανάδειξης επαρκούς αριθμού εκπροσώπων τους μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ή μη αποδοχής του διορισμού τους ή παραίτησής τους».

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, μόνο η χούντα και ο Μεταξάς προχώρησαν σε διορισμό εκπροσώπων στα Υ.Σ. Η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη. Η απάντηση πρέπει να είναι συλλογική, ενωτική κι αποφασιστική, στην κατεύθυνση ακύρωσης όλων των αντιδραστικών στοχεύσεων του Υπουργείου.

Στη βάση των συλλογικών αποφάσεων για τη μη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων των ψευδοεκλογών και την απόφαση για παραίτηση όλων των υποψηφίων-«εκλεγμένων», ο σύλλογος Αθηνά  καλεί :

 • τους συναδέλφους που ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας  ως “εκλεγμένους”  να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, όπως τις κατέθεσαν και ως υποψήφιοι πριν τις εκλογές-παρωδία
 • σε μη αποδοχή του ορισμού και παραίτηση όποιων εκπαιδευτικών διορισθούν ως δοτοί από το Υπουργείο εκπρόσωποι.
 • Την παραίτηση των ήδη διορισμένων μελών του ΠΥΣΠΕ και τη μη αποδοχή συμμετοχής σε αυτά τα κατασκευασμένα Υ.Σ. από κανένα συνάδελφο και συναδέλφισσα! Αυτά τα νόθα υπηρεσιακά συμβούλια ούτε μπορούν ούτε πρέπει να λειτουργήσουν.
 • Είναι σαφές ότι το πραξικόπημα του Υπουργείου δεν θα πρέπει να βρει συνενόχους και συμμάχους στον κλάδο μας. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων και  να μη νομιμοποιήσουν αυτή την αντιδημοκρατική και αντισυναδελφική διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση είναι αυτονόητο ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και των σωματείων.

Απαιτούμε :

 • Κατάργηση του άρθρου 22 του νόμου 4728/20 και της εφαρμοστικής Υ.Α. (Φ.350/52/139940), όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
 • την άμεση συνολική απόσυρση του νόμου 4763/2020 για την επαγγελματική εκπαίδευση και του σχετικού άρθρου 123, που προβλέπει το διορισμό δοτών "εκπροσώπων" στα Υ.Σ.
 • Παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή τη διεξαγωγή των ζωντανών εκλογικών διαδικασιών.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Εμπρός μας εμφανίζεται καθημερινά και με αυξανόμενη ένταση ένα αντιδραστικό κι αντιεκπαιδευτικό μπαράζ νομοθετημάτων, τροπολογιών και εγκυκλίων που πλήττει καίρια κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα και κάθε πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σε αυτή την απίστευτα αρνητική συγκυρία, όπου  η πανδημία όχι μόνο απειλεί τη ζωή και τη μόρφωση, αλλά χρησιμοποιείται ανερυθρίαστα προκειμένου να επιβληθεί κάθε αναχρονιστικό μέτρο, σας καλούμε σε ενότητα και συσπείρωση στο σύλλογο.

Είναι η ώρα της ευθύνης απέναντι στους μαθητές μας, απέναντι στο τώρα και το αύριο της κοινωνίας. Είναι η ώρα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των συλλογικών δράσεων.


Η Απάντηση της ΔΟΕ

Η απάντηση του κλάδου στα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. για δοτούς «εκπροσώπους των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια»

Η «εκλογική διαδικασία»-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου 2020 βρήκε απέναντί της  το ηχηρό ράπισμα της συντριπτικής αποχής – 95% στην α/θμια εκπαίδευση- που επιφύλαξαν εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ ως απάντηση στην αδιάλλακτη στάση, την  αλαζονεία της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποίησε στην προσπάθειά της να πιέσει τους εκπαιδευτικούς, που μαστίζονται από την αντιεκπαιδευτική πολιτική της, να ψηφίσει αυτούς που δεν ήταν υποψήφιοι.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. προχώρησε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ηλεκτρονικών εκλογών της μηδενικής συμμετοχής, στις 23 Δεκεμβρίου (αλήθεια με το «καινοτόμο» σύστημα που εφάρμοσε δεν είχε άμεσα τα αποτελέσματα;), αφού προηγουμένως προηγήθηκε στη Βουλή η ψήφιση του εκτρωματικού άρθρου 123 στον νόμο 4763/2020 με το οποίο επιχειρείται η αντικατάσταση των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από δοτούς «εκπροσώπους» διορισμένους από τα όργανα του Υ.ΠΑΙ.Θ. Η δημοκρατική αντίληψη της κυβέρνησης στο ναδίρ. Υπουργείο και κυβέρνηση δε θέλουν να παραδεχτούν ότι ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παρατείνουν τη θητεία των αιρετών των εκλογών του 2018 και να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση εκλογών όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με την απόφασή του από τις 9/11/2020 έχει καλέσει τους «εκλεγμένους» των εκλογών παρωδία της 7ης Νοεμβρίου, «να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, στη διάθεση του κλάδου στα αρμόδια όργανα του συνδικάτου…» τα οποία «… θα τις καταθέσουν στη Διοίκηση συντεταγμένα».

