«Το υπουργείο να πάρει άμεσα μέτρα στα σχολεία για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού»
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ζακύνθου

ΘΕΜΑ: «Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει τώρα άμεσα μέτρα στα σχολεία για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού!»

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρας μας φέρνουν στην επιφάνεια τις χρόνιες ελλείψεις στα σχολεία, τόσο στον εξοπλισμό (υλικά υγιεινής και καθαριότητας) όσο και στο απαραίτητο προσωπικό (καθαρίστριες, σχολίατροι κ.α.).Οι ευθύνες βαρύνουν διαχρονικά όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τη σημερινή.

Τα χρόνια προβλήματα αντικειμενικά επιδεινώνουν την κατάσταση και τροφοδοτούν την ανασφάλεια και τον φόβο σε μαθητές και γονείς, αλλά και το έδαφος για να αναπτύσσεται η παραπληροφόρηση. Το κλείσιμο των σχολείων, όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορεί να είναι μία προσωρινή λύση, αλλά δεν μπορεί να κρύψει, κάτω από το χαλί, την πραγματική εικόνα. Μια εικόνα που φανερώνει ότι και σ’ αυτό το επίπεδο δεν υπάρχει από την κυβέρνηση σοβαρό σχέδιο πρόληψης, μείωσης της διασποράς και αντιμετώπισης των συνεπειών των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Τα προληπτικά μέτρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικά αν δε συνοδεύονται από άμεσα μέτρα που αποτελούν και πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος.

Με την ιδιαίτερη ευθύνη που αισθανόμαστε ως εκπαιδευτικοί, είμαστε υποχρεωμένοι να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος:

 

  1. Άμεση οικονομική ενίσχυση των σχολείων, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού (χαρτομάντιλα, σαπούνια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας).
  2. Άμεση επισκευή του δικτύου ύδρευσης και των αποχωρητηρίων σε όλα τα σχολεία που έχουν ανάγκη.
  3. Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των σχολείων, ώστε να διατηρούνται καθαρά κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους.
  4. Μόνιμο και επαρκές βοηθητικό προσωπικό στα σχολεία (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες κ.λπ.) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μόνιμους σχολικούς νοσηλευτές.
  5. Άμεση κατάργηση των περιορισμών που μπαίνουν στο δικαίωμα της αναρρωτικής άδειας των συναδέλφων. Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας να καλεί το Υπουργείο τους συναδέλφους, να μην παρουσιάζονται στο σχολείο, όταν έχουν συμπτώματα, και, ταυτόχρονα, να διατηρεί το απαράδεκτο καθεστώς των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας για τους αναπληρωτές, από την οποία για τις τέσσερις πρώτες μέρες χάνουν και το μισό μεροκάματο.
  6. Άμεση ενημέρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, τόσο των μαθητών όσο και των συλλόγων γονέων. Να ενημερωθούν επίσημα οι σύλλογοι διδασκόντων για την προβλεπόμενη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος κορωνοϊού στη σχολική μονάδα (για παράδειγμα επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τον οικογενειακό γιατρό κλπ.).

Είναι επιτακτική ανάγκη, ανεξάρτητα από το φαινόμενο του κορωνοϊού, επιτέλους, να υλοποιηθούν τα πάγια αιτήματα:

  1. Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στο πλαίσιο του ΕΣΥ που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την παρακολούθηση της σωστής ανάπτυξης και της υγείας όλων των μαθητών, την πρόληψη, τηδωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη.
  2. Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και προληπτικός έλεγχος για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους.
  3. Πλήρης και δωρεάν εμβολιασμός και ιατρικός έλεγχος όλων των μαθητών, μέσω κρατικών δομών και κινητών μονάδων Υγείας, με ευθύνη των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από τον φορέα Ασφάλισης του γονέα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πότε θα βγουν οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών για προσλήψεις

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

syntaxeis-syntakseis.jpg
Ποιοι εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62
Οι ειδικοί προβλέπουν αύξηση του αριθμού των συνταξιοδοτήσεων τόσο μέσα στο τρέχον έτος όσο και το 2026, με βασική αιτία την επικείμενη αναθεώρηση...
Ποιοι εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη πριν τα 62
βροχη
Καιρός: «Κλείδωσε» το Φθινόπωρο -Αρχίζουν οι βροχές – Πότε αναμένεται η πρώτη κακοκαιρία στην Ελλάδα
Παρότι οι προβλέψεις τέτοιου εύρους βασίζονται σε πιθανότητες και όχι σε απόλυτες βεβαιότητες, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια εποχή με θερμοκρασίες...
Καιρός: «Κλείδωσε» το Φθινόπωρο -Αρχίζουν οι βροχές – Πότε αναμένεται η πρώτη κακοκαιρία στην Ελλάδα
saek
Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.): Αυτοί είναι οι νέοι Διευθυντές των ΣΑΕΚ που επιλέχθηκαν σε όλη την Ελλάδα
Ενιαίος τελικός Πίνακας Κατάταξης υποψηφίων Διευθυντών Σ.Α.Ε.Κ. - Όλα τα ονόματα των νέων Διευθυντών των Σ.Α.Ε.Κ
Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.): Αυτοί είναι οι νέοι Διευθυντές των ΣΑΕΚ που επιλέχθηκαν σε όλη την Ελλάδα