Κορονοϊός: Τι διεκδικούν οι γονείς όταν κλείνει ένα Τμήμα
Η Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) για το τι πρέπει να γίνεται όταν κλείσει ένα τμήμα ή μια σχολική μονάδα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

Τι κάνουμε – τι διεκδικούμε  όταν κλείσει ένα Τμήμα ή μια σχολική μονάδα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού;

Η Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.) διεκδικούν να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και για τη μόρφωση όλων των παιδιών.

Καταγγέλλουν ότι τα μέτρα, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχουν ληφθεί, αλλά και οι ασάφειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σε σχολική μονάδα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά να κλείνουν Τμήματα και σχολικές μονάδες λόγω του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση του συλλόγου

Τι κάνουμε – τι διεκδικούμε  όταν κλείσει ένα Τμήμα ή μια σχολική μονάδα  λόγω κρουσμάτων covid-19

Από την περασμένη χρονιά η ΑΣΓΜΕ, Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων σε όλη τη χώρα προβάλλαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη μείωση της διασποράς του covid-19 στην κοινότητα, παράλληλα με τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και την ισότιμη μόρφωση για όλα τα παιδιά σε συνθήκες πανδημίας.

Τα αιτήματα που έχουμε διατυπώσει, με κάθε τρόπο, αφορούν το ασφαλές άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων κατά τη φετινή σχολική χρονιά και τα μέτρα που όφειλε να πάρει η Κυβέρνηση για την ασφάλεια μαθητών – εκπαιδευτικών και γονέων.

Δυστυχώς τα μέτρα, που με ευθύνη της Κυβέρνησης, δεν έχουν ληφθεί, αλλά και οι ασάφειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων σε σχολική μονάδα, έχουν σαν αποτέλεσμα καθημερινά να κλείνουν Τμήματα και σχολικές μονάδες λόγω του covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει ειδικά μέτρα για τα σχολεία ακόμα και σε περιοχές που βρίσκονται στο Επίπεδο 4 (κόκκινο).

Η ΑΣΓΜΕ καλεί κάθε Σύλλογο Γονέων όταν θα υπάρχει διαγνωσμένο κρούσμα στο σχολείο να ακολουθεί τα παρακάτω βήματα - διεκδικήσεις:

• Με ευθύνη του Δήμου που ανήκει το σχολείο να γίνεται απολύμανση των χώρων του σχολείου
  • Με ευθύνη του ΕΟΔΥ να έρχεται κλιμάκιο στο σχολείο για ιχνηλάτηση και για δωρεάν test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν μπορούν οι γονείς να πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για test με κάθε σύμπτωμα του παιδιού που μπορεί και να μη σχετίζεται με τον covid-19 από τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία δεν δέχονται μαθητές με ήπια συμπτώματα. Η πρόληψη της διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι  πρώτιστα ευθύνη του κράτους.
  • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας μέσω του Δήμου και της σχολικής μονάδας να διατίθενται ηλεκτρονικά μέσα για την τηλεκπαίδευση των μαθητών. Κανένας μαθητής να μην λαμβάνει απουσίες επειδή δεν έχει τα ηλεκτρονικά μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση. Η ισότιμη μόρφωση όλων των παιδιών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και όχι ατομική ευθύνη του κάθε γονέα.
  • Με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς που συνδράμουν τα παιδιά τους όταν κλείνει ένα Τμήμα ή σχολική μονάδα. Να μην χρεώνεται καμιά ημέρα κανονικής άδειας από τους γονείς, ούτε να μειώνονται οι αποδοχές τους από την εργασία τους.

Οι Σύλλογοι Γονέων σε όλη τη χώρα διεκδικούμε να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας και για τη μόρφωση όλων των παιδιών.

logo alfavita

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις έγκυρα και έγκαιρα από το alfavita.gr

Πότε ανοίγουν τα σχολεία: Δεν αποκλείστηκε περιορισμός των γιορτών των Χριστουγέννων

Τηλεκπαίδευση: Οδηγός εκπαιδευτικού για το Webex Meetings