Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Φοιτητές ζητούν μέτρα οικονομικής στήριξης
Με επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας, οι φοιτητές του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου ζητούν έκτακτη οικονομική στήριξη προς τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους

Επιστολή των φοιτητών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στο Υπουργείο Παιδείας αιτούμενοι έκτακτη οικονομική στήριξη προς τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους είναι αναγκασμένοι να ενοικιάζουν φοιτητική κατοικία.

Οι φοιτητές στην επιστολή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Οι φοιτητές του 2020 είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να επενδύσει σε αυτό το κεφάλαιο."

Η επιστολή 

Αίτημα οικονομικής στήριξης φοιτητών, που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Το απολύτως δικαιολογημένο κλείσιμο των Πανεπιστημίων για τη μείωση της διασποράς του ιού (Sars-Cov-2) με την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων των μαθημάτων, θεωρητικών και εργαστηριακών, με εξ αποστάσεως μεθόδους, ανάγκασε φοιτητές, εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Ήδη από την προηγούμενη χρονιά η τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια εφαρμόζεται με ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας.

Η πανδημία όμως, επηρεάζει όλους τους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών και γνωρίζετε πολύ καλά, πως οι Έλληνες φοιτητές δεν διατηρούν μόνο το ρόλο του φοιτητή, αλλά ταυτόχρονα πολλοί είναι και εργαζόμενοι, σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες, που απορρέουν από τη διαμονή τους σε μία πόλη μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους.

Την ίδια στιγμή παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών, στις οποίες περιλαμβάνονταν και μέτρα στήριξης για μια μερίδα των φοιτητών. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε, πως προβλέπεται μείωση 40% σε ενοίκια φοιτητών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. Κατά συνέπεια αποκλείονται αρκετοί φοιτητές από αυτή τη ρύθμιση, αφού αρκετοί εργαζόμενοι γονείς, ναι μεν συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά σημειώνουν κατακόρυφη πτώση των εισοδημάτων τους.

Σε αυτά τα δεδομένα αξίζει να προσθέσουμε και τους πρωτοετείς, οι οποίοι κλήθηκαν να ενοικιάσουν σπίτια καταβάλλοντας ή/και προκαταβάλλοντας ενοίκια, εφόσον ξεκίνησαν τις σπουδές τους μακριά από τους μόνιμους τόπους κατοικίας τους και ουσιαστικά μετά από τρεις περίπου εβδομάδες μαθημάτων ίσως έχουν φύγει από αυτά. Συνεπώς επιβαρύνονται με την καταβολή ενοικίου χωρίς να διαμένουν στον τόπο όπου φοιτούν.

Αν και το μέτρο του Υπουργείου Οικονομικών έρχεται να ανακουφίσει μια μικρή μερίδα φοιτητών, εντούτοις δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Ακόμη, το φοιτητικό-στεγαστικό επίδομα των 1000 ευρώ, του οποίου οι δικαιούχοι θα κληθούν να συμπληρώσουν την αίτηση, όπως κάθε χρόνο την άνοιξη, δεν είναι ικανό να επιλύσει το σημαντικό πρόβλημα που ανακύπτει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παράλληλα, είναι εμφανές ότι τα μέτρα, τα οποία θέσπισε η πολιτεία κατά την πρώτη φάση της απαγορεύσεως μετακινήσεων και της αναστολής λειτουργίας των πανεπιστημίων, δεν ήταν επαρκή.

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, η μείωση του ενοικίου κατά 40% θα πλήξει αρκετούς ιδιοκτήτες που έχουν ως μοναδικό εισόδημα το ενοίκιο, αιτούμαστε έκτακτη οικονομική στήριξη προς τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και συνεπώς ενοικιάζουν. Ζητούμε το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί για το μήνα Νοέμβριο καθώς και για τον επόμενο μήνα, εφόσον συνεχιστεί η ολική εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Με αυτόν τον τρόπο, μεγαλύτερο ποσοστό φοιτητών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και να συνεχίσει απερίσπαστο την παρακολούθηση των διαδικτυακών μαθημάτων. Καταληκτικά, θα θέλαμε να πούμε πως η επιστολή αυτή δεν αποτελεί ένα παράπονο ή μια ικεσία για βοήθεια. Οι φοιτητές του 2020 είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι να επενδύσει σε αυτό το κεφάλαιο. Είναι κοινή παραδοχή πως, οι φοιτητές έχουν δείξει μέχρι τώρα κατανόηση στις πρωτόγνωρες συνθήκες και το κράτος οφείλει να σταθεί δίπλα σε αυτούς και στις οικογένειές τους.

Με τιμή,

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου,

Ο Πρόεδρος Αστέριος Εμ. Φίλης

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα