Επαγγελματική εκπαίδευση
Αναρτήθηκε το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, όπως ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών» και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται η έκδοση του νομοσχεδίου σε ΦΕΚ

Το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε στη Βουλή

Ν. Φίλης: «Δωράκι» η είσοδος αποφοίτων ΙΕΚ στα ΑΕΙ με κατατακτήριες

Η κυβέρνηση νομοθετεί για την επαγγελματική εκπαίδευση με την κοινωνία σε «lockdown», χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο περί επαγγελματικής εκπαίδευσης που υπερψηφίστηκε χθες, ο Νίκος Φίλης. Χρέος της σε αυτή τη φάση, ήταν να δώσει βάρος στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην εκπαίδευση και στο πώς θα ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, και όχι όπως το Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα έκανε λόγο για «δωράκι» αναφορικά με τη ρύθμιση που προβλέπει ότι οι απόφοιτοι ιδιωτικών ΙΕΚ θα μπορούν με κατατακτήριες εξετάσεις να μπουν στα πανεπιστήμια, ρύθμιση που λίγο αργότερα απορρίφθηκε και από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

Κεραμέως: Αντιμετωπίζονται στρεβλώσεις

Για το νομοσχέδιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, ως μία μεταρρύθμιση «που αντιμετωπίζει ολιστικά αυτό τον παραμελημένο, θα έλεγα, πυλώνα της εκπαίδευσης, που επιχειρεί να θεραπεύσει τις διαχρονικές του παθογένειες, και με συντονισμένες παρεμβάσεις να καταστήσει την επαγγελματική εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση αναπτυξιακό εφαλτήριο στη συνείδηση της κοινωνίας, να την καταστήσει σύγχρονο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής» μίλησε κατά τη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στο εξής παράδοξο που παρατηρείται στη χώρα μας: ενώ υπάρχει διαχρονικά σημαντικό ποσοστό ανεργίας νέων και ανερχόμενη ζήτηση στην αγορά για τεχνικά επαγγέλματα, όπως γραφίστας, επιμελητής πτήσεων, οδοντοτεχνίτης πορσελάνης, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καταγράφεται ανεπαρκής προσφορά για τα τεχνικά αυτά επαγγέλματα και το 30% των μαθητών Λυκείου επιλέγει τα ΕΠΑΛ και το 70% τα ΓΕΛ, όταν οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν αντίστροφοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το μαζικό κύμα υποψηφίων προς τα Πανεπιστήμια επίσης δεν συνάδει με το γεγονός ότι ο ρυθμός αποφοίτησης των φοιτητών μας είναι ο χαμηλότερος σε όλη την ΕΕ, το ότι το 30% δεν αποφοιτά ποτέ και το ότι σχεδόν 25% των καταρτιζομένων των ΙΕΚ είναι απόφοιτοι ΑΕΙ, που οδηγείται στην επαγγελματική κατάρτιση για να βρει δουλειά.

Αυτή η στρέβλωση «εκπορεύεται από μία κακώς εννοούμενη νοοτροπία, από ένα στερεότυπο, ότι η καταξίωση έρχεται μόνο με το πτυχίο πανεπιστημίου, και όχι από τεχνικές επαγγελματικές σπουδές.» είπε η κυρία Κεραμέως και συνέχισε: «Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καλός και κακός δρόμος. Δεν υπάρχει καταξιωμένη και απαξιωμένη επιλογή. Υπάρχουν – και πρέπει να υπάρχουν – διαφορετικές εναλλακτικές επιλογές για τους νέους. Επιλογές που να ανταποκρίνονται στις κλίσεις, στις δεξιότητες, στα ενδιαφέροντα των νέων μας. Επιλογές όμως που να έχουν και αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Δεν είναι ένας ο κοινωνικός ανελκυστήρας της εκπαίδευσης – είναι πολλοί, με πολλές εναλλακτικές διαδρομές. Και αυτές ακριβώς οφείλουμε να χαράξουμε, να ενισχύσουμε, να προβάλουμε, και να αφήσουμε τους νέους μας να επιλέξουν. Και βεβαίως να διασφαλίσουμε ότι σε κάθε μία από αυτές τις διαδρομές οι νέοι μας θα πάρουν τα καλύτερα δυνατά εφόδια και εργαλεία.»

Πτυχία Κολεγίων: Για «πραξικόπημα Κεραμέως» κάνει λόγο το ΤΕΕ

Εντονότατη αντίδραση του ΤΕΕ εκδηλώθηκε για την αιφνιδιαστική τροπολογία της κ.Κεραμέως, η οποία δεν συζητήθηκε καν αφού κατατέθηκε εκπρόθεσμα, και υποχρεώνει τα επιμελητήρια να εγγράφουν αποφοίτους κολεγίων αφαιρώντας τους την αρμοδιότητα να κρίνουν τις αιτήσεις.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, κάνει λόγο για «περαιτέρω υποβάθμιση της σχετικής αξιολόγησης».

Το ΤΕΕ με μια σκληρή ανακοίνωση του προέδρου του κ. Γ.Στασινού, τονίζει ότι η τροπολογία αυτή κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ, χωρίς διάλογο με τους επιστημονικούς φορείς, τονίζει ότι επιλογή των διατάξεων και του περιεχομένου τους αποτελεί ξεκάθαρα επιλογή του Υπουργείου Παιδείας και δεν έχει καμία σχέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – ούτε η σχετική κοινοτική οδηγία. Ουσιαστικά δηλαδή καταγγέλει για νυχτερινό κοινοβουλευτικό "πραξικόπημα" την κ.Κεραμέως και υποστηρίζει ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι και αντισυνταγματικές.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi
Εκπαιδευτικοί: Πρόσκληση για τη στελέχωση των τμημάτων Δ.Ε στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψ.Ν.Α
Προθεσμία αιτήσεων από την Τρίτη 25 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024 και ώρα 15:00
Εκπαιδευτικοί: Πρόσκληση για τη στελέχωση των τμημάτων Δ.Ε στη Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ του Ψ.Ν.Α
Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθήνας
Καλλιτεχνικό σχολείο Αθηνών: Ανύπαρκτες υποδομές - Διδασκαλία σε δώμα πολυκατοικίας, μαθήματα χορού σε μωσαϊκό
Τα τεράστια προβλήματα στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Αθηνών: Μεγάλες ελλείψεις σε αίθουσες
Καλλιτεχνικό σχολείο Αθηνών: Ανύπαρκτες υποδομές - Διδασκαλία σε δώμα πολυκατοικίας, μαθήματα χορού σε μωσαϊκό