Εκπαιδευτικοί Χανίων: Πέμπτη 26 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία
Πέμπτη 26 Νοέμβρη συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη πανεργατική απεργία και στην  απεργιακή συγκέντρωση 10:30 πλ. Αγοράς Χανίων

Οργανώνουμε τη συμμετοχή μας για την απεργία και τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Απαντάμε δυναμικά για να ανατρέψουμε την καταστροφική υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, και τα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα! Για μια ζωή με υγεία, σταθερή εργασία, δικαιώματα!

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων

Έχουν περάσει μήνες από το ξέσπασμα της πανδημίας και η πολιτική της κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο καταστροφική και επικίνδυνη για την υγεία, το εισόδημα και τις ζωές των εργαζομένων. Η επιστροφή στο lockdown και οι απαγορεύσεις αποτελούν ανοικτή ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης για την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας.  Άφησε να περάσουν πολλοί μήνες χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, των υποδομών και προσωπικού σε συγκοινωνίες και εκπαίδευση, την επιβολή μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζει τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους ομίλους με δις € ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές, αντεργατικές ρυθμίσεις. Με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης» επιτίθεται στο λαό και τη νεολαία, χρεώνοντάς τους την αύξηση των κρουσμάτων.

Τα σχολεία έκλεισαν αφού ουσιαστικά εκπαιδευτικοί και μαθητές έμειναν τελείως απροστάτευτοι αφού δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.  Αντίθετα το ΥΠΑΙΘ προσπαθεί να επιβάλλει απουσίες, και προχώρημα της ύλης μέσω τηλεκπαίδευσης αγνοώντας επιδεικτικά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός μαθητών αποκλείεται εντελώς από τη διαδικασία λόγω έλλειψης τεχνολογικών μέσων.

Την ίδια στιγμή και ενώ η οικονομική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση προχωρά στη ψήφιση μέτρων που τσακίζουν μισθούς και συντάξεις. Δε φτάνει ο πτωχευτικός νόμος, με τον οποίο αρπάζουν λαϊκά σπίτια κι εισοδήματα. Δε φτάνει η ανεργία που εκτοξεύτηκε. Δε φτάνει ο νόμος που βάζει σε γύψο τις διαδηλώσεις. Νομοθετούν, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τη 10ωρη εργασία, 134 χρόνια μετά την απεργία του Σικάγο και ακριβώς 100 χρόνια ύστερα από την πρώτη νομοθέτηση του 8ωρου στην Ελλάδα. Νομοθετούν την αύξηση των απλήρωτων υπερωριών, την καθολική κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, το σμπαράλιασμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Ως παιδαγωγοί, ως δάσκαλοι της νέας γενιάς, δε θα δεχτούμε οι μαθητές μας να ζήσουν χειρότερα από εμάς, να επιστρέψουμε σε συνθήκες δουλείας «100 χρόνια πίσω».

Νομοθετούν διατάξεις που επιχειρούν να δέσουν το εργατικό κίνημα χειροπόδαρα, για να αποτρέψουν τις διεκδικήσεις μας για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Ετοιμάζουν νόμο που μετατρέπει τη συνδικαλιστική δράση σε «ιδιώνυμο».

Κανένα συνδικάτο δεν θα μπορεί να έχει οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση (από το μοίρασμα ανακοίνωσης μέχρι την απεργία) αν δεν γραφτεί στο «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων» που νομοθέτησε πέρυσι η ΝΔ με τον «αναπτυξιακό νόμο». Σε συνδυασμό με την υποχρεωτική εγγραφή στο «μητρώο πραγματικών δικαιούχων», που εξομοιώνει τα συνδικάτα με τις ανώνυμες εταιρείες και θεσμοθετεί τον έλεγχο του υπουργείου οικονομικών στα οικονομικά τους έσοδα, πρόκειται για κατάφωρη κρατική παρέμβαση στο εσωτερικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί πάνω στις αντεργατικές και απεργοκτόνες διατάξεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (50%+1, ηλεκτρονικά μητρώα κλπ).

Καθιστά υποχρεωτική την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την προκήρυξη απεργίας. Πρόκειται για μέτρο που υπονομεύει τη γνησιότητα και την ανεξαρτησία της ψήφου, καθώς και τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες όπως η Γενική Συνέλευση.

Διαμορφώνουν τον εργαζόμενο-λάστιχο που θέλουν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις: Χωρίς δικαιώματα, χωρίς καμία προστασία, χωρίς συνδικαλιστική δράση.

Καμιά αναμονή!

Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο αξιοποιώντας την πανδημία με μια σειρά από αντιδραστικά μέτρα και ΠΝΠ που εκτίναξαν την ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια, ψήφισε τον πτωχευτικό κώδικα ενώ δεν ξεχνά να δαπανήσει εκατομμύρια για την αγορά νατοϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού και να ενισχύσει την αστυνομία. Επιστρατεύει την αστυνομοκρατία και την καταστολή των αγώνων για να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην εγκληματική της πολιτική. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η απαράδεκτη και προκλητική απαγόρευση της φετινής πορείας του Πολυτεχνείου, η άγρια καταστολή των διαδηλωτών, οι αύρες, η ρίψη δακρυγόνων, οι ξυλοδαρμοί, οι συλλήψεις, η παραπομπή σε δίκη αγωνιστών.

Δε θα τους περάσει! Όπως το οργανωμένο κίνημα τους χάλασε τα σχέδια με την αξιολόγηση στο Δημόσιο, με την προσπάθεια να μπουν κάμερες στις τάξεις, με τις ψευδοεκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, όπως «έσπασε» στην πράξη την απαγόρευση του εορτασμού του Πολυτεχνείου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, έτσι θα τους χαλάσει και τα σχέδια να βάλουν τις διεκδικήσεις μας στο γύψο!

Να πούμε ΝΑΙ στη διεκδίκηση! ΝΑΙ στο δικαίωμα για υγεία, ελευθερία, δουλειά, μόνιμη και πλήρη, με αύξηση του μισθού και μείωση των ωρών εργασίας για να μπορούμε να ζούμε αξιοπρεπώς.

Αγωνιζόμαστε για :

 • Ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, επίταξη των  ιδιωτικών νοσοκομείων χωρίς αποζημίωση. Τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 • Θέλουμε ΑΝΟΙΧΤΑ – ΑΣΦΑΛΗ  ΣΧΟΛΕΙΑ. Να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας για τη λειτουργία των σχολείων. 15 μαθητές ανά τάξη, αξιοποίηση άδειων αιθουσών δημόσιων και δημοτικών χώρων, μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας. Δωρεάν τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Γενναία αύξηση των δαπανών για τη λειτουργία των σχολείων και την εκπαίδευση.
 • Σε καμία περίπτωση η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεν μπορεί να έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας με πέρασμα απουσιών στο σύστημα, με προχώρημα της ύλης κλπ
 • Να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός και ίντερνετ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 • Να μην περάσει ο αντεργατικός αντισυνδικαλιστικός νόμος Βρούτση. Όχι στην κατάργηση του 8ώρου και της απεργίας.
 • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Κάτω τα χέρια από τους αγώνες, τις διαδηλώσεις και την απεργία.
 • Ανατροπή και ακύρωση όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.
 • Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Αναπλήρωση των απωλειών. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους ανέργους για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των φτωχών εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών!
 • Να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες οι συλληφθέντες αγωνιστές της πορείας για το Πολυτεχνείο και να διαγραφούν τα αυθαίρετα και εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί.

Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί  πρωτοβάθμια σωματεία, εργατικά σχήματα, συλλογικότητες , φοιτητικούς συλλόγους και τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό- δημόσιο τομέα ,να πλαισιώσουν τη συγκέντρωση- διαδήλωση  στην πλατεία Αγοράς,  να συντονιστούμε και να πάρουμε από κοινού αγωνιστικές πρωτοβουλίες.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Πότε ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια: Αυτά είναι τα τελευταία σενάρια

ΑΣΕΠ - ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Πιστοποίηση Αγγλικών έως και C2 με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στην Ελλάδα στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ για τον ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

σχετικά άρθρα

Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας της Δευτέρα προχωρά η ΔΟΕ ενάντια στην «αιφνιδιαστική, αναιτιολόγητη και απαράδεκτη παράταση της αποχώρησης...
Νηπιαγωγοί-ΔΟΕ: Όχι στην αύξηση ωραρίου - Κινητοποίηση τη Δευτέρα
Φοιτητές-Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη (Vid)
Φοιτητές-Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη (Vid)
Μαζική κινητοποίηση και πορεία φοιτητών και εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και στην πανεπιστημιακή αστυνομία στη...
Φοιτητές-Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη (Vid)