Παρεμβάσεις Θεσσαλονίκης: Όχι βιντεοκάμερες στα σχολεία - Όλοι στο συλλαλητήριο αύριο
Ανακοίνωση - Κάλεσμα

Όχι στις βιντεοκάμερες! Η απαξίωση των εκπαιδευτικών και η αξιολόγηση δεν θα περάσουν

Η Υπουργός Παιδείας Κεραμέως, του αυταρχισμού και των πραξικοπημάτων, να παραιτηθεί

Με μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και ανυποχώρητο αγώνα θα τους σταματήσουμε

Τετάρτη 13/5, Άγ. Βενιζέλου, 1.00 μμ πανεκπαιδευτική συγκέντρωση ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ

Η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο παιδείας και ψήφισε η κυβέρνηση για την τοποθέτηση κάμερας και τη ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς και ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα που πρέπει να σηκώσει το γάντι. Αυτό που αρχικά ακούστηκε στα αυτιά μας απίστευτο, σαν κακόγουστη φάρσα, τολμούν να το ψηφίσουν. Μπορούμε πολύ καλά πια να κατανοήσουμε την εμμονή του υπουργείου και τις πιέσεις που ασκήθηκαν στους συναδέλφους για τηλεκπαίδευση μέσα από τις επίσημες πλατφόρμες του υπουργείου και ιδιαίτερα τη σύγχρονη.

Ψήφισαν λοιπόν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας των σχολείων για έκτακτους λόγους και ταυτόχρονη σε φυσική τάξη και μέσω κάμερας, σε περίπτωση επιδημίας. Αναφέρουν μάλιστα ότι τα «μεταδεδομένα  διατηρούνται για συγκεκριμένο εύλογο χρονικό διάστημα και η επεξεργασία τους επιτρέπεται αποκλειστικά για ερευνητικούς και στατιστικούς σκοπούς, για τη δημόσια εκπαίδευση από το υπουργείο παιδείας και για την ιδιωτική από τους ιδιοκτήτες των σχολείων». Ο σκοπός λένε, είναι να μη στερηθεί κανένα παιδί τη γνώση σε έκτακτες συνθήκες!

Ποιόν κοροϊδεύουν; Η Υπουργός Παιδείας εν μέσω πανδημίας και κορονοϊού κατέθεσε πολυνομοσχέδιο έκτρωμα που προωθεί αύξηση μαθητών στα τμήματα, νέους εξεταστικούς φραγμούς για τους μαθητές, συρρίκνωση των ΕΠΑΛ και μετατροπή της εκπαίδευσης σε κατάρτιση, ιδιωτικοποίηση, αξιολόγηση και έλεγχο της σχολικής μονάδας, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του εκπαιδευτικού. Είναι η κ. Κεραμέως που προχώρησε στο άνοιγμα των σχολείων αλλάζοντας αποστάσεις σε σχέδια επί χάρτου, χωρίς να εξασφαλιστούν όροι ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, μετατρέποντας μαθητές και εκπαιδευτικούς σε πειραματόζωα.

Η αναμετάδοση και η παρακολούθηση μέσω κάμερας δεν είναι μόνο απαράδεκτη από παιδαγωγική άποψη καθώς μετατρέπει την εκπαιδευτική διαδικασία σε φτηνό θέαμα και ριάλιτι παρακάμπτοντας ότι αποτελεί ζωντανό χώρο διαρκούς αλληλεπίδρασης και παραγωγής γνώσης, άποψης, συναισθημάτων, όπου χωρούν λάθη, απορίες, ανησυχίες, συγκρούσεις, προσωπικά βιώματα, ιδιαιτερότητες που δεν προσφέρονται σε καμία περίπτωση σε κοινή θέαση και σχολιασμό. Αποτελεί μια μεθοδευμένη και συνολική προσπάθεια των κυβερνώντων να δώσουν καίριο χτύπημα στη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία, στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών, την παιδαγωγική ελευθερία, την ελευθερία της κριτικής και της γνώμης, στη μετατροπή της εν τέλει σε μια τυποποιημένη και ελεγχόμενη πράξη με προβλέψιμους ρόλους. Για αυτό και αποτελεί πρωταρχικό τους στόχο η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και η ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού. Η υπουργός παιδείας ενορχήστρωσε το σχέδιο της λεγόμενης τηλεκπαίδευσης  για να προωθηθεί ο διακαής τους πόθος για εφαρμογή του πανοπτικού ελέγχου της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ με την πλήρη στήριξη των ΜΜΕ, προχωρά με αλαζονεία στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής αντιδραστικής πολιτικής δια χειρός ΟΟΣΑ, Ε.Ε, ΣΕΒ. Σε όλες τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ, ΣΕΒ αλλά και των πορισμάτων των “εθνικών διαλόγων” για την Παιδεία (πρόσφατα Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής 2016, Πόρισμα Λιάκου 2016) προτάσσεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως αντιστάθμισμα στο ακριβό δημόσιο ελληνικό σχολείο. Σε αυτή την περίοδο επιλέγει μαζί με τη συγκεκριμένη τροπολογία να προωθήσει το  αντιδραστικό εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Το άνοιγμα των σχολείων φορτώνει όλη τη διαχείριση της κατάστασης στις πλάτες των εκπαιδευτικών, χωρίς μέτρα για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών. Παράλληλα, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προώθησε εν μέσω πανδημίας, θα συνοδευτούν με  τα νέο τσουνάμι μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που  θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι,  για να μη χάσει κέρδος και πλούτο το κεφάλαιο.

Εφαρμόζουν την τακτική σοκ και δέος, με απανωτά χτυπήματα, αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά για να δημιουργήσουν αίσθηση παντοδυναμίας και να καθυποτάξουν τους εκπαιδευτικούς και το εκπαιδευτικό κίνημα. Οι τελευταίες μαζικές διαδηλώσεις με τους εκπαιδευτικούς στους δρόμους να απαιτούν απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και μέτρα προστασίας στα σχολεία έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ανακόψουν τα σχέδια τους.

Οι εκπαιδευτικοί δεν θα αποδεχθούμε να γίνει ο κορονοϊός και η πανδημία ταφόπλακα για το δημόσιο σχολείο και τα δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση  κάνει λάθος, αν νομίζει πως με τον αυταρχισμό θα περάσει αυτή την τροπολογία. Στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει θα σηκώσουμε το γάντι. Τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι μάχιμοι εκπαιδευτικοί της τάξης, γονείς, μαθητές, θα πάρουν θέση μάχης, δε θα αποδεχτούν και θα μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια εφαρμογής αυτού του ολοκληρωτικού, αυταρχικού μέτρου. Ο πανεκπαιδευτικός ξεσηκωμός θα είναι η δική μας απάντηση. Τα σχέδιά τους δε θα περάσουν. 

Απαιτούμε

  • Να καταργηθεί η κατάπτυστη τροπολογία – Όχι στις κάμερες παρακολούθησης και την αξιολόγηση
  • Να αποσυρθεί – καταργηθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο
  • Μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων
  • Να παραιτηθεί τώρα η υπουργός παιδείας Κεραμέως

Αγωνιζόμαστε

Συνεχίζουμε τους αγώνες με βασικό μας σύνθημα «Η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου και η απαξίωση των εκπαιδευτικών δεν θα περάσουν – ανυποχώρητος αγώνα διαρκείας η απάντησή μας»  Καλούμε τις ΕΛΜΕ να πάρουν αποφάσεις :

  • Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ στα προαύλια των σχολείων τώρα και Γ.Σ. των προέδρων στις 18/5
  • Κήρυξη απεργίας – αποχής σε σχολεία και τάξεις αν επιχειρήσουν να εφαρμόσουν  ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων
  • Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση την Τετάρτη 13/5, στις 1.00 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο ΥΜΘ, νέα συγκέντρωση στις 20/5
  • 48ωρη απεργία με την κατάθεση του νομοσχεδίου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής με συγκεντρώσεις την πρώτη μέρα σε όλους τους νομούς και συγκέντρωση τη δεύτερη μέρα όλων των ΕΛΜΕ στην Αθήνα με κάλυψη εξόδων από ΟΛΜΕ – ΕΛΜΕ. Η απεργία να προκηρυχθεί νωρίτερα αν η κυβέρνηση προωθήσει αιφνιδιαστικά για ψήφιση το νομοσχέδιο.

Οι αγώνες στα χέρια εκπαιδευτικών και των ΕΛΜΕ

Προχωράμε με συντονισμό ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ σε ανυποχώρητο πανεκπαιδευτικού αγώνα και στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα. Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στα σωματεία μας.

Οι Παρεμβάσεις οργανώνουμε ανοιχτή εκδήλωση (τηρώντας μέτρα προστασίας) με θέμα «Τα αντιεκπαιδευτικά σχέδια δεν θα περάσουν, η απάντηση του κινήματος και η πρόταση των Παρεμβάσεων» την Πέμπτη 14/5, στον αύλειο χώρο στο 1ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης, 6.30 μ.μ.

paremvaseis thessalonikis

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Σημείωμα - «γροθιά» 9χρονου από την Πάτρα: «Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»
Σημείωμα - «γροθιά» 9χρονου από την Πάτρα: «Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»
«Αυτό που ζούμε και βλέπουμε αυτή την περίοδο, δεν το έχουμε ζήσει ξανά. Έρχονται άνθρωποι με ντροπή και ζητάνε, αν έχουμε να τους δώσουμε γάλα και...
Σημείωμα - «γροθιά» 9χρονου από την Πάτρα: «Τρώμε μία εβδομάδα ρύζι»
Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Τα νέα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας του τόπου μας
Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Τα νέα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας του τόπου μας
Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Α' ΕΛΜΕ Κορινθίας
Νομοσχέδιο για διαδηλώσεις: Τα νέα αντιδημοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραπέμπουν σε σκοτεινές περιόδους της ιστορίας του τόπου μας