Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
Η διαδικτυακή διδασκαλία δεν διασφαλίζει σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες ανεξαιρέτως την πρόσβαση σε αυτήν τονίζουν τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - Ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων από το υπουργείο Παιδείας

Να ληφθούν από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και από όλους τους αρμόδιους φορείς τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη συμμετοχή των μαθητών στην τηλεκπαίδευση, ζητούν τα μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με επιστολή τους, υπογραμμίζουν ότι  η διαδικτυακή διδασκαλία με τη μορφή που οργανώθηκε και υλοποιείται στην παρούσα φάση, και παρά τις άοκνες προσπάθειες της πλειονότητας των εκπαιδευτικών, δεν διασφαλίζει σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες ανεξαιρέτως την πρόσβαση σε αυτήν. «Αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες με ρόμικη καταγωγή, με μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο, όπως και μαθητές και μαθήτριες των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων να αδυνατούν, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη γι’ αυτό, να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Αναλυτικά η επιστολή:

Η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στην περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών ζωής των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Η διεύρυνση των εις βάρος τους κοινωνικών ανισοτήτων είναι πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και ο κίνδυνος αποδυνάμωσης, αν όχι ακύρωσης, σειράς πολιτικών αποφάσεων και προσπαθειών του παρελθόντος που στόχευαν στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και συμμετοχής των εν λόγω ομάδων.

Η δημόσια εκπαίδευση συγκαταλέγεται αυτονόητα στον πυρήνα παρόμοιων προσπαθειών και οφείλει, ειδικά στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η τρέχουσα επικαιρότητα αποδεικνύει, όμως, το ακριβώς αντίθετο. Η διαδικτυακή διδασκαλία με τη μορφή που οργανώθηκε και υλοποιείται στην παρούσα φάση, και παρά τις άοκνες προσπάθειες της πλειονότητας των εκπαιδευτικών, δεν διασφαλίζει σε όλους τους μαθητές και όλες τις μαθήτριες ανεξαιρέτως την πρόσβαση σε αυτήν. Αυτό έχει ως συνέπεια χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες με ρόμικη καταγωγή, με μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο, όπως και μαθητές και μαθήτριες των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων να αδυνατούν, χωρίς να φέρουν καμία απολύτως ευθύνη γι’ αυτό, να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η εν καιρώ πανδημίας επικίνδυνη κλιμάκωση καταστάσεων που οδηγούν αναπόφευκτα στην εκπαιδευτική ένδεια μαθητών και μαθητριών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων βρίσκεται στον αντίποδα της συνταγματικής υποχρέωσης της πολιτείας να μεριμνά για ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση. Συνακόλουθα, το Υπουργείο Παιδείας φέρει ευθύνη για το σχολικό αποκλεισμό και τη δραματική επιδείνωση της εκπαιδευτικής κατάστασης αυτών των μαθητών και μαθητριών.

Ως μέλη του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλούμε τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και όλους τους αρμόδιους φορείς να ανταποκριθούν άμεσα και να αναλάβουν την κρατική ευθύνη παροχής όλων όσα απαιτούνται ώστε κανένας μαθητής και καμία μαθήτρια να μη μείνει χωρίς ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση.

Βόλος, 7.12.2020

Τα μέλη της Συνέλευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Παρασκευή -Τι γίνεται με τα self tests στα ανοικτά σχολεία

ΕΦΚΑ: Έρχονται 700 νέες μόνιμες προσλήψεις με 7.000 ευρώ το μήνα

Νέο ΜΗΤΡΩΟ επιμελητών Βρεφών, Νηπίων, Παιδιών - Χιλιάδες οι προσλήψεις

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Να σταματήσει ο διασυρμός του ΟΠΑ ζητούν πάνω από 100 μέλη ΔΕΠ
«Σε καμία περίπτωση οι καταγγελίες που διερευνώνται από τη δικαιοσύνη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πράξεις βίας και βανδαλισμούς εντός του Ιδρύματος...
Να σταματήσει ο διασυρμός του ΟΠΑ ζητούν πάνω από 100 μέλη ΔΕΠ
καθηγητές τηλεκπαίδευση τάξη
Εκπαιδευτικοί: Καμία δίωξη για μη διενέργεια τηλεκπαίδευσης
Η ΔΙΔΕ Ηρακλείου να ανακαλέσει τη γραπτή εντολή προς τους διευθυντές των σχολείων «να γίνουν καταδότες των συναδέλφων τους», απαιτούν εκπαιδευτικοί...
Εκπαιδευτικοί: Καμία δίωξη για μη διενέργεια τηλεκπαίδευσης