Μετά και την ανακοίνωση των ονομάτων αυτών που, σύμφωνα με το Υ.ΠΑΙ.Θ., μπορούν να είναι αιρετοί εκπρόσωποι (παρά τη μηδενική συμμετοχή στις εκλογές) το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε συνέχεια και εξειδίκευση των αποφάσεων της 9ης Νοεμβρίου, προχωράει στις παρακάτω κινήσεις:

 • Θεωρεί αυτονόητο και καλεί τους «εκλεγμένους», που  ανακοινώνει το Υπουργείο Παιδείας, όπως οφείλουν εφαρμόζοντας την απόφαση της Δ.Ο.Ε.(αρ.πρ.1142/9-1120) να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους, στη διάθεση του κλάδου στα αρμόδια όργανα του συνδικάτου (παραίτηση όλων των υποψηφίων όλων των ψηφοδελτίων κατατίθεται στους τοπικούς Συλλόγους για το Π.Υ.Σ.Π.Ε., με ενημέρωση στη Δ.Ο.Ε., και στη Δ.Ο.Ε. για τα Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. και το Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) άμεσα.
 • Συντεταγμένα καταθέτει τις παραιτήσεις των «υποψηφίων» που θα περιλαμβάνονται ως τακτικοί και αναπληρωματικοί αιρετοί στις πράξεις συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων (το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για το Κ.Υ.Σ.Π.Ε. και τα Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε και οι τοπικοί Σ.Ε.Π.Ε. για τα Π.Υ.Σ.Π.Ε.) όταν ανακοινωθεί η συγκρότησή τους. Το ίδιο θα συμβεί σε περίπτωση που η διοίκηση προχωρήσει σε νέες πράξεις συγκρότησης όπου θα περιλαμβάνονται οι επόμενοι, με βάση τη «σειρά εκλογής» «υποψήφιοι».
 • Όταν η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., η οποία έχει την αποκλειστική ευθύνη για την πιθανή μη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, επιχειρήσει να ενεργοποιήσει όσα προβλέπονται στο άρθρο 123 του ν.4763/2020, καλούμε τους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση που κληθούν «πρόθυμοι» για τον σφετερισμό της θέσης του αιρετού να μην ανταποκριθούν υποβάλλοντας αιτήσεις και αν η πολιτική ηγεσία προχωρήσει σε απευθείας τοποθέτηση εκπαιδευτικών ως δοτών εκπροσώπων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας και δημοκρατικής εκπροσώπησης των Συναδέλφων, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους από τις ντροπιαστικές αυτές θέσεις, καταργώντας το άρθρο 123 στην πράξη.
 • Επειδή η λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων, κάτω από αυτές τις αντιδημοκρατικές συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καλούμε τους συναδέλφους να μην υποβάλλουν αιτήσεις, ούτε για τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, όταν αυτό ζητηθεί από τη διοίκηση και σε περίπτωση που ορισθούν από τη Διοίκηση να καταθέσουν τις παραιτήσεις τους και να απέχουν από τις συνεδριάσεις. Δε θα υπάρξει νομιμοποίηση της λειτουργίας «ψευτο-υπηρεσιακών Συμβουλίων από κανέναν συνάδελφο.
 • Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στο πλαίσιο της θέσης μας για την υπεράσπιση του θεσμού του αιρετού ως θεσμού και τη μη αποδοχή των ψευδοεκλογών  και των αποτελεσμάτων της διαδικασίας και της συνακόλουθης παραίτησης όλων όσων το Υπουργείο ορίζει ως «εκλεγμένους» απαιτούμε την παράταση της θητείας των αιρετών που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2018 μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών δια ζώσης και ως εκ τούτου εξακολουθούμε να τους θεωρούμε αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεννόηση με τα Δ.Σ. των Συλλόγων και τη Δ.Ο.Ε. και μπορούν να παρακολουθούν αποφάσεις και ενέργειες της διοίκησης ειδικά αυτών που χρειάζονται παρέμβαση του συνδικάτου, με την επισήμανση φυσικά ότι δεν θα υπάρχει καμία απολύτως συμμετοχή τους  και παρουσία τους στα νόθα υπηρεσιακά συμβούλια (Κ.Υ.Σ.Π.Ε./Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε./Π.Υ.Σ.Π.Ε.) που θα συγκροτηθούν τώρα υπό το νέο καθεστώς που εισήγαγε το Υπουργείο και όποιων θεμάτων απορρέουν από τη συμμετοχή τους σε αυτά.
 • Είναι σαφές ότι τα υπηρεσιακά συμβούλια δεν είναι δυνατό να λειτουργούν ούτε με «αιρετούς» που είχαν δηλώσει ότι δεν είναι υποψήφιοι, ούτε με σφετεριστές της αιρετής εκπροσώπησης των εκπαιδευτικών αλλά ούτε και με διορισμένα μέλη (κάτω από συνθήκες δημοκρατικής εκτροπής). Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε όλοι μαζί να επιτύχουμε την πραγματοποίηση των εκλογών όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία. Για τον λόγο αυτό, στη δυσάρεστη περίπτωση που ενδέχεται «συνάδελφοι» να μην ακολουθήσουν τις αποφάσεις Δ.Ο.Ε. και Σ.Ε.Π.Ε. είναι αυτονόητο ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους κατά τόπους Σ.Ε.Π.Ε. να προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό τους μέτρων για τη διαγραφή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών από τα μητρώα τους. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς και διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, εάν, παρ’ ελπίδα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δράσεις των  Σ.Ε.Π.Ε., ως μέλη Δ.Σ. Συλλόγων ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου.

Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε όχι μόνο σε μια εξαιρετικά  κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του, πολύτιμου για τον κλάδο, θεσμού του αιρετού εκπροσώπου στα υπηρεσιακά συμβούλια αλλά και σε μια κρίσιμη στιγμή για τη λειτουργία της δημοκρατίας μέσα στον κλάδο. Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την αποπομπή τους (βλέπε «διαρροή» σχεδίου επιλογής στελεχών δίχως τη συμμετοχή τους, τοποθέτηση «προσωρινών» διευθυντών εκπαίδευσης τον περασμένο Αύγουστο δίχως την παρουσία τους, ανακοινώσεις ΑΔΙΠΔΕ…) κορυφώθηκαν με τις εκλογές παρωδία και την ψήφιση του αντιδημοκρατικού άρθρου 123 στον ν. 4763/2020.

Δε θα τους αφήσουμε να επιτύχουν την αποπομπή των αιρετών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Οι πραγματικές εκλογές και η ανάδειξη των νέων αιρετών του κλάδου, θα πραγματοποιηθούν μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας με τη δυνατότητα στους υποψήφιους να επικοινωνούν με τους συναδέλφους προεκλογικά και με διά ζώσης ψηφοφορία.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2024: 12 μυστικά για την επιτυχία στις εξετάσεις

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 10Κ/2022: Τα οριστικά αποτελέσματα για 75 θέσεις Δ.Ε και Υ.Ε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Οι πίνακες διοριστέων απεστάλησαν στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση και θα αναρτηθούν στο Πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ
ΑΣΕΠ 10Κ/2022: Τα οριστικά αποτελέσματα για 75 θέσεις Δ.Ε και Υ.Ε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
karolain 33xronos syzygos
Πανελλαδικές 2024 – Γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά: Δίνει ξανά εξετάσεις ο δολοφόνος
Γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά: Δίνει ξανά Πανελλήνιες ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος – Τι θέλει να σπουδάσει
Πανελλαδικές 2024 – Γυναικοκτονία στα Γλυκά Νερά: Δίνει ξανά εξετάσεις ο δολοφόνος